x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De-a baba-oarba

De-a baba-oarba

de Mihai Tanasescu    |    08 Noi 2005   •   00:00
De-a baba-oarba

Pasionati de salvarea propriei imagini in fata electoratului, atat PD, cat si PNL nu mai stiu ce atacuri sub centura sa mai nascoceasca pentru a-si proteja liderii formali si informali. Criza din "patrulaterul portacaliu" nu mai poate fi ascunsa dupa declaratii linistitoare.

De la inceputul anului, in Romania a inceput o poveste trista, in care politicieni legati la ochi bajbaie dupa o solutie. Incearca toti sa dea un raspuns problemei ce bantuie obsesiv realitatea politica romaneasca - alegerile anticipate.

Aceasta scena imi aminteste de unul dintre jocurile copilariei, "de-a baba-oarba". Unii sunt legati la ochi si incearca din rasputeri sa caute pe cei care nu sunt legati la ochi. Din pacate, acest joc este jucat de cei aflati la putere. Este jocul cautarii continue a unei solutii credibile, atat politic, cat si economic, pentru Romania anului 2007. Dupa actiunea "telefonul premierului" s-a declansat un adevarat razboi politic intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Fiecare parte isi aduce aminte de meritele din campania electorala si promisiunile facute atunci si neonorate de cele doua formatiuni politice din Alianta. In acest timp, cetatenii sunt cei care sufera si care inca mai spera la un trai decent.

Primul care a resimtit efectele acestui joc a fost mediul de afaceri. Cautarea frecventa pentru gasirea unor solutii privind stabilitatea fiscala nu a facut decat ca, pana in prezent, Codul Fiscal sa fie modificat de patru ori, in timp ce bugetul a ajuns sa fie discutat in Parlament. Guvernul cauta inca, la fel ca in baba-oarba, cum sa modifice Codul Fiscal pentru acoperirea lipsei veniturilor bugetare create prin aplicarea cotei unice.

Aceleasi incercari haotice se regasesc si in rezolvarea problemelor sociale ale tarii. Profesorii sunt in greva, lucratorii de la Metrorex ameninta cu generalizarea grevei, sindicatele functionarilor publici sunt nemultumite. Cu toate acestea, bugetul lui 2006 nu raspunde nici pe departe la nevoile reale ale acestor segmente sociale. Bugetul propus nu face altceva decat sa consolideze pozitia celor putini in defavoarea unor categorii sociale cum sunt medicii, profesorii, functionarii si tinerii. Dar ce mai conteaza inca o baba-oarba in plus?! Macar daca lucrurile s-ar sfarsi aici!

Dar jocul continua. Aceeasi cautare este si in Sanatate, unde asa-zisa restructurare a sistemului nu inseamna altceva decat supracentralizarea prerogativelor si supracentralizarea resurselor.

Intr-adevar, sunt putini cei care contribuie si multi care beneficiaza, dar sunt multi care nu au cu ce sa contribuie. Nu poti lua omului ceea ce nu are si nu poti lasa categoriile defavorizate fara asistenta medicala doar pentru ca nu au cu ce sa plateasca. Acestea sunt realitatile romanesti ale momentului si trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor probleme si nu impotriva cetatenilor saraci ai acestei tari.

Misiunea FMI a venit in Romania si i-a gasit pe guvernanti legati la ochi, jucandu-se un joc pe care expertii Fondului nu-l cunosteau: barba-oarba macroeconomica. Misiunea a plecat cum a venit, lasandu-i pe guvernanti sa se joace mai departe, legati la ochi, cu soarta romanilor. Nu cred ca Romania are nevoie de verdicte dure, clare si fara echivoc cum a fost cel dat de catre FMI atat Guvernului, cat si BNR. In momentul de fata, cea mai buna solutie este sa ne dezlegam la ochi si sa vedem cum putem rezolva toate jocurile incepute si neterminate si sa ne recastigam credibilitatea atat in fata romanilor, cat si pe plan extern.

Pasionate de salvarea propriei imagini in fata electoratului, atat PD, cat si PNL nu mai stiu ce atacuri sub centura sa mai nascoceasca pentru a-si proteja liderii formali si informali. Criza din "patrulaterul portacaliu" nu mai poate fi ascunsa dupa declaratii linistitoare. Sindicatele ies in strada pentru a-si cere drepturile, simtind slabiciunea Guvernului, mult mai preocupat sa-si apere spatele de atacurile din interior. Bugetul nu are suficienti bani pentru Sanatate si Educatie, Aparare si Cultura. Parlamentari PNL ataca deschis criteriile dupa care se impart banii. La ce bun zece comentarii politice atunci cand criticile cele mai pertinente vin chiar din interiorul Aliantei: "Ati uitat de promisiunile din campania electorala?", "Ati votat un buget mai mic decat cel al PSD!". Un spectacol deprimant al carui final nu mai poate fi salvat decat de apropierea Sarbatorilor de iarna sau de un miracol.

Lasati acest joc copiilor, deschideti ochii si nu mai sacrificati inca o generatie pe altarul razboiului politic.
×
Subiecte în articol: editorial