x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu?

Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu?

de Maria Timuc    |    30 Aug 2011   •   21:00

Oare il putem cunoaste pe Dumnezeu? Lazarev, un binecunoscut bio­­terapeut rus, spune categoric 'da, il putem cunoaste' si nu doar re­tra­gandu-ne intr-o pestera, ci in valtoa­rea vietii de zi cu zi. Nu-l putem vedea pe Dumnezeu in forma unui batran in­te­lept, nu-l putem atinge altfel decat in imaginile pe care ni le cream singuri despre el, dar – in ace­lasi timp, il putem vedea in toate formele si-l pu­tem atinge in ele, inclusiv in noi in­sine.

Lazarev merge insa mai de­par­te si explica in cartea sa 'Principii de vindecare' (Ed. Dharana) ca viata de zi cu zi nu este deloc despartita de Dumnezeu, dimpotriva. Chiar da­ca nu-l vedem pe Dumnezeu in­treg, noi il putem 'trai', il putem simti, il pu­tem atinge cu inima. Lazarev iden­ti­fica patru modalitati clare prin care il putem cunoaste pe Dumnezeu: 'Putem sa-l cunoastem pe Dumne­zeu in primul rand printr-o iubire con­tinua fata de el, iar intrucat Dum­ne­zeu se afla la originea a tot ceea ce exista, noi il cunoastem printr-o iu­bi­re continua, neconditionata fata de lu­mea inconjuratoare, fata de noi, fa­ta de destinele noastre. In al doilea rand, Dumnezeu poate fi cunoscut prin durerea trupului, a spiritului si a su­fle­tului, adica prin detasarea fortata de fericirea umana.

Posibilitatea de a accepta durerea si a pastra iubirea fa­ta de Dumnezeu inseamna a trece co­rect orice situatie traumatizanta. Po­sibilitatea de a trece orice stres ne ofera sanatate fizica si sufleteasca. In al treilea rand, putem sa-l cu­noas­tem pe Dumnezeu nu numai printr-o detasare fortata, ci si prin restrictie be­ne­vola. Abtinerea periodica de la sex, mancare si comunicare ne ajuta sa simtim divinul. (...) In al patrulea rand, Dumnezeu poate fi cunoscut prin oferirea de iubire si energie. Cu cat mai multa energie daruim cu atat mai multa energie primim. Banii sunt, de asemenea, iubire sau, mai bine zis, unul dintre aspectele ei.

Cu cat mai mult oferim, muncim, cream, iubim si avem grija de cineva, cu atat mai usor il vom simti pe Dumnezeu in su­fletul nostru. Exercitiile de gimnas­tica ne intretin sanatatea fizica, fiindca eliminarea energiei la nivelul cor­pului ajuta, de asemenea, iubirea, bi­ne­inteles, daca avem o dispozitie buna. Sanatatea sufletului insa de­pin­de de dispozitia noastra de a iubi'.

Cred ca putem gasi in acest citat informatia esentiala pentru a ne crea o conduita si un comportament, deo­po­triva interior si exterior, pentru a-l simti pe Dumnezeu si pentru a ne simti mai apropiati de el in orice ac­ti­vi­tate obisnuita. Iubirea pentru Dumnezeu si sentimentul prezentei lui in viata noastra depinde de ale­ge­rile noastre. Depinde de acele ale­geri care ne pot inalta sufletele, min­ti­le si trupurile – in acelasi timp – asa in­cat ele sa simta prezenta lui Dumnezeu. Iata, Lazarev ne spune sa nu-l asezam pe Dumnezeu in ceruri, cat sa facem ceea ce avem nevoie pentru a-i simti prezenta acum si aici, in noi insine si-n viata de zi cu zi. Sufletul, mintea si trupul omului il cunosc pe Dumnezeu in anumite conditii, iar Lazarev spune care sunt ele.

A iubi lumea inconjuratoare in mod neconditionat pare dificil, chiar imposibil pentru noi, dar avem optiunea de a aplica celelalte indemnuri ale lui Lazarev pentru a ajunge la iubirea fata de lumea inconjuratoare, care-i acelasi lucru cu iubirea pentru Dumnezeu. Asadar, degeaba ne rugam, de­geaba aprindem lumanari si aler­gam de colo-colo, in incercarea de a obtine bunatatea divina sau un ras­puns la asteptarile noastre tainice, da­ca in relatia cu lumea in­con­ju­ra­toa­re ramanem distructivi, rai, uram, de­testam si suntem plini de conditii. Tot ce facem in fiecare clipa ne poate duce catre iubire sau ne poate i­n­de­par­ta de ea. A ne abtine din cand in cand de la placerile omenesti ne ajuta sa-l simtim pe Dumnezeu. A accepta durerile vietii, traumele inerente con­ditiei umane ne ajuta sa-l simtim si sa-l cunoastem pe Dumnezeu.

In­rairea, ura, dorinta de a-l distruge pe altul, razbunarea si suferinta ne­in­te­le­a­sa ne tin departe de Dumnezeu si de intelegerea lucrarii sale in existenta de zi cu zi. Dumnezeu nu exista daca nu putem iubi si nu poate fi cunoscut decat atunci cand relatia noastra cu lume inconjuratoare este una de iubire. Dumnezeu este aici; noi avem doar sa intelegem ca-l putem percepe, cum anume avem acces la trai­rea ce ne apropie de el, ne spune ca tru­pul insusi acceseaza lumina divina si o poate simti.

Iata de ce fiecare om are sansa sa-l cunoasca pe Dumne­zeu, dar fiecare ajunge mai mult sau putin in comuniune cu el, in functie de proprile-i alegeri, care nu au le­ga­tura cu altceva decat cu ceea ce ni se intampla zi de zi, ceea ce facem zi de zi si ceea ce traim in fiecare dintre experientele vietii noastre. Faptul ca-l putem cunoaste pe Dumnezeu aici si acum, in aceasta viata este – as zice – vestea cea buna pentru oricine credea ca Dumnezeu nu poate fi cunoscut. Se poate, el e-n noi si, cand il putem simti, nu mai avem nevoie de alte dovezi.

×
Subiecte în articol: editorial