x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce ne trebuie Spatiul Schengen?

De ce ne trebuie Spatiul Schengen?

de Vasile Leca    |    27 Aug 2015   •   10:58

Europa a intrat intr-o stare constanta de dezordine datorita atat unor probleme interne cat si externe , dar si a unor factori care mocneau de mult si au gasit momentul manifestarii acum.

Ana Palacio, fost ministru de externe spaniol si membru al Consiliului Forumului Economic pentru Agenda Globala din Statele Unite remarca patru pericole care ameninta Europa: reinvierea provocarii traditionale de securitatea a Rusiei fata de Europa, terorismul transnational, criza migratiei cu efect asupra valorilor si identitatii europene si nu in ultimul rand, lipsa generala de viziune pentru proiectul european.

Din pacate acesti factori exista , au inceput sa fie vizibili, cel mai pregnant fiind comunitatile de imigranti care se indreapta cu darzenie si hotarare spre Europa. Cine poate fi protectorul continentului? Cu siguranta modelul creat de o Europa, pentru dezvoltarea proiectului unitatii continentului, Spatiu Schengen.

Dezvoltarile ultimelor zile au aratat, insa, neputinta Uniunii Europene de a ajuta unii membri sau candidati la institutie, sa opreasca valurile de imigranti care se indreapta spre inima Europei.

Ce importanta mai are frontiera Schengen dupa ce, cele din centrul, estul si sud-estul european se prabusesc cu toate gradurile si alte mijloace de protectie.

Se pune intrebarea : care este adevaratul proiect european ? Cel actual care arata a neputinta sau cel din culise care nu deranjeaza pentru ca nu se vede. Din pacate, cei care credeau in proiect dau semne ca nu mai inteleg nimic din rolul acestui spatiu. Vicepremierul ceh, Andrej Babis a cerut inchiderea imediata frontierelor spatiului Schengen, uitand sau ignorand ce va face restul Europei cu afluxul de refugiati.

NATO trebuie sa supravegeze granitele europene dupa oficialului ceh, iar imigrantilor trebuie sa li se precizeze ca “nu sunt bine veniti in Europa“ pentru ca vor fi “someri, fara asistenta sociala imediata“.

In acest context, se uita faptul ca ,majoritatea cazurilor imigrantilor au ales Europa sa-si salveze viata si nu sa caute pentru inceput un ”job”. S-a ajuns aici pentru ca situatia din Orientul Mijlociu si Nordul Africii a fost creata cu largul concurs si implicare a Occidentului.

Convine sau nu proiectul european a avut inca de la inceput (dar nerecunoscut) o forma apropiata de teoria cercurilor concentrice, unde centrul trebuia protejat de o bariera “Schengen”, iar periferia intra in spatiu dupa indeplinirea unor criterii ,agreate subiectiv de o tara sau alta UE (cazul Romaniei si pozitia Olandei, Germaniei etc.).

Unde s-a ajuns, se vede astazi cand migratia clandestina a atins dimensiuni enorme ce nu mai pot fi controlate cu mijloacele actuale. Ce mai reprezinta Spatiul Schengen pentru Europa in aceste momente? O forta din trecut care impune o remodelare impusa de exigentele actuale.

Refacerea structurilor de baza ale constructiei Schengen incepand cu modalitatile de control al frontierelor, supravegherea rutelor migratiei clandestine, si nu in ultimul rand construirea infrastructurilor adecvate primirii imigrantilor, a devenit o necesitate.

Situatie grea, la care cu exceptia Germaniei, nu exista prea mare inghesuiala pentru gasirea unei solutii trainice este o realitate . Este clar, remodelarea Schengen nu inseamna forma actuala ci tot spatiul UE, pregatit pentru toata Europa.Iar la asemenea constructie nu mai exista state periferice, daca nu se doresc urmari si mai grave.

×
Subiecte în articol: spatiul schengen