Citesc stirile din politica internationala si contemplu, adeseori pe viu, evenimentele din politica de la noi. Sunt realitati atat de deosebite ca, asezat cateodata intre ele, simt cum prin aer circula curent electric, ca si cum am avea de a face cu poli incarcati cu sarcini opuse, unul la plus si altul la minus. Sau cu materie si antimaterie politica daca preferati. Si opresc aici micul meu excurs inspirat din fizica pe care mi-o mai amintesc.
Iata un eveniment trist. La sfarsitul lunii august a murit deputatul UDMR de Cluj Palfi Mozes Zoltan. Potrivit legii, in urma decesului trebuia declarat vacant locul sau de deputat si, in saizeci de zile, trebuiau organizate alegeri in colegiul cu pricina. Pare simplu. Ce se intampla, de fapt? De la moartea omului au trecut deja saizeci de zile si doar ieri a fost declarat vacant colegiul sau electoral. Toata taraganeala e rezultatul actiunilor si inactiunilor actualei majoritati de guvernamant.
Nu-mi place umorul negru. Dar nu pot sa nu ma intreb ce solutii juridice si organizatorice se pot lua intr-o astfel de situatie ridicola. Daca mandatul nu e vacant inseamna ca deputatul exista, dar ca lipseste de la lucrari. Atunci el trebuie luat in calculul cvorumurilor ori de cate ori analizam validitatea unui vot. Si probabil ca ar trebui sa primeasca in continuare indemnizatia si diurna. Puterea a pus 'mortul la fereastra' timp de doua luni, pentru ca, de la departare, sa para viu, cum procedeaza unii cetateni cu rudele carora vor sa le incaseze pensia pe mai departe.
Tot acest haos are explicatii. Pentru UDMR nu exista nici o graba. Cu alegeri, ar pierde destul de sigur un deputat. Palfi Zoltan a iesit parlamentar de pe locul trei, in urma redistribuirilor. Acum, la alegeri partiale, fara redistribuiri, partidul sau are putine sanse in acel colegiu unde maghiarii nu sunt majoritari. Pe de alta parte, e vorba despre colegiul natal al premierului Emil Boc. O chestiune de onoare. Daca facem alegeri si castiga opozitia? Sa mai faca premierul investitii acolo ca sa se bucure un deputat dusmanos? Unii spun chiar ca domnul Boc ar dori sa candideze el insusi pe plaiuri natale. Dar ca nu se hotaraste inca. Motiv pentru care mandatul deputatului decedat nu a devenit, timp de doua luni, vacant. Palfi Zoltan a fost mort 60 de zile doar din punct de vedere biologic. Nu si politic.
Cateva frontiere mai departe, in Franta, socialistii si-au ales candidatul cu care il vor infrunta la prezidentiale pe Sarkozy. Francois Hollande s-a impus in fata lui Martine Aubry intr-un adevarat scrutin cu doua tururi, organizat in premiera, la nivel national, nu doar la nivelul partidului.
Iata ca in Europa politicienii nu se tem de alegeri, chiar preliminare, le inmultesc numarul. Sistemul aplicat acum permitea votul oricarei persoane care se arata interesata si platea o mica suma de bani. Ceea ce are si riscuri, pentru ca un candidat al stangii poate fi desemnat si cu voturile electoratului de dreapta. Am sustinut inca din 2004 un sistem asemanator si pentru PSD, nu doar pentru alegerea parlamentarilor (care a fost pus in functiune), ci si pentru alegerea presedintelui partidului si a candidatului la prezidentiale, sistem limitat insa la membri si simpatizanti. Cred ca asemenea alegeri ar favoriza si competitia, si curajul, si dobandirea de experienta.
Revenind acasa, de cand presedintele Basescu a decolat de la popor, puterea politica nu mai vrea vot nicaieri, sub nici un motiv. Nici in Parlament. Nici in circumscriptii vacante. Nici in judete pe care ar trebui sa le desfiintam, ca si pe sectoare. Realitatea de la urne e trista, mult mai tonifiant se face politica indaratul usilor de partid inchise, acolo unde interesul natiunii e pazit fata de natiunea insasi.