x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce îl demit eu pe Traian Băsescu

De ce îl demit eu pe Traian Băsescu

de Robert Veress    |    21 Iul 2012   •   20:12

Cu totii ne dorim bani. Cu toate acestea, cand pui o intrebare simpla – 'Ce-ai face cu un milion / un miliard de lei?', multi sunt incurcati, fiindca nu au pregatit un raspuns. Nu toti norocosii care castiga potul cel mare la loterie au idee ce vor face cu banii. Putini reusesc sa ii administreze corect si, uneori, viata celor intrati, peste noapte, in clubul milionarilor, se schimba in rau.

Multi dintre cei care sunt decisi sa il demita pe Traian Basescu o vor face fiindca s-au saturat de el, pentru ca il detesta. Dar cati ar putea sa isi argumenteze cat de cat riguros decizia? Nici macar juristii USL nu au reusit sa o faca foarte bine, daca judecam dupa cererea de suspendare. E adevarat, s-a lucrat in regim de 'blitzkrieg'...

Modul in care ne argumentam noi insine decizia de a vota 'Da' sau 'Nu' la referendum este foarte important, din perspectiva urmarilor acestuia: ne dorim un alt fel de presedinte, dar ce va trebui sa faca acesta si, mai ales, ce nu va trebui sa faca?

Cred ca demiterea lui Traian Basescu va starni un val urias de bucurie in tara. Poate vom asista chiar la manifestari de strada ale acestei bucurii.

Mi-as dori ca o asemenea bucurie sa fie sanatoasa – sa nu avem orizonturi de asteptare prea mari si neclare. Dar, sa ne asteptam la cateva schimbari fundamentale si sa fim pregatiti sa le impunem, daca ele nu se vor produce.

La referendumul de demitere nu ar trebui sa conteze unele dintre argumentele (majore, din pacate) pentru care Traian Basescu a fost votat sau nu a fost votat presedinte de doua ori: de pilda, argumentul (pro) ca este 'barbat' sau (contra) ca este 'chior'.

Ar trebui sa conteze, insa, zecile de ocazii in care Traian Basescu si-a respectat promisiunea de a fi un presedinte jucator, jucand tontoroiul pe Constitutie.

Cu aceasta masura il judec eu pe Traian Basescu.

Si, iata argumentele pentru care voi vota 'Da', pe 29 iulie.

1. Traian Basescu a promulgat legea de majorare a salariilor cadrelor didactice, expediind argumentul Guvernului Tariceanu ca nu existau, in buget, banii necesari. Ulterior, a girat nerespectarea legii de catre Guvernul Boc, marcand momentul definitoriu pentru inexistenta statului de drept in Romania. Mai mult, i-a criticat pe judecatorii care si-au 'permis' sa dea sentinte legale de plata a unor drepturi salariale taiate abuziv de Guvernul Boc. De data asta, a invocat acelasi argument, al inexistentei banilor in buget, insa, exact pe dos: 'Cand dai o sentinta, trebuie sa indici si sursa de finantare pentru aplicarea sentintei'. In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 1 (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. (5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

2. Traian Basescu si-a asumat, public, taierile de salarii, de pensii, de indemnizatii de somaj, de alocatii pentru copii. Mai mult, Traian Basescu a sustinut guverne care, prin politici economice si fiscale discretionare, au saracit majoritatea covarsitoare a populatiei. In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 47 (1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. ARTICOLUL 56 (2) Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.

3. Traian Basescu a actionat, permanent, pentru divizarea natiunii. A avut, permanent, o atitudine partizana. In niciun moment al presedintiei sale, Traian Basescu nu a fost al tuturor romanilor. Principiul sau de conducere este divide et impera (dezbina si stapaneste). In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 4 (1) Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai. ARTICOLUL 80 (2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

4. Traian Basescu este rasist, fapt pe care nu il neaga, ci doar l-a nuantat (vezi cuvantul sau din Parlament, la prezentarea cererii de suspendare). In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 4 (2) Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.

5. Traian Basescu s-a exprimat si a actionat, permanent, sfidator la adresa Rusiei. Una dintre gravele consecinte ale acestui comportament este faptul ca romanii au platit, ani in sir, cel mai mare pret al gazelor de import (din Rusia). In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 10 Romania intretine si dezvolta relatii pasnice cu toate statele si, in acest cadru, relatii de buna vecinatate, intemeiate pe principiile si pe celelalte norme general admise ale dreptului international.

