x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum văd actorii prin ochelari

Cum văd actorii prin ochelari

de Florin Condurateanu    |    28 Noi 2016   •   08:10
Cum văd actorii prin ochelari

Unii actori îndrăgesc ochelarii, cred că aceştia le fac faţa mai interesantă. Alţi oameni ai scenei repudiază ochelarii şi, pe scenă sau în filme, preferă să apară fără ei, de teama de a nu avea figură de tocilari sau de birocraţi la un ghişeu. Alte vedete aleg să poarte lentile mai slabe decât au nevoie, să nu pară că, purtând dioptrii aşa de mari, lentilele groase să semene cu sticla de la sifon. Legat de privire, circulă teorii uneori surprinzătoare.

De pildă, se spune că niţel strabism, o privire puţin saşie aduce frumuseţe chipului feminin. Unii experţi susţin că Gioconda priveşte niţel cruciş, strabismul conferă inegalabilul mister ochilor Mona Lisei. De ce priveşte atât de misterios Gioconda? Numeroase variante care de care mai surprinzătoare, Gioconda are taină în priviri pasămite fiindcă e însărcinată, alţii susţin că privirea ciudată din tablou este produsă de o ascunsă durere de măsele. Teribilă este privirea de miop “profesionist” a lui Horaţiu Mălăele, se asortează extraordinar cu expresia de veşnic nelămurit a lui Horaţiu. Ochelarii cu lentile de tocilar de pe nasul lui Mălăele nu se potrivesc deloc în filme cu  zbieretele de şef al naibii cu subalternii, “sunteţi nişte idioţi perfecţi”.

Îndrăgita cântăreaţă Angela Similea, cu vocea ei splendidă întregindu-i frumuseţea, a purtat cu distincţie ochelarii. Nu ne-o putem închipui fără ochelari pe Mirabela Dauer, sentimentala căreia îi zbura inima din piept pe portativul şlagărelor fredonate de toţi românii. O actriţă de forţă şi farmec precum Emilia Popescu n-a agreat ideea că este mioapă, intra în scenă fără ochelari şi într-un spectacol s-a lovit cu fruntea de un decor cu fereastră deschisă, aşa că a fugit în culise cu sângele prelins pe fruntea rănită. Cea mai caraghioasă faţă cu ochelari groşi peste ochii şi saşii, şi miopi este fără dubiu figura hazosului Nicu Constantin. Se persifla chiar el pentru mutra chioambă şi a povestit în emisiunea mea: “Am cântat aşa de aprig cupletul «Două orfeline», de mi-au sărit ochelarii de pe nas, de fapt îi lovisem cu microfonul, bată-l să-l bată!”.

×