x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diferenta dintre statistica si realitate

Diferenta dintre statistica si realitate

de Mihai Tanasescu    |    14 Feb 2006   •   00:00
Diferenta dintre statistica si realitate

Legislatia a devenit un fel de bursa, in care legile sunt tranzactionate si fluctueaza zilnic.

Institutul National de Statistica a furnizat ultimile date privind evolutia economiei romanesti. Cifrele statistice indica anul 2005 ca fiind cel mai prost an din punct de vedere economic de dupa 2000. Productia industriala a crescut cu doar doua puncte, fata de o majorare a productiei de peste 6% consemnata in 2004 fata de 2003. Productivitatea muncii in industrie a fost mai mare cu doar 5% fata de 2004, cand aceasta crescuse cu aproximativ 13 procente fata de 2003. Industria a inregistrat o crestere de doar 1%, in timp ce deficitul comercial a ajuns la aproximativ 15% din PIB, adica peste 10 mld Euro. Totodata, Romania a inregistrat cea mai slaba crestere economica din ultimii 5 ani, aceasta urmand sa se stabileasca undeva in jur de 4%. Cea mai ingrijoratoare evolutie este insa cea a competivitatii economice, care a scazut enorm. Pe fondul unui ritm de crestere lent al productivitatii, salariile au crescut intr-un ritm accelerat.

Rezultatele economice ale anului 2005, traduse in cifre, reflecta haosul economic, pe care actuala guvernare il gestioneaza. Legislatia a devenit un fel de bursa, in care legile sunt tranzactionate si fluctueaza zilnic. Investitorii straini au ales meleaguri mai linistite, in timp ce Guvernul a reusit doar sa mai "dreaga busuiocul", pe final de an, cu privatizarea BCR. Vanzarea cu succes a BCR, in cadrul unei conjuncturi internationale favorabile, a fost rezultatul unei politici de perspectiva desfasurate in anul 2003, cand BERD si IFC si-au asumat responsabilitatea in a ridica valoarea celei mai mari banci din Romania, schimband perceptia mediului de afaceri fata de aceasta institutie.

Astazi, insa, economia romaneasca se afla intr-o situatie foarte delicata. Economia a devenit incapabila sa raspunda cererii interne in crestere, apeland la importuri. Imprudentele politicii economice sustinute de Guvernul Tariceanu au fost sesizate si de catre expertii FMI. Acestia au atras atentia asupra modului in care economia romaneasca a evoluat pe parcursul anului trecut, remarcand in mod corect consecintele devastatoare pe care ar putea sa le aiba continuarea actualei "ratiuni economice".

In fata tot mai multor critici, venite din toate mediile, Guvernul incearca din nou un exercitiu de imagine, anuntand ca Romania ar putea accepta un nou acord cu FMI. Guvernul Tariceanu apeleaza la o alta "fumigena": anunta ca isi doreste un acord cu FMI, poate se mai linisteste Bruxelles-ul. Raportul de tara va vorbi frumos de economia romaneasca, iar in toamna premierul Tariceanu ii acuza din nou pe expertii FMI ca au o mentalitate de "mic contabil".

In 2005, Executivul a scos castanele din foc si cu "mana" Bancii Nationale. BNR a luat masuri economice nepopulare, necesare pentru a corecta derapajele portocalii. In tot acest timp, guvernantii au stat deoparte, s-au balacarit pe la colturi, au sarit la gatul Opozitiei si au incercat sa faca niste anticipate. Problemele reale ale economiei nationale nu au intrat pe agenda guvernantilor in 2005.

In schimb, o problema foarte importanta a guvernantilor co-aliati a fost satisfacerea apetitului imens al clientelei politice. Puterea isi incalca promisiunile electorale, acorda inlesniri fiscale si apara interesele economice ale grupurilor de afaceri strans legate de actuala guvernare.

Inlesnirile fiscale nu sunt o crima in sine. Obiectivul lor trebuie sa fie functionarea corecta a unei companii, plata obligatiilor financiare catre bugetul statului si stabilitatea locurilor de munca. Inlesnirile fiscale trebuie acordate transparent, conform unei legi si, in ultima instanta, trebuie sa foloseasca atat fiscului, cat si mediului de afaceri. Atunci cand in spatele acestei masuri se gasesc ratiuni precum traficul de influenta sau hotia, promotorii inlesnirilor fiscale sunt vinovati si trebuie pedepsiti ca atare.

Romania anului 2006 este inca departe, poate chiar si mai departe, de obiectivele esentiale asumate de societate noastra. Economia nationala este prinsa intre realitatea statistica a indicatorilor macroeconomici si factura la intretinere, pretul gazelor si al painii. Romania are nevoie urgenta de reforma. Altfel, integrarea se va transforma intr-un esec dureros si costisitor.

×
Subiecte în articol: editorial