x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ''Democraţia sunt eu!'', visează Băsescu

''Democraţia sunt eu!'', visează Băsescu

de Petru Calapodescu    |    09 Sep 2012   •   13:55

Traian Basescu inca e presedintele tarii. Potrivit Constitutiei, el trebuie sa reprezinte tara, sa fie vocea poporului suveran, a vointei lui. In aceasta calitate, Traian Basescu a trmis o scrisoare trasa la sapirograf, "Stmate Domnule_Stimata Doamna", mai multor inalti oficiali occidentali, dintre care, fireste, nu lipsesc Merkel, Barroso sau Reding. Scrisoare in care a reluat textele halucinante din discursul sau la convocarea, ca o trecere in revista a unor trupeti, a ambasadorilor romani.

Multumindu-le, deci, adresantilor pentru salvgardarea democratiei romanesti, cum defineste el ingerinta brutala si sustinerea fatisa a propriei sale persoane de catre persoane cu un controversat trecut comunist de sorginte maoista (Barroso) sau scolite la Moscova (Merkel) si pastrand cu sau fara voie un anume mod de a percepe , ba si de a impune altora principiile unei democratii "profund originale", Basescu persista in a aprecia ca o mana de nemernici a incercat sa faca tandari institutiile vitale ale tarii, ale statului de drept. Omite, desigur, sa aminteasca in scrisoare ca principalele institutii ale statului - Parlamentul si Guvernul - au izbutit sa iasa se sub tutela sa abuzuiiva, ceea ce nu-i mai permite sa creada , ca Regele Soare, ca "Statul sunt Eu!".

Dar, in loc sa faca, barem din prudenta, un pas inapoi, sa revina la atributiile sale strict constitutionale, el face un pas inainte: "Democratia sunt Eu!". Si il face intr-un chip sfidator, avand in spate nu institutii democratice, ci doar structuri si entitati - Parchetul, serviciile secrete, CSM sau CCR, DNA + ori aservite, ori represive. Plus clientela de cotizanti cu conturile ingrasate pe seama patromoniului public, camarila si pletora de manipulatori portocalii, ca si haita de postaci naimiti, cu creierul lisa, care spurca forumurile de pe internet, vomand doar injuraturi, neavand nici o idee si neizbutind decat dsa intareasca resentimentele antibasiste.

Din ecuatia lui Basescu, din perceptia sa si a partizanilor sai de acasa sau de aiurea, in privinta democratiei - "puterea poporului", nu-i asa? - este dat afarra tocmai poporul. Adica acele 8,5 milioane de participanti la referendum (din care 7,4 milioane au i-au zis "Pleaca!). Pentru ca acestia conteaza, deoarece democratia se exercita prin vor pro sau contra, nu prin absenteism. Traian Basescu nu a invatat nimic din istorie, nici macare din cea recenta, al carei suprabeneficiar fara merite este. Abia ceea ce face el miroase rau de tot a lovitura de stat. Acum ii ignora sau ii dispretuieste pe sutele de cetateni care i se "plimba" zilnic pe sub ferestre. Poate ca regreta ca nu-si mai poate trimite ciomagarii sa-i alerge.

La miezul noptii de 21 decembrie 1989, Ceausescu se linistise: grupul de manifestanti de la Universitate fusese impuscat, strivit sau a ori dus la Jilava. Pana dimineata, isebistii spalasera sangele de pe asfalt. Dar, dupa doar cateva ore, dictatorul abia a reusit sa scape cu fuga: spre barlogul sau afluiau coloane cu zeci de mii de manifestanti. Iar "institutiile" - Securitatea, Procuratura - il abandonasera, fiecare cautand sa-si scape propria sa piele. Sunt, de buna seama, alte vremuri. Dar nici acum nimeni nu-si poate bate joc la infinit de vointa clar exprimata a majoritatii reale a electoratului. Atunci cand, cu aroganta si cu sprijinul contra naturii din partea unor functionari sau demnitari, o putere, fie ea si presedintele ales candva, dar dezavuat acum, sfideaza poporul, acesta are si alte mijloace de a reactiona. La fel de democratice, de constitutionale si de legale, ca si un referendum pe care respectivul l-a sabotat, ]n folosul sau exclusiv.

×