x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre "un comentariu eveniment”...

Despre "un comentariu eveniment”...

de Lucia Hossu Longin    |    27 Apr 2011   •   12:48

Pe manşeta ziarului  Evenimentul  Zilei a apărut în 22 aprilie a.c. un anunţ despre "Un comentariu eveniment de Mircea Cărtărescu despre Crin Antonescu”.  Care era evenimentul? Niciunul. De vreme ce Cărtărescu este un obişnuit calomniator al omului politic Crin Antonescu.

Probabil că esenţa evenimentului ar fi fost folosirea în exces a unui limbaj "metaforic”  susţinut de termeni ca: "slugoi nemernic, scelerat, mizerabil, odios agent, impostor”, termeni pe care nu i-am mai regăsit decât în editorialele "Scânteii” din anii ’50.

Ce să se fi întâmplat cu acest copil răsfăţat al literelor româneşti?

Ce-a păţit răţuşca cea urâtă şi oropsită  din poveştile lui Andersen, care se dorea lebădă?

În schimburi, cu alţi compatrioţi din belferimea intelectuală, la adăpostul rubricii "Opinii”, Cărtărescu atacă la baionetă. Războaiele preşedintelui  cu adversarii politici devin războaiele sale personale. Cred însă că orice media trebuie să aibă limite. Nu poate să-şi îngăduie orice chiar, în materie de represalii asupra opoziţiei.

Dar, pentru cel ce frecventează neobosit carările puterii iată că se poate.

Nu l-am socotit niciodată pe Mircea Cărtărescu, un scriitor mare, dar nici nu mi-am imaginat că-şi va folosi puţinul talent hărăzit de Dumnezeu pentru o idolatrie politică fără limite, fără discernământ, care frizează uneori nebunia.

Şi nici democraţia practicată de presa românească nu m-am gândit că poate fi un scut pentru asemenea deviaţii.

Judecăţile istoriei sunt însă nemiloase şi mă întreb ce va face dl. Cărtărescu când preşedintele adorat va cădea inevitabil de pe tron. Că doar nu poate fi etern!

Va spune oare: m-am înşelat...?

Sau domnia sa ca şi înaltul inspirator al opiniilor sale nu se pot înşela niciodată. Ego-ul lor supradimensionat nu le permite.  Escaladând linguşeala, peste orice limite, gata de orice mârşăvie pentru a se menţine argat intelectual la curţile preşedintelui,  Mircea Cărtărescu mi-aminteşte de atâţia proslăvitori în delir ai puterii, care vor rămâne într-un ceaslov ruşinos al culturii române. Sigur, domnia sa nu compune ode, ci doar opinii... Opinii? Citiţi "Comentariul eveniment” şi daţi la o parte mizeriile, nu prea veţi găsi idei.

Ce uită adesea să ne spună dl Mircea Cărtărescu – şi asta poate fi o idee-  e că în ţara lui Băsescu, pâinea e tot mai rară, mai scumpă şi mai rea.

×