x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dilema copy-paste

Dilema copy-paste

de Adrian Măniuțiu    |    19 Noi 2015   •   22:00
Dilema copy-paste

Foarte mulţi se intreabă ce urmează să facă în urmatoarele luni acest nou guvern "născut din tehnocraţi, iar nu făcut din politicieni". După momente de derută tragi-comică in comisiile parlamentare, a urmat lansarea programului preliminar de guvernare.

Unul asupra căruia planau nişte expectanţe uriaşe. Justificate: contrar politrucilor, specialiştii creează un orizont de aşteptări uriaşe, unul care trebuie răsplătit cu propuneri punctuale, funcţionale, realiste, clare, poate chiar vizionare. Şi când colo, ce să vezi? Cele 13 pagini oficiale (iniţiale) reuşesc performanţa de a nu spune absolut nimic concret!

Doar şabloane şi platitudini. Şi atunci nu era mai bine să vină doar cu juma' de pagină, dar care să numească punctual 10 măsuri consistente, prioritare, palpabile şi implementabile acum, urmând ca după alte câteva săptămâni să vină cu adăugiri realiste?

Cred că era mai bine, mai sincer, mai asumat. Invocarea timpului scurt avut la dispoziţie e falsă, pentru că plecăm de la premisa că vorbim despre specialişti numiţi, cunoscători ai problemelor şi cu soluţii pregătite. În mod eronat s-a evitat preluarea multor idei bune din programul economic al lui Iohannis sau din programul alternativ de guvernare al PNL; ca să nu se spună că e guvernul Preşedintelui.

În mod eronat s-a evitat preluarea multor idei bune din programul de guvernare al echipei Ponta; ca să nu se spună că debarcarea lui Ponta a fost făcută fără sens. În mod eronat s-a preferat reinventarea roţii, aşa "de ochii agorei".

Pe viitor, sper totuşi să nu mai refuzăm idei funcţionale doar pentru că sunt ale altora. Am mai spus-o: perseverând în reinventarea roţii, perseverăm, cu fudulie, în eroare. Iar aceasta costă. Ne costă!

×