Multi, chiar dintre contestatarii lui Traian Basescu, au rezerve in a-l cataloga drept dictator, iar pe regimul sau – dictatorial. Avem libertatea de expresie, avem un guvern USL si un Parlament in care fosta Opozitie face acum jocurile. Asadar, traim, totusi, intr-o democratie.
Chiar asa sa fie?
Romanii, in marea lor MAJORITATE, s-au saturat de Traian Basescu. Nu-l mai vor cu niciun chip. Nu conteaza (pentru aceasta analiza) daca din motive corecte sau incorecte. Ideea e ca Basescu nu mai este doar un lider nepopular, ci a devenit de-a dreptul detestat. Nu putini sunt cei care il urasc visceral si chiar s-ar bucura sa-l vada urmandu-i soarta lui Ceausescu. Iar el, fiind constient de aceasta realitate, este decis sa lupte, cu orice mijloace, pana la capat, orice ar fi, pentru scaunul sau de comandant. Nu abandoneaza nava.
Cuvantul dictator provine de la romani. Inainte de Cezar, care a devenit primul lider suprem pe viata, dictatorii erau alesi din randul consulilor pentru un mandat de 6 luni, avand, in aceasta perioada, puterea de a impune masuri fara aprobarea Senatului. De asemenea, magistratii ii erau subordonati dictatorului.
Magistratii Curtii Constitutionale au decis ca, intre varianta unui referendum pentru demiterea presedintelui la care sa voteze favorabil demiterii cel putin jumatate plus unu din numarul electorilor si cea in care sa participe la vot cel putin jumatate plus unu din numarul electorilor, ultima este constitutionala.
Inca nu stim cum va fi considerata a treia varianta, cea din ordonanta de urgenta, care ar permite demiterea presedintelui prin vointa majoritatii electorilor ce se prezinta la vot, indiferent de numarul total al acestora. Totusi, avand in vedere componenta politica a Curtii, probabilitatea ca ea sa respinga aceasta a treia varianta este destul de mare, desi este clar abuziv sa impui un prag de prezenta electorala pentru demiterea presedintelui, cata vreme nu exista pentru alegerea sa.
In aceste conditii, este de asteptat ca referendumul sa fie invalidat, daca nu se vor prezenta la urne cel putin jumatate plus unu din numarul alegatorilor inscrisi in liste, adica 9.156.721 de persoane.
Este un numar foarte dificil de atins, din mai multe considerente. In primul rand, nu 18,3 milioane este numarul real al cetatenilor romani cu drept de vot si posibilitatea de a vota. Probabil, cifra reala este undeva spre 15 milioane. Asadar, trebuie sa iasa la vot cam 60% dintre electori. In al doilea rand, sunt foarte multi cei total dezinteresati de acest subiect, in buna parte fiindca sunt satui de actuala clasa politica, in intregul ei. In al treilea rand, suntem in plin sezon estival, cu milioane de romani plecati in vacanta, incercand sa uite de necazuri, implicit de politica. In al patrulea rand, Traian Basescu si democrat-liberalii sunt constienti ca singura lor sansa este ca pragul de 50% plus unu al numarului de electori ce vor vota pe 29 iulie sa nu fie atins. Si atunci, strategia de campanie este sa isi indemne sustinatorii sa nu voteze, chiar daca, pana acum, au batut si ei moneda pe faptul ca exercitarea dreptului de vot este o obligatie cetateneasca, iar prezenta la vot o masura a democratiei. Daca vor reusi, atunci chiar ca pare compromisa posibilitatea de a se atinge cvorumul necesar.
La alegerile locale, prezenta la vot a fost de 56,39%, adica au votat cam 10,3 milioane de persoane. Dintre acestea, aproximativ doua milioane au votat cu PDL si satelitii sai. Asadar, daca luam prezenta la vot la alegerile locale drept indicator pentru prezenta la referendum, lucrurile nu stau deloc bine pentru USL.
Asta o stiu si strategii formatiunii, de vreme ce a fost lansata varianta organizarii unui referendum pe parcursul mai multor zile. Sper ca, finalmente, sa nu se apeleze la acest artificiu al disperarii.
De cum am aflat de verdictul Curtii Constitutionale in privinta legii referendumului, mi l-am imaginat pe Traian Basescu dupa un vot covarsitor (70% sau chiar peste) in favoarea demiterii sale. In cazul in care cvorumul nu este atins, va avea el tupeul de a ignora votul, de a le multumi celor care nu s-au prezentat la vot si de a-i cere lui Crin Antonescu sa se retraga din politica?
Daca o va face, atunci, din punctul meu de vedere, Traian Basescu va fi, oficial, dictator. Sau, daca vreti, un lider democrat(liberal), intr-o democratie in care prevalenta este vointa minoritatii.