x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce trebuie aruncat, încă o dată, în tomberon Dan Diaconescu?

De ce trebuie aruncat, încă o dată, în tomberon Dan Diaconescu?

de Serban Cionoff    |    07 Apr 2023   •   12:12
De ce trebuie aruncat, încă o dată, în tomberon Dan Diaconescu?

Când, pe la jumătatea anilor, *90 Dan Diaconescu m-a invitat să discutăm despre proiectul unei emisiuni gen revista presei pe care plănuia să o lanseze pe canalul Tele 7 abc, nici prin gând nu mi-ar fi trecut că va veni o zi când voi scrie despre el ca erou al unei păţanii cum este cea al cărei erou este el în aceste zile.  Sincer să fiu, deşi Dan este caracalean de-al meu, ba chiar, pe vremuri, locuiam pe aceeaşi stradă- fostă Karl Marx, astăzi Mihai Viteazul- în cartierul Protoseni, nu îmi amintesc să ne fi întâlnit înainte de schimbarea din decembrie 1989.

Auzisem, însă, că imediat după asta, Dan Diaconescu a venit la Bucureşti şi, dacă nu mă înşel, împreună cu Marius Tucă, el însuşi caracalean,s-a angajat la cotidianul „Curierul Naţional” ctitorit şi condus de regretatul Valentin Păunescu, fiu al unei distinse familii de învăţători de la noi, din Caracal. La drept vorbind, nu a fost decât o singură discuţie, fiindcă după ce şi-a lansat proiectul şi a început să aibă o audienţă din ce în ce mai mare, Dan nu a mai avut timp să ne mai vedem şi nici să mai schimbăm câteva vorbe. Cu atât mai puţin a mai avut timp de pierdut cu un scârţa- scârţa pe hârtie  ca mine super starul postului OTV atunci când a ajuns să candideze la funcţia supremă a statului. Aşa că am luat lucrurile ca atare şi mi-am văzut de ale mele.  

 Asta e viaţa şi, dacă ar fi să spun până la capăt ceea ce cred, aş mai avea de adăugat că tevatura al cărei personaj principal este Dan Diaconescu în zilele astea mi se pare a fi leit-poleit după una din emisiunile cu care, la vremile sale de glorie, Dan Diaconescu făcea, seară de seară, audienţă de 160.000 de persoane. Emisiune emblematică fiind acea în care Tolea, personaj el însuşi de vârf al recitalurilor tv ale lui Dan Diaconescu,l-a aruncat în tomberon pe năstruşnicul moderator. Şi cred că nu greşesc dacă spun că şi tămbălăul juridico- mediatic în care protagonist este,din nou, D.D. aduce tot a o altă aruncare în tomberon a incomodului tele-star de pe vremuri.

Sigur, trăind noi într-o lume aflată sub „tirania comunicării” (vorba lui Ignacio Ramonet), unde, pe alocuri, talk schow-ul ia locul Poienii lui Iocan, parcă şi aud întrebarea de baraj: pe ce te bazezi când afirmi că? Întrebare la care întrebare nu pot decât să răspund că nu sufăr de boala scenaritei, ci, pur şi simplu,  discut pe baza unor suspiciuni rezonabile.

Prima întrebare pe care o pun, la rândul meu: în ce an ia sfârşit pedeapsa complementară dată de justiţie cetăţeanului Dan Diaconescu conform căreia vreme de cinci ani după executării pedepsei respectivul nu are voie să participe la viaţa politică, la alegeri şi nici să desfăşoare orice fel de activităţi în presa scrisă, audiovizuală şi nici în media alternativă,presa online? Interdicţie pe care, după câte ştiu, Dan Diaconescu respectat-o, cu o singură excepţie,atunci când a apărut într-o emisiune de televiziune la moartea admirabilului nostru coleg de breaslă Florin Condurăţeanu. Cât priveşte data la care expiră regimul de prohibiţie pe care Dan Diaconescu trebuie să îl respecte, eu ştiam ca aceasta ar fi 2025, dar mai nou şi mai nou, aflu că ar putea să fie vorba de anul 2024. Existând şi oarecare şanse ca dacă se ţin tari pe poziţie avocaţi săi,s-ar putea să obţină o reducere a embargoului impus  produselor mediatice marca Dan Diaconescu.

