x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce Traian e Băsescu

De ce Traian e Băsescu

de Robert Veress    |    11 Aug 2012   •   07:54

Exercitiu de imaginatie. Se face ca Traian Basescu e presedinte interimar si Crin Antonescu presedinte suspendat. In rest, aceleasi conditii, ca acum. Credeti ca s-ar mai ridica Antonescu de la podea?

Nu spun (revenind acum la realitate) ca Antonescu e pasiv sau ca argumentele sale sunt slabe sau ca discursul sau este plictisitor. Dimpotriva, este adversarul cel mai redutabil pentru 'cetateanul in tricou albastru'.

Insa, in situatia inversa, cu adevarul si dreptatea de partea sa, Traian Basescu l-ar fi tinut pe Antonescu din KO, in KO. Chiar si asa, lovit de 7,4 milioane de ori, scapa din corzi, alearga prin ring frenetic, ridica la publicul ce-l huiduie degetul mijlociu si chiar arata si ce are sub sort; consecutiv, imprastie rafale de crosee si upercuturi - chiar daca nu-si ating tinta, creaza senzatia ca e in verva si invincibil.

Traian e Basescu, deci Traian Basescu, deci 'dumnezeu pe pamant', pentru ca e cel mai animal politic pe care l-a produs tarisoara noastra.

D’aia a fost ales primar al Bucurestiului de doua ori, el, constanteanul marinar. Tot d’aia a fost ales presedinte de doua ori. Si tot d’aia nu-i exclus sa ramana presedinte inca doi ani si sa faca jocurile si dupa. (Insist cu acest 'd’aia', fiindca este argumentul decisiv al celor mai putin rationali).

Fireste, e un animal politic ce stapaneste si aplica cu un talent formidabil faimoasele tehnici ale lui Sun Tzu si dictonul roman 'Divide et impera!'. Insa, dincolo de asta, a fost si ramane decisiv instinctul de pradator, forta cu care isi loveste adversarii. Urmarindu-i evolutia, romanii au asistat la partide teribile de wrestling politic, din care Basescu a iesit, mereu, campion necontestat, oferindu-le, mereu, spectacol. Expresia 'da de pamant cu toti' (sau mai golaneasca 'ii face pe toti') a capatat, in cazul sau, aproape un sens propriu. Si mai ca nu a contat cine a cazut la pamant, chiar si atunci cand campionul a parasit ringul si a luat la pumni si suturi spectatorii - vezi taierile de salarii, de pensii etc.

Acum, pare ca judecatorii Curtii Constitutionale sunt in ring, iar Basescu patruleaza in afara acestuia, cand zambind mieros, cand ranjind amenintator, in asteptarea verdictului de care depinde soarta sa. Consecutiv, se zborseste la toti ceilalti, cerand ca judecatorii sa fie lasati in pace, ca vor sti sa-si rezolve singuri 'micile probleme'.

×