x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cutremurul de care se teme Traian Băsescu

Cutremurul de care se teme Traian Băsescu

de Serban Cionoff    |    22 Oct 2013   •   15:39

Stau şi mă întreb cum se face că, nici după ce azi dimineaţă, în Vrancea, s-a mai produs un cutremur, Traian Băsescu - “preşedintele tuturor românilor” parcă? - nu  a făcut o declaraţie de presă?  Şi nici zvonacii oficiali din Dealul Cotrocenilor nu ne-au dat de veste că, la ora 18:30 fix trecute, Amiralul Dezastrului Naţional se va adresa naţiunii.

Dar poate că e mai bine aşa. Fiindcă, după cum ştim cu toţii, au mai fost destule situaţii în care, după ce Traian Băsescu a ieşit la rampă şi ne-a asigurat că nu ni se va întâmpla nimic rău, lucrurile s-au petrecut exact pe dos!

Nu ne-a garantat el, prin 2008, că peste dulcea noastră ţărişoară nu se va abate criza şi uite că a taifunul financiar ne-a răvăşit fără milă? Nu ne-a spus el că nema tăieri din pensii şi salarii, pentru ca, tot el, să anunţe, în direct şi la oră de vârf, că “harşt” - 25% din salarii şi - 10% din pensii. Mare noroc pe capul naţiunii că au fost de veghe judecători de elită care s-au gândit cu multă omenie şi înţelepciune (şi) la pensiile lor şi ale confraţilor - mai ales a celor “cu Traian Băsescu în suflet”- şi au spus un NU hotărât tăierilor.

De-asta vă şi spun, mai bine că nu s-a pronuţat dl preşedinte asupra eventualităţiii unui cutremur, că, nici nu termina el de vorbit şi cine ştie ce se mai putea, Doamne apără şi păzeşte, întâmpla…

 La urma-urmelor, un cutremur ne mai lipsea! De parcă nu ne este de ajuns halul de dezbinare, de păbuşire şi de pustiiciune în care am ajuns după aceşti 9 ani de când Traian Băsescu şi haita lui se află la putere? Făcându-şi mendrele şi acum, în sfidarea neruşinată a blajinului Pact de coabitare, document pe care (dez)onor preşedintele l-a iscălit anume pentru a-l putea încalca.

Şi totuşi, de un anume cutremur se teme Traian Băsescu. Un cutremur cu un termen precis şi a cărui intensitate îi dă teribile spaime. Mai ales dacă ne gâdim că, potrivit celui mari recent sondaj de opinie, peste 69 la sută din români chestionaţi nu au încredere în el. Vreau să spun în cel care, pentru încă vreo 50 şi ceva săptămâni, se numeşte Traian Băsescu-preşedintele României. Este vorba, desigur, despre cutremurul numit alegerile prezidenţiale din 2014.  Un cutremur care, fără doar şi poate, îl va mătura pe Traian Băsescu!

Că îl va trimite la plimbare, asta n-ar fi prea grav, date fiind condiţiile confortabile pe care actele normative în vigoare le-au stabilit pentru foştii şefi de stat ai României. Dar, pentru Traian Băsescu şi, desigur, nu numai pentru el, partea cea mai dureroasă a poveştii abia acum vine. Şi pe care, pentru a nu mai pune paie pe foc, am să o numesc după ghiersul lui Tudor Arghezi: “Aduceţi cerneala:/Se face acum socoteala!”

Ce-i drept, tot un fel de cutremur - şi nu unul oarecare - l-a zgălţâit pe Traian Băsescu acum un an, la referendum. A sărit, însă, în ajutorul Traian Băsescu echipajul specializat ISU, Curtea Constituţională, dar mai ales au acţionat cu promptitudine brigăzile voluntare de salvatori venite în mare grabă de peste hotare care l-a scos de sub ruine, i-au da curaj şi, mai ales, legitimitate.

Asta era acum un an. Anul acesta lucrurile s-au shimbat, pe ici pe acolo,  prin punctele esenţiale. Dar dacă, pe plan intern, deocamdată braţul înarmat al băsismului - Curtea Constituţională, DNA şamd - sunt încă în aşteptarea ordinului de atac, pe plan extern veştile nu sunt câtuşi de puţin liniştitoare. Pe de o parte, încet dar sigur, diplomaţia românească începe să îşi regăsească locul şi mesajul care îi atestă calitatea de partener credibil şi solid în  dialog şi în negocieri. Pe de altă parte - iar asta nu-i un fapt divers -, sunt semne că personalităţile politice de al căror credit moral şi sprijin larg contase până nu demult Traian Băsescu au început să se convingă că au fost trase pe sfoară. Mai pe româneşte zis, că au pariat pe un preşedinte-jucător şi, când acolo, acesta nu era decât un preşedinte-trişor!

Bomboana pe colivă a pus-o, după cum lesne se poate bănui, vizita pe care premierul Victor Ponta o efecturează în Statele Unite. Vizită despre care putem spune, chiar dacă, nu avem încă un bilaţ al rezultatelor, că înseamnă un eveniment de mare importanţă prin însuşi faptul că înalte autorităţi din ţara “Marelui Licurici” au putut să îi vadă şi să îi asculte şi pe “ceilalţi”. Adică pe cei pe  care, până nu demult, îi cunoşteau doar din anumite relatări, dar şi acelea nu întotdeauna echilibrate şi dezinteresate.

Până acum, Traian Băsescu nu a ieşit cu o declaraţie prin care îl pună la zid pe premierul Ponta. Aveţi puţintică răbdare, vă rog, n-au intrat zilele în sac.

Vă este clar, acum, de ce nu a făcut, încă,  Traian Băsescu declaraţii de presă pe tema cutremurelor din Vrancea.  Nu de alta, dar îi este mai aproape de piele cămaşa pe care încă o poartă prin hrubele Palatului Cotroceni decât salopeta pe care ar trebui să o îmbrace în caz că s-ar încumeta la o baie de mulţime prin zona seismică de la Vrancea.
Dacă s-ar mai încumeta?!...
                                                              

×