x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De 7,4 milioane de ori "ieşi afară, javră ordinară!"

De 7,4 milioane de ori "ieşi afară, javră ordinară!"

de Dan Constantin    |    01 Aug 2012   •   14:17

Cu Basescu chiar si in stare de suspendare, roata vietii se invarteste. Presiunea de la Cotroceni exercitata in afara Constitutiei nu mai exista de cateva saptamani si, iata, putem sa respiram. O prima concluzie: Romania nu este un regim prezidential asa cum incearca basistii sa explice; Palatul Cotroceni poate fi discret sau fara forta si treburile merg si fara Basescu. Am ajuns sa umflam o gogoasa care, atunci cand a plesnit, vedem ca este inutila. Multe milioane de romani din cele 7,4 care au votat suspendarea lui Basescu au avut convingerea ca fara acest tip de presedinte ­ jucator, agresiv, arogant si mincinos ­ tara s-ar descurca mult mai bine sau, cel putin, ar trai mai linistita. Crin Antonescu nu a luat nici o decizie de cand este interimar in privinta statului sau a functionarii vreunei institutii si nu s-a blocat nimic. Asa incat, daca sa spunem, starea de suspendare s-ar prelungi, multi ar uita de institutia prezidentiala. Este si acesta un merit al referendumului: arata ca se poate face o economie substantiala la banul public daca institutia prezidentiala ar avea un rol pur decorativ, de reprezentare. Basescu in Comanita este un personaj tragi-comic: se agita, vorbeste televiziunilor de cateva ori pe zi; da sarcini, ameninta dar este agitatia unui cojones intr-o caldare. Ii sta bine in cartierul de la Piata Gemeni, a fost redus la dimensiunea lui reala de mahalagiu care injura peste gard, iese pe trotuar in fata casei sa se mai certe cu vecinii pentru ca risipesc apa, isi spala masinile in parcare sau nu respecta orele de liniste. Este aici, in sediul monstruos de urat din Strada Comanita, la dimensiunea lui adevarata. Basescu nu a avut niciodata anvergura de Primaverii sau Cotroceni. Lui nu-i sta bine in constum, nu-l prind nici pantofii nescalciati, tocurile netocite. El a avut mentalitatea si comportamentul baiatului care merge in slapi pana la alimentara din colt sa mai ia o bere si seminte.

Manelist prin gena, Basescu a pozat cu lumini multe in spate si de frica i-am vazut doar umbra lui mare lasata pe sol. El s-a impus prin golanie, a dat cu pumnul, a pus jos un chioscar, a lovit un arabete cu capul in gura avand insa protectia militienilor; apoi a pus serviciile sa asculte flecareala amantilor sau a smenarilor, si-a trimis adversarii politici in procese si-i ameninta pe cei care-i sunt impotriva. Si-a pus la maieul transpirat (crezand ca-i un insemn nobiliar la rever) o insigna cu Nastase condamnat. Treaba merge bine fara el; chit ca e Ponta inca nerodat ca premier, si Parlamentul in vacanta. Acesta este si motivul unei nelinisti aproape istorice in imobilul din Comanita; consilierii lui Basescu isi dau seama de inutilitatea lor si a suspendatului. Sunt cuprinsi de spaima sa nu se afle acest adevar simplu: Se poate fara Basescu!

Redus la dimensiunea exacta si Basescu s-ar simti mai bine, si-ar trai ultimi ani asa cum ar vrea el, asa cum este el cladit! Nu cum se straduie sa para si nu poate – un om de stat. Desigur, este posibil ca Basescu sa se intoarca la Cotroceni, sa-si termine chinuit mandatul de presedinte. Strivit de 7,4 milioane de voturi el va fi un depresiv. Cand i-au strigat 6.000 de politisti celebrul indemn "iesi afara, javra ordinara", Basescu a declansat represiunea in Ministerul de Interne. Ce va putea face acum, cand 7,4 milioane de romani au stampilat buletinul de vot si l-au indesat in urna cu urarea: iesi afara, javra ordinara! Va incepe un genocid?

Cred ca Basescu intelege de ce-i mai bine pentru el sa ramana in slapi si sa mearga la un sprit, cu baietii din cartier, dupa colt, in Piata Gemeni.

×