x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce tace Traian Băsescu?

De ce tace Traian Băsescu?

de Ion Cristoiu    |    08 Iul 2009   •   00:00

În "Delirul" de Marin Preda există o scenă despre care, mai mult ca sigur, mulţi cititori îşi amintesc. În noaptea Rebeliunii legionare, bucureştenii se întrebau: De ce tace Ion Antonescu?



Într-adevăr, în timp ce legionarii deveneau tot mai agresivi, iar bucureştenii tot mai speriaţi, Ion Antonescu, şeful Statului, nu dădea nici un semn. Se făceau multe speculaţii. Cea mai des avansată fiind aceea că Antonescu se afla în defensivă. Tăcea, pentru că nu mai ştia ce să facă, legionarii fiind partenerii săi de guvernare.

Nu-l ajutaseră ei să-l alunge pe Carol al II-lea? Nu îmbrăcase el cămaşa verde? Evenimentele ulterioare au dovedit că Antonescu nu era deloc timorat. Tăcea, pentru că aşa îşi planificase lovitura.

Din 17 iunie 2009, de când a izbucnit scandalul Ridzi, Traian Băsescu tace. E drept, a fost un Comunicat al Administraţiei Prezidenţiale potrivit căruia preşedintele va aplica strict Constituţia, dacă DNA va declanşa urmărirea penală împotriva Monicăi Ridzi. Altfel spus, o va suspenda. Corect din punct de vedere constituţional, deşi adversarii săi i-au cerut s-o suspende fără ca Parchetul să fi început urmărirea penală.

Numai că Traian Băsescu şi-a făcut un steag al postului de preşedinte din a-şi spune punctul de vedere în chestiuni care animă dezbaterea publică. Scandalul Monica Ridzi durează de aproape o lună.

Seară de seară, adversarii săi din presă şi din politică, ba chiar şi independenţii pun tăcerea domniei sale pe seama unei slăbiciuni faţă de Monica Ridzi, amica Elenei Băsescu. În uriaşa bătălie politico-mediatică din aceste zile, televiziunile adversare lansează zilnic zvonuri date ca ştiri privind intervenţia preşedintelui pentru ca Monica Ridzi să nu fie demisă.

Orice alt politician ar fi intervenit într-o formulă sau alta pentru a contracara această campanie dezastruoasă pentru exigentul Traian Băsescu. Traian Băsescu tace. Ba mai mult, când jurnaliştii îl provoacă să se pronunţe, îi bruschează nervos. Oricât de mult ar ţine la fiica sa, e greu de crezut că are de gând să se sinucidă politic din cauza amicei acesteia.

Liderii PDL susţin şi ei de o lună aproape un punct de vedere asemănător. Să lăsăm Justiţia să se pronunţe. Dacă se va începe urmărirea penală, Monica Ridzi va demisiona sau va fi demisă. Acest lucru e în măsură să ne dea de gândit. De ce tace Traian Băsescu? Nu cumva pentru a pregăti o lovitură? Nu-i exclus.

DNA se află într-o situaţie extrem de complicată. Chiar dacă, după opinia noastră, cel puţin din lucrurile dezvăluite până acum, Monica Iacob Ridzi nu a comis nimic ilegal, toată lumea ar spune că un NUP în faza premergătoare cercetării penale a fost urmarea intervenţiei lui Traian Băsescu în favoarea celei care a ajutat-o pe fiică-sa. Dezastru pentru imaginea DNA. Dezastru pentru imaginea lui Traian Băsescu.

Dezastru pentru PDL. Dar dacă DNA ar începe urmărirea penală împotriva Monicăi Ridzi? DNA ar căpăta brusc o înfricoşătoare imagine de independenţă. Traian Băsescu ar suspenda-o pe Monica Iacob Ridzi. Evident, dacă ea nu-şi va da demisia sau Emil Boc n-o va demite. Traian Băsescu va putea invoca faptul că nu se amestecă în Justiţie. Preferata sa n-a fost scutită de efectele Legii. PDL ar da o lovitură extraordinară de imagine.

Pentru Monica Iacob Ridzi începerea urmăririi penale nu înseamnă mare lucru în plan juridic. Pe parcursul urmăririi penale se poate da NUP. În plus, urmărirea penală poate dura şi un an. Între timp, deputata-ministru ar fi supusă votului parlamentar. Monica Ridzi ar cere să fie trimisă la DNA. PDL ar vota cu amândouă mâinile trimiterea ei în anchetă.

Monica Ridzi s-ar duce la DNA a doua zi, făcând elogiul Justiţiei române. O dată încheiat acest spectacol de sunet şi lumini, cine ar mai putea opri DNA să înhaţe un barosan din tabăra adversarilor lui Traian Băsescu?

Ar mai putea spune cineva că Traian Băsescu se răzbună pe adversarii săi politici? E o ipoteză. Ea poate fi infirmată de alte două ipoteze:
1. Traian Băsescu şi-a pierdut şi cel mai elementar instinct politic.
2. Traian Băsescu nu va mai candida.
În aceste condiţii, puţin îi pasă de imaginea sa din această perioadă.

Mult mai important pentru el ar fi ca oamenii săi, precum Monica Ridzi, să-l perceapă drept un loial. În bătălia care-l aşteaptă în Opoziţie are nevoie ca aerul de soldaţi credincioşi.
Vom afla în scurt timp care dintre aceste trei ipostaze se confirmă.
Promit că voi comenta.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial monica ridzi