x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Defectele calităţilor democraţiei

Defectele calităţilor democraţiei

de Petre Roman    |    03 Apr 2011   •   18:32
Defectele calităţilor democraţiei
Sursa foto: Cristian Marcu/

159515-140.jpgDemocraţia are mari calităţi. Pe bună dreptate se spune că deşi democraţia nu e perfectă este totuşi cel mai bun sistem de convieţuire între oameni şi politică, între cetăţeni şi con­du­că­torii lor. Dar iată că tocmai imper­fec­ţiunile, adică defectele calităţilor, se înverşunează să ne amărască viaţa. Cei care profită de defecte, ba chiar poa­te că sunt întruchiparea de­fec­te­lor, spun: "Şi dacă mă dă în presă, ce? Îl iau pe NU în braţe". Şi apoi ex­pli­că doct: "Băi, sunt de la partidul care guvernează; nimic nu mă atinge. Decât şefu'." De la partid, se înţelege. Iar oamenii cei mulţi şi fără putere, adică "talpa" democraţiei zic şi ei: "Pe cine să credem?" Şi apoi cer cu sfială: "Dacă nu puteţi face bine, cel puţin nu ne faceţi rău." Libertatea o mai avem. Nu cum o aveam poate, dar, printr-o corectă comparaţie, tot o avem. Dar libertatea politică ce-o mai fi? Între cea formală, pe hârtie, şi cea reală, dincoace de gratiile co­ru­pţiei, se cască o prăpastie.

Cât de li­beră poate fi politica ce se bizuie pe cotizare? "Cotizăm, ei – ăştia cu pâi­nea şi cuţitul – ştiu prea bine. Ce mai vor?", spun cei care susţin lanţul co­rup­ţiei. Conceptul funcţionează în toa­te şi în tot: "Dă-mi şi vei primi!" Când democraţia arată aşa, se aude foar­te des, nu numai la noi ci şi în alte ţări mai avansate: "poate că de­moc­raţia nu e pentru noi". Pentru că, în timp ce românii se luptă să su­pra­vieţuiască şi aşteaptă să iasă dintr-o cri­ză dură care i-a dus în sărăcie, gu­ver­narea se ocupă să le asigure o criză sta­bilă. E vorba deci de priorităţi gre­şi­te care, iată, cu tot cu democraţie, pot fi impuse chiar şi după ce e absolut evident că sunt greşite. Această sta­re ar fi cumva similară cu cea des­cri­să acum câteva zile de un ziarist rus: "Gazprom nu numai că gândeşte pentru noi, ci şi mănâncă pentru noi". 

Într-adevăr, chiar şi în democraţie e posibil să guvernezi prin dominaţie po­­litică asigurată prin forţa politizării. Dar rădăcinile acestei dominaţii nu sunt în democraţie. Căci "cine nu-i cu mi­ne e duşmanul meu" ţine de bol­şe­vism. Acest fel de guvernare seamănă cu o judecată în instanţă în care nu sunt admise nici mărturii, nici dovezi, ci doar documentele administraţiei. Evi­­dent, ăsta nu mai e un caz judecat, e un caz pre-judecat. 

În New York Times citeam zilele tre­­cute despre comportamentul teh­no­­cra­ţilor, iar eu mă gândeam la aşa-zi­sa soluţie tehnocrată: "Tehnocraţii dan­sează cu faţa înainte, singuri şi cu privirea la grupul muzical. Teh­no­­cra­ţii nu răspund la întrebarea «de ce?». Ei răspund la întrebarea «cum?». Au imaginaţie aritmetică. Pro­­­­ble­mele oamenilor, zic ei, se pot so­­­­lu­­ţiona dacă avem unelte. Nu mo­ra­­le, nu filozofice. Ci dacă avem algoritmi." O fi vreun algoritm pentru România?

Nu, nu aşa realizăm democraţia. Dacă voi mai scrie o carte politică titlul ei nu poate fi decât "Întreaga po­­litică e încredere". Încrederea este li­antul democraţiei, iar conducătorii po­li­tici pe care îi interesează încrede­rea doar pentru a rămâne cocoţaţi un­deva sus n-au nici o şansă să o do­bân­dească. Există desigur şi "târgul" în­crederii cum ar fi, spre exemplu, cel mafiotic care seamănă bine cu acel "dă-mi şi vei primi" de mai sus. Dacă încrederea oamenilor în po­litică ne salvează pe noi toţi, cealaltă ne distruge prezentul şi ne fură viitorul.

Sunt un idealist foarte, foarte în­că­pă­ţânat. Sentimentul datoriei, de exemplu, mi-a răpit adeseori liniştea. Şi poate uneori chiar vreo şansă mai bună pentru mine. Dar fără sentimentul datoriei oare ce se poate construi?

×
Subiecte în articol: editorial