x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre coabitarea politică (III)

Despre coabitarea politică (III)

de Adrian Năstase    |    23 Apr 2013   •   15:10

Ştiu că termenul de “coabitare” enervează, aşa cum enervează, uneori, vecinii. Dar nu e vina mea.  Eu încerc doar să explic faptul că ea, coabitarea, rezultă, uneori, în baza Constituţiei şi a votului exprimat de alegători. În cazul unei republici parlamentare, coabitarea este aproape imposibilă, majoritatea parlamentară fiind cea care decide preşedintele. Dar şi atunci pot apărea blocaje (un exemplu este Italia). Poate că alegătorii sunt mai înţelepţi decât oamenii politici şi nu vor să dea toată puterea unei singure “tabere”. Riscul este însă acela ca preşedintele şi premierul să tragă de volan în direcţii diferite...

Un aspect esenţial în legătură cu coabitarea îl reprezintă gradul de acceptare a ei de către opinia publică. Sigur ­ aşa cum am arătat ­  alegătorii sunt cei care pot genera coabitarea, prin votul lor “încrucişat”. Dar acceptă ei, oare, consecinţele acestui vot “mixt”, în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiilor principale ale statului?

Iată răspunsul, în sondajele din Franţa, la întrebarea “Cine în opinia Dvs., este adevăratul şef al executivului: preşedintele sau primul-ministru?”.
 

octombrie 1986
 
octombrie 1993
 
octombrie 1999
 
 
 
Mitterrand

(preşedinte)
 
Chirac

(premier)
 
Mitterrand

(preşedinte)
 
Balladur

(premier)
 
Chirac

(preşedinte)
 
Jospin

(premier)
 
31
 
52
 
29
 
58
 
33
 
57
 
 
Este evident că percepţia politică îl indica pe premier, în regimurile de coabitare, ca fiind şeful executivului. Interesante sunt şi rezultatele sondajelor de dinaintea celor trei coabitări, respectiv răspunsurile la întrebarea: “În opinia Dvs., în caz de coabitare, cine ar trebui să fie şeful executivului: preşedintele sau primul-ministru?”.

 

 
 
Înainte de prima

coabitare

(februarie 1986)
 
Înainte de a doua

coabitare

(martie 1993)
 
Înainte de a treia

coabitare

(1 iunie 1997)
 
Preşedinte
 
50
 
32
 
37
 
Prim-ministru
 
36
 
55
 
58
 
Fără opinie
 
14
 
13
 
5
 
 

Mi se pare relevantă schimbarea de percepţie între prima şi cea de a treia coabitare în Franţa. Ce învăţăm din aceste experienţe? Ce concluzii vom trage pentru revizuirea Constituţiei? Vom vedea împreună.

×