x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce avem nevoie de performanţă

De ce avem nevoie de performanţă

de Ana-Maria Păunescu    |    29 Iul 2012   •   11:17

Au inceput Jocurile Olimpice, pe care le organizeaza pentru a treia oara in istorie, Londra. Un oras care, cel putin in aceasta perioada, pare ca poate gazdui privirile unei lumi intregi. Sportul e la moda zilele astea, chiar si cei care habar nu au care sunt regulile la scrima sau la polo asculta cu interes stirile care rezuma evenimentele din Marea Britanie, daca nu cumva urmaresc constiincios transmisiunile directe de pe postul national.

Chiar daca debutul competitiilor sportive a coincis, in mare masura, cu evenimente politice locale pe care nu le putem ignora, de care nu ar fi corect sa nu tinem cont pentru a construi alte si alte perspective, Jocurile Olimpice reusesc, o data la patru ani, sa readuca in mintea oamenilor definitia sportului si a luptei pentru medalii, sa ne aminteasca discret cata nevoie avem de performanta. La ora cand scriu acest articol, primul argint si-a facut loc in palmaresul delegatiei noastre. Avem nevoie de performanta, mai ales acum, cand toate parca merg inapoi, cand lumea pe care ne-a fost dat sa o traim ni se potriveste tot mai putin, cand oamenii uita sa mai fie oameni.

Bineinteles, astept cu mare nerabdare gimnastica feminina. Pentru ca am incredere in Belu si Bitang, dar si pentru ca ma tem de nenorocul nostru, in general. Sigur, se poate spune si ca sunt eu prea pesimista si sustinatorii gandirii pozitive chiar ma pot acuza ca atrag raul. Cu toate acestea, nu pot ignora stirile care spuneau ca una dintre cele mai bune concurente din echipa noastra are probleme grave la calcai, nu pot uita cum lotul olimpic a fost lasat atatia ani de izbeliste de catre o clasa politica inconstienta, care uita la fiecare mandat cat de important e sa fim primii in competitii de renume, sa refacem renumele Romaniei, pana nu e prea tarziu ca sa mai salvam ceva.

Avem nevoie de performanta construita pe termen lung, piesa cu piesa, pas cu pas. Nu mai putem astepta la nesfarsit ca marile victorii sa vina de pe-o zi pe alta, nu mai putem pretinde medalii de aur cand nu suntem in stare sa scoatem sportivii din saracie. Am uitat sa ne mai cultivam valorile, am uitat cum trebuie instruiti cei care maine vor concura sub protectia nobila a tricolorului nostru, am uitat ca singurii responsabili pentru ce se intampla – si mai ales pentru ce nu se intampla – suntem noi, noi toti, pornind de la cei care au putere de decizie si terminand cu multimea de oameni care sta pe margine si tolereaza toata aceasta trista degradare.

Au inceput Jocurile Olimpice. Si avem nevoie de locuri pe podium, avem nevoie de performanta, ca de un cec in alb, care sa ne garanteze ca niciun fel de efort nu e zadarnic, ca investitia in educatie si perfectionare nu e inutila, ca tara noastra chiar merita si chiar poate sa stranga rezultate bune si, din cand in cand, rezultate foarte bune. Delegatia romanilor, care numara putin peste o suta de sportivi, trebuie incurajata, respectata si sprijinita. Sportul ramane o prioritate.

×