Fara indoiala, anul 2014 va ramane in analele europene unul de referinta, daca avem in vedere evenimentele din Ucraina ,revenirea Rusiei pe scena internationala si dificultatile diplomatiei UE in gestionarea noilor probleme aparute. Sanctiunile aplicate impotriva Rusiei dupa anexarea Crimeiei si amestecul brutal in treburile interne ale Ucrainei au reprezentat o forma “ pasnica” de aducere a Moscovei la normalitatea relatiilor internationale.
Cat au reusit, inca este dificil de apreciat , raman preocuperea oficialilor de la Bruxelles privind evolutiile economiei din Rusia . Desi presedintele Putin isi pastreaza optimismul ,situatia din tara este departe de a fi linistitoare .Din iunie trecut si pana in prezent, rubla s-a depreciat cu 50% si ca totul “ sa fie complet “ pretul “aurului negru” s-a situat la nivelul cel mai de jos din ultimii cinci ani. Pentru evitarea altor surprize banca centrala a Rusiei a marit dobanda cheie de la jumatatea lunii decembrie de la 10 ,5% la 17% . Dupa cum remarca The Economist, situatia a panicat populatia de frica unei recesiuni si in mod deosebit a cresteri necontrolate a ratei . S-a creat un curent pentru cumpararea articolelor electrocasnice ,mobile ,masini inainte de o posibila explozie a preturilor .
Adevarata cauza trebuie privita ,insa , in situatia din domeniilor gazelor naturale si petrol care reprezinta jumatate din bugetul federal si peste doua treimi din exporturi. Sperantele spre Gazprom si Rosneft au scazut vertiginos, gigantii respectivi, fiind confruntati la randul lor cu probleme deosebite.
In fata unui asemenea tablou, reuniunea Consiliului European de joia trecuta nu s-a putut bucura de “triumful “ sanctiunilor impotriva Rusiei , dimpotriva si-a exprimat speranta ca Moscova va medita acum mai atent la implicatiile scenariului ucrainian pentru economia rusa . In caz afirmativ, la Bruxelles se pot analiza si posibilitatea ridicarii sanctiunilor din primavara urmatoare . Sugestiv presedintele francez a dorit sa sublinieze la summit, ca la gesturi incurajatoare facute de Rusia se pot analiza modalitati in care “ si noi ne putem angaja la o dezescaladare” . Necesitatea unei analize atente a situatiei delicate in care se afla Rusia s-a auzit si din partea presedintelui Consiliului European , Donald Tusk , care cere “ reactii imediate “ pentru o solutie pe termen lung la criza din Ucraina si o “strategie ferma dar responsabila fata de Rusia”. Sanctiunile trebuie mentinute , a subliniat si Federica Mogherini, sefa dipolmatiei UE, care considera ca “ Vladimir Putin si colaboratorii sai , trebuie sa reflecteze serios la o schimbare radicala a atitudinii fata de restul lumii”.
Teama unei posibile eroari, domina inca in randul” celor 28 “ , si de aici prudenta pentru o decizie ferma . Rusia poate face orice viraj care poate anula eforturile facute dupa aplicarea sanctiunilor. Pana la ridicarea lor, exista perceptia necesitatii elaborarii unei strategii clare a UE fata de Rusia si asta pentru ca indiferent de dificultatile Rusiei “apetitul europenilor pentru o insprire a sanctiunilor s-a erodat serios in ultimile saptamani” (“ La Tribune”) Singura care afisat ,la reuniune , o pozitie mai dura,a fost cancelarul german ,Angela Merkel , care a tinut sa precizeze ca “ sanctiunile raman inevitabile cata vreme obiectivele noastre nu au fost atinse “.
De ce aceasta retinere ,prudenta? Pentru ca exista constinta ca din evolutia evenimentelor anului 2014 si in special cele intamplate in Ucraina s-a creat sentimentul ca securitatea Europei a intrat sub o umbrela periculoasa si fara un sistem de garantii situatia nu poate continua decat cu riscuri mari. Exista de asemenea sentimentul , ca sprijinul pentru asezarea Ucrainei in spatiul normalitati, este o problema strategica a securitatii internationale deoarece Ucraina poate fi garantul securitatii estului Europei . Aceasta este cheia linistii viitoare, iar anul 2015 poate juca un rol extrem de important .