x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum s-au bucurat şi au oftat rudele marilor artişti

Cum s-au bucurat şi au oftat rudele marilor artişti

de Florin Condurateanu    |    01 Mar 2012   •   21:00

Stela Popescu vorbeste repede de-i curg cuvintele precum un izvor sprinten de munte. Stela Popeoscu este o vitezista a frazelor. 'Atatea idei imi alearga in cap incat mereu am senzatia ca raman in urma cuvintele. Si la facultate magistrul meu, la un moment, dat spunea: «Stop, Steluto, ia-o mai incet, ca nu te pot urmari, asa de repede vorbesti». Tinea la mine si chiar imi prevestise o cariera frumoasa, marele profesor de actorie. De altfel, si mama ma mustra cum ca am o mitraliera in gura si ca sa mai trag frana la viteza frazelor.'

Parintii si oamenii importanti din familia actorilor s-au preocupat, au avut grija de evolutia in cariera a viitoarelor ve­dete din neamul lor. De altfel, mama Stelei s-a uitat la ea ca la o bi­ju­terie nepretuita. De fapt, venise cu ea in brate din Basarabia cotropita de rusi. Mama Stelei nici n-a fost foarte entuziasmata cand fiica a im­bra­tisat meseria de actor fiindu-i teama ca pe scena si in culise e curent si Stela era sensibila in zona gatului fa­cand mereu amigdalite. Extraordinara a fost simbioza de minte si suflet intre Stela si sotul ei scriitorul si au­torul de cuplete de revista Puiu Maxi­milan. Stela ii aducea subiecte din pia­ta si din viata de zi cu zi si Puiu Ma­ximilian le transforma in texte acide la adresa regimului comunist care dezlantuise vitregiile pe capul ro­manilor. Mult s-a cihnuit Stela sa-l recupereze si pe tatal ei de la Chi­si­nau.

Pana la urma a reusit si a putut sa-l rasfete gatindu-i toate man­ca­ru­rile preferate. Foarte angajat in carie­ra fiului a fost si tatal celuilalt mare in­terpret de cuplete, Alexandru Arsinel. Tatal simpaticului Sandu Arsinel a fost un ceferist cum se zice pursange. Sef peste nodul de cale ferata Dolhasca, tatal lui Arsinel, barbat pu­ternic si serios a fost facut un fel de conducator in echipa regionalei CFR Iasi. Isi pusese in minte sa-l atraga spre cariera de CFR-ist si pe fiu insa cand profesorii de la Iasi i-au atras atentia asupra harului artistic al odraslei batranul CFR-ist a cedat si l-a lasat pe Arsinel junior sa-si urmeze meseria de actor. Si un alt mare regizor Sergiu Nicolaescu a trait cu parerea de rau ca unchiul lui, fratele mamei, comisarul Candrea, nu a putut sa vada macar unul din filmele cu comisari regizate si interpretate de nepotul lui.

Modelul comisarilor Miclovan si Moldovan a fost chiar figura comisarului unchi al lui Sergiu Nicolaescu. 'Unchiul meu stia tot ce misca in Bucuresti. Stia si spargatorii cu fular de matase, dar si spargatorii borfasi, stia si hotii de buznare si homosexualii. Iubea femeile frumoase si masinile de viteaza, umbla imbracat elegant exact cum apare in film comisarul Moldovan sau Miclovan. O intamplare ciudata l-a avut in centru pe unchiul meu.

In timp se se plimba pe Calea Victoriei i-a sarit in fata un tanar mic de statura care din alergare i-a soptit ca vrea sa fie arestat cateva zile. Mirat, comisarul, fratele mamei lui Sergiu, i-a facut vrerea tanarului si l-a bagat in arest afland astfel ca acel tanar era turnator la Siguranta si avea nevoie sa-si scrie informarile in liniste in arest. A urmat aceasta metoda de multe ori pana cand s-a intamplat urmatorul necaz. In timp ce tanarul turnator isi scria informarile in doua-trei zile la Jilava au navalit noaptea legionarii care au impuscat unii adversari politici. Iar tanarul turnator a cazut si el in plasa fiind executat la gramada.

Ei bine, dupa 23 august acesta a fost facut erou ca luptator comunist in ile­galitate. Si atunci comunistii s-au razbunat pe cel care-l aresta, pe comisarul Cambrea, sa se recunoasca faptul ca ilegalistul comunist era de fapt turnator la Politie. Comisarul unchi al lui Sergiu a stat la canal iar cand i s-a dat drumul peste cateva luni a murit. Sergiu Nicolaescu si acum regreta ca unchiul lui n-a apucat sa vada nici unul din filmele cu co­misari ca sa se recunoasca ca model al personajului.

×
Subiecte în articol: editorial