Este rândul meu să vă întreb: care este cel mai important eveniment din agenda României şi a cetăţenilor români cu drept de vot care trebuie să se petreacă în sfânta noastră ţară în anul 2024? Răspuns cele patru rânduri de alegeri:locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare. Alegeri la care pariez că Dan Diaconescu nu va candida;în schimb, sunt gata să pun pariu că, impetuosul gazetar  s-ar putea da peste cap şi, mai ştii?, ne vom trezi cu el pe post de televiziune moderând dezbateri pre-electorale a la neica Dan! Ne vom trezi nu numai noi, cei care, prin natura meseriei, mai cunoaştem câte ceva din secretele elitelor de la nivel central şi local şi am ajuns să să nu ne aşteptăm la cine ştie ce revelaţii.

 Ce facem, în schimb, cu acea parte,deloc mică, de public amator şi degustător de Las fierbinţi, al cărui sistem de informare funcţionează conform schemei „mi-a spus mie Nea Mişu, care ştie de la un om greu de administraţia financiară care stă la bloc, uşă în uşă, cu vărul uni şofer de taxi care tocmai i-a dus acasă pe nişte barosani pe care i-a luat gura pe dinainte”? Şi  cine ar fi marele maestru al tele-combinaţiilor care ar putea pune în scenă asemenea producţii pe sufletul unor importante segmente electorale al căror nivel de informaţi se înscrie exact în canoanele unor asemenea clişee, dacă nu exact Dan Diaconescu? Tele-montaje care ar putea provoca mutaţii în grila  cu care operează aceste categorii de electorat şi ale cărora rezultate pe tabela scorurilor electorale vor putea să invalideze pronosticuri şi mize pe care merg mâini grele. Întrebare perfect îndreptăţită în condiţiile în care, mai multe sondaje de opinie dau AUR, gălăgiosul partid populist, pe locul 2 în opţiunile electoratului. Da, aţi citit, partidul AUR care a preluat, dezvoltă şi duce mai departe narativele propagandistice ale lui Dan Diaconescu şi ale PP-DD! Că doar nu întâmplător Dan Diaconescu i-a fost martor, la cununia civilă, liderului de partid, George Simion…

Ar mai putea să mai existe alte motive de îndoială din partea marelui public şi care, foarte probabil, se vor regăsi în impactul emoţional pe care îl va produce tele novela cu cele două june gemene care, după  ceva vreme de când au fost seduse şi abandonate,  şi-au adus aminte că,parcă pe când aveau 15 anişori fiecare, au căzut victime ale pohtei ce a pohtit numitul Dan Diaconescu. Drept pentru care, după ce l-au şantajat pe respectivul cu nişte înregistrări, ingenuele fiinţe s-au dus aţă, la Poliţie şi la Procuratură ca să li se repereze oroarea. De unde a reieşit un dosar care nu este chiar tandea pe mandea, aşa cum ne-a convins,aseară, Mircea Badea, în emisiunea sa difuzată pe canalul Antena!

 Credeţi cumva că asta se va solda cu o prăbuşire a încrederii marelui public în omul de televiziune şi persoana publică Dan Diaconescu? Dimpotrivă, prin însuşi subiectul adus  în discuţii, precum şi prin carenţele dosarului, subiecte asupra cărora a insistat foarte convingător tot Mircea Badea, această nouă mostră de tele-justiţie reîncălzită  nu va face decât să îl victimizeze pe Dan Diaconescu. Făcând,încă o dată, din el gazetarul de temut căruia puternici ai clipei au dorit cu orice să îi închidă gura. Iar, pentru nu au reuşit, i-au întins această capcană în care el, om de bună credinţă, a picat victimă. În consecinţă, Dan Diaconescu are deloc neglijabile şanse de a redeveni garantul voturilor şi călăuzitorul  electoratului neamului.

 Ori, în condiţiile în care Dan Diaconescu va fi judecat şi condamnat pe baza acestui nou dosar, nu va mai exista nici-o şansă ca să îi fie ridicată înainte de termen interdicţia de a vorbi în public şi în mass media, indiferent dacă aceasta ar expira în anul 2024 sau 2025. Mai mult, dacă el va primi o nouă condamnare, la aceasta se vor adăuga şi anii de detenţie pe care nu i-a mai executat fiind eliberat în 2017, la care mai mult ca sigur se va adăuga o nouă interdicţie de a mai apărea pe canalele mass media.    

 Nu v-a plăcut sau nu v-a convins acest scenariu? Foarte bine, consideraţi că aţi vizionat, în avanpremieră, o nouă emisiune-bombă cu scenariu, regia şi avându-l în rolul principal pe Dan Diaconescu. Faceţi-o neapărat, fiindcă, vorba clasicului, nici nu ştiţi ce pierdeţi!

                 

×
Subiecte în articol: dan diaconescu