x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre cumpărarea de voturi

Despre cumpărarea de voturi

de Sorin Roşca Stănescu    |    15 Noi 2012   •   14:56

Nu am auzit ca in vreun alt stat din Uniunea Europeana sa fie cumparate voturi. Cea mai importanta putere pe care o poate exercita un cetatean este aceea ca, de cate ori are posibilitatea, sa le spuna “da” sau “nu” celor care doresc sa ajunga la putere. Motiv pentru care e bine – iar in unele state e chiar obligatoriu – ca cetatenii sa voteze. Daca absenta de la urne este o greseala, cumpararea de voturi este o crima. O infractiune grava.

Cine sunt vinovatii pentru aceasta practica intalnita la romani si care este unica in Europa? Sunt intotdeauna doi. Sunt infractori pereche. Cel care, in dorinta de a insela, de a ajunge la putere fara sa merite si fara acordul real al cetatenilor, ii propune unui cetatean sa-si vanda votul. Si cetateanul care accepta, ca Iuda, sa primeasca un pumn de arginti in schimbul desconsiderarii votului concetatenilor sai si al alegerii unui neica nimeni sau chiar a unui ticalos notoriu, nu fiindca ar fi un bun slujitor al societatii, ci pur si simplu fiindca a pus banul jos.

Primii provin din categoria oamenilor cu dare de mana. Pentru ca este o cheltuiala enorma sa cumperi mii de voturi. Sa presupunem ca un candidat la Camera Deputatilor sau la Senat, pentru a ajunge in aceasta postura, a platit cuiva din staff-ul partidului o mita. S-a vazut, de pilda, in cazul PP-DD sau PDL, ca aceste sume pot varia intre 50.000 si 100.000 euro. Circa 450.000 lei. Adica 4,5 miliarde lei vechi. Sa mai presupunem ca, pentru a-si invinge, pe aceasta cale, necinstit adversarii, cumpara 5.000 de voturi. Sa spunem cu 100 de lei sau cu un milion de lei vechi. Asta inseamna inca 500.000 lei sau 5 miliarde lei vechi. Admitand ca reuseste, niciodata nu-si va putea recupera, pe cai cinstite, acesti bani din activitatea sa parlamentara, care nu-i aduce lunar decat cel mult 5.000 lei. Si atunci va fura in continuare. Pentru ca - nu-i asa? - de aceea a venit in Parlament.

Dar de unde va fura acest parlamentar care a mituit? De unde altundeva decat de la cetatean? Un fraier, sarac la propriu dar sarac si cu duhul, a acceptat 100 de lei fara sa-si dea seama ca, in urmatorii patru ani, va fi furat cu mai mult de 1.000 de lei pentru ca parlamentarul escroc sa-si scoata banii.

In Romania, din nefericire, nu numai ca se cumpara voturi pur si simplu cu bani. Ca si cand ai cumpara constiinte si suflete. Dar s-au creat si retele de tip mafiot care cu asta se ocupa. Din patru in patru ani, retelele se pun in miscare pentru a vicia sistemul electoral, Parlamentul si, pana la urma, pentru a terfeli vointa oamenilor. Nocivitatea acestor retele este si mai mare decat atat, daca ne gandim la faptul ca toti acesti bani sunt bani negri. Bani murdari. Banii pusi la miscare pentru cumpararea votului sunt, la randul lor, rezultatul unor fraude. Acesti bani au saracit bugetul public inainte de a se transforma in sursa unei noi si si mai masive saraciri. Vorbim, asadar, inclusiv despre coruptia institutionalizata.

Si, in aceste conditii, ce fac autoritatile? Autoritatile nu pot lucra, finalmente, decat cu sprijinul procurorilor. Numai ca procurorii care s-au ocupat de referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu au facut-o in scop politic. Si au fost manipulati politic. Si, pana la urma, nici nu au descoperit mare lucru. O vor face la alegerile parlamentare?

Sursa: CorectNews

×