x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce este atât de dramatic să fii colonie în UE

De ce este atât de dramatic să fii colonie în UE

de Ilie Serbanescu    |    10 Sep 2012   •   16:20

Prin interventia politica directa si determinanta in desfasurarea referendumului din 29 iulie, puterea coloniala si-a dat, culmea!, si peste propria mana. In cauza a fost fuga sa de responsabilitate! Nerecunoscuta oficial, desi e vizibila de la o posta, disfunctia organica a economiei si, prin incidenta, chiar a societatii din Romania este ca, in timp ce decizia a ajuns integral la capitalul strain, administrarea a fost lasata de acesta, intr-o evidenta fuga de responsabilitate, fostului detinator al deciziei, statul roman, probabil din motive de costuri. Asa ceva nu poate insa functiona! Dupa cum se si vede!

In general nu este posibil, pentru ca acela ce administreaza nu poate face practic nimic daca nu are in mana decizia. In structurile corporatiste, problemele se rezolva prin delegarea deciziei catre administrator, actionarul pastrandu-si practic decizia doar in privinta confirmarii/infirmarii administratorului. Dar totul devine nefunctional daca administratorului nu i de da de fapt nici o decizie la dispozitie. Iar disfunctia majora in Romania se adanceste tocmai pe masura ce statul tot pierde pozitii, parghii si instrumente de actiune ce trec la capitalul strain care, evident si pentru Grivei, nu doreste sa preia administrarea.

Dupa interventia puterilor coloniale in desfasurarea referendumului din 29 iulie, disfunctia va tinde sa se adanceasca nu doar ca urmare a unor noi deposedari de pozitii si instrumente ale statului, dar si in urma unor pasi constienti inapoi din partea reprezentantilor acestuia pe principiul 'ce, tu sa dictezi si eu sa iau castanele din foc“?! Cu alte cuvinte, la fuga de raspundere a capitalului strain prin nepreluarea administratiei, se va raspunde tot cu fuga de raspundere. Si nu se va mai intreprinde mai nimic sau totul alaturi de drum! Astea nu-s povesti! Delasarea si excesul de zel sunt cele mai teribile arme ale sclavilor impotriva stapanilor nesatiosi. In mod normal, tinand cont de faptul ca drum de intoarcere nu mai este, solutia ar fi, in situatia data, preluarea administratiei de catre detinatorii deciziei. Dar, vai!, este un proces greu, cu asumare de sensibile si dificile responsabilitati si, bineinteles, extrem de costisitor si foarte probabil fara cine stie ce rezultate. Actualii detinatori straini ai deciziei in economie au cumparat-o de la romani cu vreo 5-6 miliarde de euro, adica aproape gratis. Administrarea ar costa insa vreo cateva zeci de miliarde de euro anual. Este foarte posibil sa nu-si scoata banii! Capitalul strain extrage anual din Romania, fara vreo greutate, circa 30-40 de miliarde de euro prin asa-numitele 'preturi de transfer“, respectiv prin subfacturarea a tot ceea ce livreaza afara din Romania si suprafacturarea a tot ceea ce aduce din afara in Romania, operatiune prin care se dubleaza practic transferul de seva economica spre strainatate. Acest transfer imens ar putea fi compromis in parte de costurile preluarii administrarii. Ca atare, puterile coloniale vor incerca sa perpetueze sistemul din prezent: lasarea administrarii in seama unor vatafi romani, carora sa li se permita a putea fura pe mai departe, caci fara furt n-ar fi interesat nimeni sa fie la carma administrarii.

Nenorocirea Romaniei este si ca a ajuns membra a Uniunii Europene. In aceste conditii nu poate avea un singur stapan colonial. Care, bun sau rau, macar s-ar comporta cu Romania precum cu o proprietate proprie, anume cu grija de a nu o exploata si altii! Ca o colonie a Uniunii Europene – un imperiu prost organizat si gestionat – Romania este insa hartanita de toti, inclusiv de colonialisti de gradul trei si patru, vargaleti in toata regula.

Si, avand in vedere ca, o data cu finalizarea actualului acord cu FMI-UE, deposedarea statului de tot ceea ce reprezinta prerogative si structuri statale se incheie, este de anticipat un haos de decenii in spatiul numit Romania sau cum se va mai numi acesta. Sau cum se va mai numi, pentru ca acest haos, generat obiectiv de disfunctia organica decizie/administrare, va impinge puterile coloniale, care mai sunt si multe, sa dezmembreze Romania, daca nu cumva, asa dupa cum exista unele indicii, au deja un proiect pregatit in acest sens.

×