x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dilema USL: cu sau fără Băsescu?

Dilema USL: cu sau fără Băsescu?

de Gheorghe Voicu    |    02 Mai 2012   •   11:36

O situatie mai mult decat umilitoare pentru Traian Basescu: a trebuit sa-l accepte pe Victor Ponta ca prim-ministru desemnat. Si doar cu cateva luni in urma era extrem de ferm: niciodata, in mandatul sau, liderul PSD nu va ajunge premier.

Si, totusi, motiunea victorioasa a USL-ului l-a pus pe presedinte in fata faptului implinit. Era de asteptat ca el sa incerce sa traga de timp. Putea face alta nominalizare. N-a facut-o. De ce? Instinctul de autoconservare l-a pus in garda: intra pe un teren minat. De fapt, ceva-ceva tot a incercat. A vrut sa invite la consultari, separat, cele trei formatiuni care alcatuiesc USL. A fost refuzat. Si, repede, a cedat. Altfel, ar fi izbucnit o criza politica foarte periculoasa, ce putea duce, in final, la inceperea procedurilor de suspendare. Exact ceea ce vrea el sa evite.

Traian Basescu e presedinte de opt ani. Pare o eternitate. Doua mandate zguduite de tot felul de scandaluri politice nesfarsite. Victorii si infrangeri pentru presedinte, o atmosfera toxica si pagubitoare pentru Romania. Aproape ca nimic n-a mers. Acum, domnia sa de presedinte inregistreaza o noua premiera: Opozitia ajunge la putere fara a trece prin filtrul alegerilor, doar prin jocul parlamentar.

USL se instaleaza la putere fara acordul presedintelui. Gruparile politice sustinute de centrul de putere de la Cotroceni s-au prabusit rapid, ca si cum nici n-ar fi existat.
Niciun presedinte al Romaniei nu a avut la Palatul Victoria un guvern atat de ostil. Guvernul Tariceanu s-a straduit doar sa supravietuiasca, intr-o pozitie vadit defensiva. Acum, situatia e alta. Liderii USL au precizat de nenumarate ori ca un punct al programului lor il reprezinta destituirea presedintelui. Chiar daca cei din PSD au anuntat in ultimele zile ca iau in calcul coabitarea cu Traian Basescu, nimeni nu-i crede. Probabil ca, pana la urma, confruntarea va avea loc.

Victoria USL in viitoarele alegeri parlamentare va repune pe tapet aceasta dilema: cu sau fara Traian Basescu? Poate fi posibila o astfel de coabitare? Intrebarea ar fi, de fapt, alta: poti avea incredere in Basescu? Trecutul lui spune ca nu. Niciodata agenda sa politica nu a coincis cu a altora. In batalia pentru putere, interesele lui au fost strict individualizate. In consecinta, poate functiona aceasta coabitare?

Deocamdata, vrand-nevrand, da. Insa nu are viitor. Ultimii opt ani ne arata ca incercarea Cotroceniului de a "inghiti' autoritatea guvernului a dat rezultate proaste pentru toata lumea. Un sistem democratic se blocheaza in momentul in care un centru de putere incearca sa le anuleze pe celelalte. Adica exact ceea ce s-a intamplat in Romania ultimilor ani. USL isi va dovedi eficienta atata vreme cat isi mentine unitatea. Vor accepta liberalii sa mai astepte doi ani pana cand reprezentantul lor va incerca sa ajunga la Cotroceni?

Iata de ce, pe langa o buna guvernare, USL mai are de rezolvat o dilema deloc simpla: cu sau fara Basescu? Suspendare sau armistitiu pentru urmatorii doi ani?

×
Subiecte în articol: editorial