In plina criza provocata de Katrina, televiziunile americane au difuzat imaginea unui cetatean caruia dezastrul ii luase totul. Disperat, dar mai ales scos din sarite, respectivul striga, prin televizor, politicienilor de la Washington, care tocmai se certau pe tema lui Cine-i de vina pentru harababura: "Dar mai taceti o data dracului din
gura si veniti sa rezolvati problemele".
La vremea acestei secvente, mi-am zis ca nemultumitul avea dreptate: politicienii americani dadeau din gura despre criza in loc sa puna mana s-o rezolve.
Acum insa, observand ce se intampla in Romania lovita in plina figura de cel de-al saselea val de inundatii, socotesc ca americanul avea dreptate doar partial. Politicienii de la Washington dadeau din gura. Da, dar dadeau din gura despre dezastru. Desi nu se prea grabeau s-o rezolve, pentru ei problema exista.
Ma intreb cum ar fi reactionat americanul respectiv daca ar fi fost lovit de cel de-al saselea val de inundatii si ar fi vazut ce fac politicienii nostri.
Politicienii nostri dau si ei din gura. Dar despre lucruri care n-au nici o legatura cu situatia din tara.
Pentru ei, nenorocirea nu exista.
Cei de la Washington dadeau din gura, totusi, despre nenorocire. Pentru ei, nenorocirea exista, domina agenda preocuparilor.
La Parlament, Puterea si Opozitia continua sa se chelfaneasca pentru sefia celor doua Camere.
Dupa ce a esuat in tentativa de a-l concura pe Traian Basescu, premierul a plecat la Bratislava la un congres al liberalilor. A lasat in urma, fara nici un complex, o tara sub un nou val de ape.
Suparat pe PNL, care a urcat la Cotroceni pentru a-i da cu flit, presedintele Traian Basescu a suspendat intalnirea cu partidele parlamentare in chestiunea reformarii clasei politice. Situatia din tara il obliga sa nu renunte la convocarea partidelor. Pentru a lua in discutie masurile imediate si de perspectiva pentru a contracara efectele nenorocirii abatute peste tara. N-a facut-o. Pentru a se da singur in spectacol mergand la nu stiu ce pod de pe traseu.
Noul val de ape a lovit naprasnic litoralul. Fara a ocoli zona deja traditionala in materie de inundatii. Morti, disparuti,
case daramate, avutul de-o viata disparut intr-o clipa, poduri rupte, sosele stricate, cai ferate distruse.
Ca sa ajungi de la Bucuresti la Buzau trebuie sa faci un ocol pe la Constantinopol.
In vremuri de restriste, oamenii simpli isi indreapta privirile catre conducatorii tarii. Dictatori, secretari generali, presedinti, prim-ministri, conducatorii nu pot da fuga sa scoata porcul pe fereastra si, cu atat mai putin, sa opreasca apele.
Da, dar ei pot face ceva mult mai usor pentru ei si mult mai important pentru oamenii simpli.
Sa dea un semn ca stiu de nenorocire, ca se dau peste cap sa rezolve problemele.
Pentru asta, conducatorii au numeroase mijloace la indemana: se pot deplasa la fata locului, pot reuni institutii nationale, pot iesi la televizor, la ora de maxima audienta, pentru a-si exprima ingrijorarea.
Ce fac in tot acest timp conducatorii Romaniei, cei carora le curgea sudoarea anul trecut dupa un vot care sa-i aduca in fruntea bucatelor?
Dau din gura.
Despre schimbarea presedintilor, despre cum sa faca in asa fel, incat PNA sa-i haituiasca pe liderii Opozitiei, despre reformarea clasei politice.
Dau din gura.
Poate si pentru ca nu se gaseste cineva care, asemenea americanului, sa le strige in direct si la ora de varf:
"Daâ mai taceti odata dracului din gura si veniti sa rezolvati problemele!".