Un coleg imi impartaseste o vorba de duh: 'Sa-ti dai cuvantul, e o onoare. Sa-ti respecti cuvantul, e o prostie!'
Cred ca asta e filosofia directoare a majoritatii politicienilor.
Insa, Traian Basescu si democrat-liberalii au ridicat-o la rang de arta.
Democratia este un regim politic care se bazeaza pe vointa poporului, exercitata prin votul universal.
Erata democrat-liberala: Democratia e o curva, pe care noi o facem posta, pana da ortul popii. Dupa care, o imbalsamam si o aratam poporului, ca pe moastele Sfintei Parascheva, sa se prosterneze.
Insasi ratiunea existentei unui partid politic, in intregul sau si a fiecarui politician, in parte, are ca fundament votul. Prin fiecare actiune a sa, un politician, un partid 'vaneaza' voturi.
Politicienii sunt principalii critici ai absenteismului. Ca sa isi intareasca legitimitatea, ei sustin ca si protestul la adresa lor trebuie exercitat tot prin vot: daca esti cetatean responsabil, te duci si iti anulezi votul.
Sa te fii ferit sfantu sa vorbesti de neprezentarea la vot, cand cu referendumul pentru uninominal. I-auzi cum mi-i smotruia Traian Basescu pe politicienii care vorbeau, atunci, de boicot: 'Oamenii politici care indeamna romanii sa nu se prezinte la vot sunt iresponsabili'.
Acum, s-a schimbat daravera, doar politicienii care indeamna sa nu se prezinte la vot sunt responsabili.
La fel, cu cvorumul de participare. In 2009, impunerea acestuia era aspru criticata de presedinte. Acum, e 'lege morala'.
Situatia creata de boicotul Basescu & PDL este absolut dementa. Cei care nu se vor prezenta la vot vor fi revendicati atat de partizanii lui 'Da', cat si de ai lui 'Nu'. Primii vor zice ca si cei care nu s-au prezentat nu il sustin pe Traian Basescu – fiindca, nu-i asa, daca erai impotriva demiterii, te duceai si votai 'Nu'. Cei din urma vor zice, dimpotriva, ca cei care nu s-au prezentat sunt impotriva USL – fiindca, nu-i asa, au urmat indemnul de boicot.
Care vor avea dreptate?
Evident, tot cei care vor aduna mai multe voturi, dintre cei care se vor prezenta la referendum. Pentru ca, in privinta celor care nu se vor prezenta, chiar nu se va putea face o diferentiere: cati au facut-o pentru ca nu le pasa, cati din scarba generala fata de politicieni, cati pentru ca n-au putut din varii motive, cati pentru ca au urmat boicotul. Asadar, nu pot fi bagati in aceeasi ciorba si trebuie considerati, din capul locului, NERELEVANTI pentru analiza rezultatului referendumului.
Pe cale de consecinta, in cazul neatingerii cvorumului, adeptii boicotului vor imbalsama curva: vor sustine instaurarea dictaturii DE FACTO, prin reinstalarea unui presedinte impotriva caruia a votat MAJORITATEA, pretinzand ca... apara democratia!