x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diferenta dintre prosti si guvernanti!

Diferenta dintre prosti si guvernanti!

de Valentin Stan    |    04 Mai 2006   •   00:00
Diferenta dintre prosti si guvernanti!

Nu, domnule Tariceanu! Moartea lui Hancu nu are nici o legatura cu NATO! Romania nu are nici o obligatie fata de NATO, in problema trupelor din Irak!

Sau, poate, dintre prosti si ticalosi... Sau, poate, dintre ticalosi si guvernanti... In dimineata zilei de 27 aprilie 2006, caporalul Bogdan Hancu, trimis de statul roman in Forta Multinationala dislocata in Irak (posibil, prin voluntariat), a fost ucis intr-un atentat. Viata unui om a fost curmata dureros, cu mult inainte de sorocul ei firesc. Oricare ar fi motivatia pentru care acesti tineri aleg sa mearga in calea pericolului, ei reprezinta, in zonele fierbinti ale lumii, Romania! Au o relatie mai speciala cu drapelul national si, prin jertfa lor, au reconstruit demnitatea fiintarii noastre in lume! Ori de cate ori cad la datorie, au dreptul sa fie pomeniti cu piosenie si lacrimi, de oamenii simpli si de guvernanti, deopotriva. In primul rand, de guvernanti!

Ce rost are sa minti, cu nerusinare, in fata unui mormant proaspat? Sau, cat de prost trebuie sa fii, ca sa bati campii, ingrijorat slugarnic de privirea incruntata a americanilor sau de posibila scadere a procentului de popularitate, in sondaje, atunci cand in fata ta se consuma drama unui cetatean roman trecut in nefiinta? Cazut la datorie, pentru ca Romania sa fie respectata in lume!

Personal, am sustinut campania americana in Irak! Am sustinut prezenta romaneasca alaturi de aliatii americani in Irak, si consider ca o retragere acum a contingentului romanesc ar fi prematura! Am sustinut si pozitia americana in criza din Kosovo, in 1999! si voi sustine o actiune militara americana impotriva Iranului, daca Iranul isi va mentine pozitia de a sfida comunitatea internationala in dosarul nuclear. Dar, este incredibil ca Romania este singura tara din Forta Multinationala din Irak care nu are o proiectie publica de reducere a efectivelor din teatrul de operatii! Pana si americanii au o astfel de proiectie!

Seful Guvernului roman, speriat, probabil, ca moartea tanarului caporal va determina o reactie negativa a opiniei publice fata de prezenta noastra militara in Irak, cu consecinte nedorite asupra relatiei cu SUA, a incercat cu disperare sa justifice jertfa militarului! Mintind cu nerusinare! Sau, etaland o prostie atat de autentica, incat a ridicat un nou monument national impotentei intelectuale a actualei echipe de guvernanti! "Traficand", practic, suferinta celor trecuti in nefiinta.

Tariceanu a justificat moartea lui Hancu, in conformitate cu relatarea oficiala a biroului guvernamental de presa, din 27 aprilie 2006, astfel:

"Cred ca aceasta jertfa este o contributie pe care, din pacate, subliniez, din pacate, Romania o aduce in calitate de membru NATO. Romania intelege sa-si asume cu deplina responsabilitate obligatiile si indatoririle sale ca membru NATO".

Nu, domnule Tariceanu! Moartea lui Hancu nu are nici o legatura cu NATO! Romania nu are nici o obligatie fata de NATO, in problema trupelor din Irak! Armata romana participa la Forta Multinationala din Irak in baza hotararii Parlamentului Romaniei, din 19 iunie 2003, publicata in Monitorul Oficial, anul 171 (XV), nr. 441, din 23 iunie 2003. Nu veti gasi nicaieri, dragi cititori, in hotararea cu pricina, cuvantul NATO! De ce? Simplu! Pentru ca NATO nu a avut nici o legatura cu constituirea acestei forte! Prezenta romaneasca in Irak are legatura doar cu relatia noastra cu SUA! si cu rezolutia 1546, din 8 iunie 2004, a Consiliului de Securitate, care "precizeaza ca prezenta Fortei Multinationale in Irak este la cererea Guvernului Interimar al Irakului". De altfel, oricine poate constata pe site-ul oficial al Fortei Multinationale din Irak (http://www. mnf-iraq.com/ coalitionpartners.htm) ca, din 27 de tari membre ale coalitiei, doar 14 fac parte din NATO (NATO are 26 de membri).

NATO s-a implicat in Irak abia la 28 iunie 2004, cand a hotarat, la Consiliul Nord-Atlantic de la Istanbul, sa raspunda solicitarii irakiene si sa ofere "asistenta guvernului Irakului, in privinta antrenarii fortelor sale de securitate". Nu exista, insa, nici o obligativitate a tarilor membre NATO de a participa la pregatirea fortelor de securitate irakiene, pe teritoriul Irakului. De aceea, Franta si Germania, de pilda, participa la pregatirea acestor forte, dar nu pe teritoriul irakian, unde nu se afla nici un militar francez sau german.

Iata la ce duce slugarnicia fata de America, ridicata de regimul Basescu-Tariceanu la rang de politica de stat, culmea, chiar si atunci cand e jenanta si pentru americani! Speriat ca pierde sustinerea populatiei pentru mentinerea contingentului romanesc in Irak, Tariceanu leaga prezenta noastra acolo de o fantasmagorica obligatie, pe care am avea-o fata de NATO! Si cu asta ne-a inchis gura, pe marginea mormantului inca proaspat al caporalului Hancu! Decideti singuri, dragi cititori, care este diferenta dintre prosti, ticalosi si guvernanti! Eu, unul, am obosit sa caut una!
×
Subiecte în articol: nato editorial irak guvernanti