x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum se va sfarsi razboiul Ponta-Basescu?

Cum se va sfarsi razboiul Ponta-Basescu?

de Sorin Roşca Stănescu    |    23 Apr 2012   •   11:21

Un razboi care inca nici macar nu a inceput. Dar care se poate declansa foarte repede. In numai cateva zile. Daca motiunea de cenzura trece. Si are sanse sa treaca. Iar daca nu va incepe razboiul acum, el este de neevitat odata cu incheierea alegerilor parlamentare. Cand Ponta, sprijinit de USL, va dori sa fie prim-ministru iar Basescu va citi in asa fel Constitutia incat sa-l refuze.

Mai sunt necesare doar cateva voturi pentru ca Guvernul Mihai Razvan Ungureanu sa devina cel mai scurt din istoria recenta. Nu este deloc exclus ca cei cativa parlamentari de care mai este nevoie pentru ca opozitia sa-si sustina motiunea cu un numar suficient de mare de voturi sa provina fie dintre independenti, fie dintre reprezentantii altor minoritati decat cea maghiara, fie chiar de la PDL si UNPR. Este suficient ca o mana de oameni sa refuze sa se mai conformeze ordinului venit de sus de a parasi sala sau de a nu vota in niciun fel. Ceea ce inseamna ca, la sfarsitul acestei saptamani, tema inlocuirii lui Mihai Razvan Ungureanu cu un alt premier sa fie cat se poate de actuala. Si de presanta.

In randurile USL nu exista, pana in prezent, din pacate, un punct de vedere unanim asumat sau macar majoritar asumat in raport cu statutul si rolul pe care ar urma sa-l joace un viitor guvern. In principiu, daca motiunea trece, din punct de vedere politic se oficializeaza o noua majoritate. Detinuta de actuala opozitie. Ce inseamna asta?

Inseamna ca opozitia poate nominaliza primul-ministru iar acesta poate forma un cabinet. Presedintele urmand sa se supuna regulilor democratice. Dar, in Romania, presedintele e jucator. Adica joaca miuta cu Legea fundamentala a tarii. Cu Constitutia. Ceea ce inseamna ca va fi o lupta. Intre cine si cine?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie, in prealabil, sa vedem pentru ce fel de guvern va opta USL. Ion Iliescu sustine ca trebuie sa fie un guvern de tehnicieni, care sa asigure tranzitia pana la alegeri corecte si sa aiba puteri limitate. Intr-un asemenea guvern nu ar avea ce cauta Ponta, in calitate de prim-ministru. Cu atat mai mult cu cat acesta a repetat insistent ca doreste sa devina prim-ministru nu beneficiind de o conjunctura, ci ca rezultat al votului dat de cetateni. Pentru a fi cu adevarat legitim. In schimb, Crin Antonescu afirma ca Ponta, in cazul unei motiuni reusite, este deja nominalizat de congresele reunite pentru functia de sef al Executivului. Functie pe care trebuie sa si-o asume. Vedem, asadar, ca este vorba, pana una alta, de doua feluri diferite de guvern. In ambele scenarii, insa, batalia urmeaza sa fie dusa direct cu Traian Basescu.

Traian Basescu poate sa traga de timp. Mentinandu-l in functie sine die pe Ungureanu. Cum a facut si cu Boc, atunci cand acesta a fost demis de Parlament. Numai ca acum ar fi vorba de un interval neingaduit de mare de timp. Sau acelasi Traian Basescu ar putea ignora noua majoritate creata in Parlament si sa desemneze un prim-ministru agreat de el. Cum ar fi, de exemplu, directorul SRI. In ambele situatii, varful de atac al USL va fi Victor Ponta. Ponta contra Basescu. Si va fi doar inceputul. Marele razboi va fi purtat mai tarziu. Voi reveni.

Sursa: CorectNews

×