x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dependenta, creier afectat si presedinte

Dependenta, creier afectat si presedinte

de Valentin Stan    |    13 Apr 2006   •   00:00
Dependenta, creier afectat si presedinte

Sigur, America era prea puternica pentru a fi afectata de experientele bahice ale unui Nixon, altminteri un mare presedinte! Intrebarea este: E Romania suficient de puternica pentru a ne permite un Basescu?

Oricat de paradoxal vi s-ar parea, titlul acestui articol nu se refera la Traian Basescu, "cel degraba varsatoriu de alcool in pahare", ci este doar titlul unui articol aparut in publicatia americana CounterPunch, la 11 octombrie 2002, sub semnatura lui Katherine van Wormer, profesoara la Universitatea din Iowa de Nord. Textul se refera la sindromul "betivului uscat" (dry drunk) si face o analiza a comportamentului presedintelui american George W. Bush. Dupa cum se stie, presedintele american are o istorie legata de consumul nemasurat de alcool, in anii ‘70. Spre deosebire de Traian Basescu, insa, presedintele american nu si-a permis niciodata sa apara in public consumand alcool, dupa preluarea mandatului de presedinte, cu atat mai putin sa se urce la volanul unui automobil, dupa ce a fost surprins de presa in ipostaza de mai sus!

Sindromul "betivului uscat" este o formula argotica uzitata de consilierii care ii trateaza pe dependentii de alcool, aflati in proces de dezalcoolizare. Acestia nu mai beau, adica sunt "uscati" (dry), dar mintea continua sa le fie incetosata si nu sunt complet "treji". "Astfel de indivizi au tendinta de a merge spre extreme", se arata in articolul citat. Ei, bine, autoarea noastra il identifica pe presedintele Bush a fi un astfel de "dry drunk". In plus, ea precizeaza ca exista modificari importante, pe care le produce asupra creierului consumul semnificativ de alcool. Ea identifica un numar de caracteristici asociate cu starea de "dry drunk": autoevaluare exagerata si pompozitate; comportament grandios; gandire rigida; nerabdare; comportament copilaros; comportament iresponsabil; rationalizare irationala; reactie disproportionata.

Daca am incerca sa aplicam cateva din aceste caracteristici lui Traian Basescu, am putea observa ca presedintele roman are, intr-adevar, o evaluare exagerata in ceea ce-l priveste, de vreme ce se considera "perfect", asa cum a declarat presei, cu prilejul intalnirii avute cu primarii din Balcani, la 30 septembrie 2005, la Craiova. In ceea ce priveste comportamentul iresponsabil, ce poate fi mai iresponsabil decat sa declari, la 15 septembrie 2005, din pozitia de presedinte al Romaniei, la deschiderea anului scolar, in prezenta copiilor emotionati de prima zi de scoala, urmatoarele: "Doamna directoare v-a dorit la toti sa fiti premianti. Sa stiti ca aveti un presedinte care n-a fost premiant!". In materie de reactie disproportionata, ce poate fi mai disproportionat decat atacurile furibunde, pe care Basescu le declanseaza constant la adresa presei independente, ori de cate ori aceasta il critica, asa cum presa americana a facut-o de atatea ori in cazul presedintelui Bush, fara ca acesta sa fi reactionat o singura data in maniera in care Basescu se dezlantuie impotriva jurnalistilor romani!

Puteti continua singuri, dragi cititori, sa aplicati caracteristicile lui "dry drunk" bravului nostru presedinte! Veti ramane, poate, surprinsi de cate puncte comune veti gasi! V-ati intrebat, insa, vreodata, de ce "analizele" extrem de acide, pe care lumea academica si societatea civila din SUA le aplica presedintelui american, sunt de negasit in Romania, in ceea ce-l priveste pe Basescu? Sigur, un raspuns il puteti gasi in injuraturile pe care mi le adreseaza cu mult sarg, pe forum, adeptii lui "Base"! si in formula de "democratie" practicata sub inaltul patronaj al "star"-ului de la Gol-den Blitz!

Tuturor celor care vad, inca, in Basescu un salvator al neamului, dupa ultimele ispravi bahice de la carciuma "citata", le recomand sa reflecteze la urmatoarea povestioara adevarata, din istoria puternicei Americi! La 11 octombrie 1973, Henry Kissinger, secretar de stat si consilier pe probleme de securitate al presedintelui Nixon, a avut o convorbire la telefon cu Brent Scowcroft. Transcrierea acestei convorbiri a fost facuta publica de Arhivele Nationale din SUA. Cei doi au discutat despre solicitarea premierului britanic Edward Heath de a comunica urgent, telefonic, cu presedintele Nixon, cu privire la criza din Orientul Mijlociu si razboiul arabo-israelian.

Ei, bine, convorbirea telefonica dintre Nixon si Heath nu a putut avea loc in ziua respectiva fiindca, dupa relatarea lui Kissinger, Nixon era "loaded", adica beat crita! Desi interesele de securitate americane erau direct vizate! Sigur, America era prea puternica pentru a fi afectata de experientele bahice ale unui Nixon, altminteri un mare presedinte! Intrebarea este: E Romania suficient de puternica pentru a ne permite un Basescu?
×
Subiecte în articol: basescu editorial presedinte