6. Traian Basescu a sustinut, deschis, proiecte economice cu impact grav asupra mediului inconjurator (Rosia Montana, gazele de sist). In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 35 (1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic. (2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

7. Traian Basescu a lovit un minor, in public. Traian Basescu s-a folosit de un alt minor, pentru campania sa din acest referendum. In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 49 (1) Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor. (3) Exploatarea minorilor, folosirea lor in activitati care le-ar dauna sanatatii, moralitatii sau care le-ar pune in primejdie viata ori dezvoltarea normala sunt interzise.

8. Traian Basescu a uzurpat atributiile primului ministru, fapt constatat si de Curtea Constitutionala. In felul acesta, presedintele suspendat a incalcat urmatoarele prevederi constitutionale: ARTICOLUL 102 (1) Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice. ARTICOLUL 109 (1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.

Am prezentat faptele presedintelui la timpul trecut, dar multe dintre acestea sunt, evident, repetabile, in cazul nefericit ca Traian Basescu nu ar fi demis.

Am lasat, la final, motivele personale pentru care voi vota favorabil demiterii lui Traian Basescu. Primul este legat de punctul doi al motivelor constitutionale, prezentate mai sus. Din cauza politicilor de austeritate tampa, impuse si coordonate de presedintele acum suspendat, presa, ca si multe alte afaceri inainte de succes, a capotat. Presa scrisa era, oricum, in declin. Dar declinul a fost abrupt si ne-a lovit dur, pe noi, pe jurnalisti. Salariile ne-au scazut cu 30-40%, din cauza crizei. Capac peste asta, au fost inventate noi taxe si impozite in sistemul de salarizare din mass-media. Ni s-au impus contributii de asigurari sociale pe contractele de drepturi de autor, chiar daca plateam, deja, pe contractele de munca. Iar noi stim ca, la varsta pensionarii, nu vom mai beneficia de nicio pensie – asadar, platim degeaba, suntem jecmaniti. Acum, la Jurnalul, avem doar contracte de munca, cu niste costuri enorme pentru patronat si care ne lasa cu salarii nete mizere. Am saracit 'peste noapte' si ne-am trezit ca nu mai putem achita ratele bancare. Azi, eu unul, sunt dator vandut. In urma cu doi ani am incercat si altceva, o activitate de completare a veniturilor. O perioada a parut ca merge, pe urma totul s-a rupt, dintr-o data. Criza, criza feroce, fara masuri care sa ii ajute pe intreprinzatori, doar cu aceleasi eterne contracte platite cu bani publici smecherilor apropiati Puterii. Cati romani de buna credinta, care lucreaza in alte domenii, care si-au facut planuri de viitor, se afla in aceeasi situatie?

Al doilea motiv este legat de politica securistoida instaurata de Traian Basescu. Acesta stapaneste si coordoneaza parchetele si serviciile secrete de o maniera dictatoriala, represiva. Efectele generale sunt cvasi-cunoscute. In particular, insa, ma intereseaza faptul ca, dupa ce Traian Basescu a statuat ca presa reprezinta un risc pentru siguranta nationala, ma regasesc fara sa fi aflat pe cale oficiala intr-un mare dosar de coruptie intrumentat de DIICOT (serviciul care se ocupa de combaterea crimei organizate si a terorismului). Telefoanele si mesajele mele au fost interceptate, iar stenogramele rezultate au fost folosite in dosarul penal, fara ca sa fi fost notificat. Procurorii DIICOT enunta acuzatii grave la adresa mea, a lui Victor Ciutacu si a Jurnalului National, fara probe (care, daca nu sunt fabricate, n-au cum exista). Este, foarte clar, o tentativa de discreditare. Solicitam DIICOT explicatii pe cale oficiala si nu le primim, desi legea obliga institutia publica sa le ofere. In schimb, pe forumurile jurnalul.ro continua incercarile de intimidare la adresa sussemnatului, de catre persoane pe care le suspectez ca ar fi chiar din randul 'oamenilor legii'. Faptele cu pricina se intampla in cazul unui jurnalist ale carui anchete, premiate de Clubul Roman de Presa si de un juriu international, au condus la arestarea si condamnarea, respectiv judecarea a doi dintre cei mai mari interlopi ai tarii, incriminati, intre altele, pentru activitati de crima organizata – ca tot vorbim de DIICOT.

Pentru toate aceste motive, ca si pentru altele, de care nu-mi mai aduc aminte (nefiind o fire ranchiunoasa, nu contabilizez tot raul ce mi se intampla), ii transmit si eu presedintelui suspendat mesajul vazut, chiar azi, pe mai multe afise, in Bucuresti: 'Romani, hai la referendum! Basescu, hai, la revedere!'

×