x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dinamo – Steaua, ultima instanţă a campionatului

Dinamo – Steaua, ultima instanţă a campionatului

de Dan Dumitrescu    |    29 Apr 2008   •   00:00

Soarta campionatului se va judeca, pentru un verdict definitiv şi irevocabil, în ultimă instanţă, la meciul Dinamo – Steaua.

Soarta campionatului se va decide în etapa de la finalul acestei săptămîni.

Soarta campionatului se va judeca, pentru un verdict definitiv şi irevocabil, în ultimă instanţă, la meciul Dinamo – Steaua. În nici un spectacol, nici un scenarist şi nici un regizor nu ar fi fost în stare să imagineze tensiunea actului final aşa după cum doar viaţa a făcut-o.

E fantastic, e frumos, este exact ce-i trebuie unei curse pentru ca finalul său să ajungă la esenţă. Şi, repet, nu e teatru. E viaţă adevărată. În teatru doar spectatorii ajung la paroxism emoţional. Actorii trăiesc în memoria repetiţiilor, interpretează, păcălesc realitatea prin talent şi partitura de alţii pusă în scenă. Dinamoviştii şi steliştii, în schimb, îşi asumă responsabilitatea de a crea istorie secundă cu secundă sub ameninţarea unui final absolut impre­vizibil.

Dinamo inventariază la ora actuală mari dezamăgiri. Echipa învinsă de o condu­cere troglodită se vede forţată să predea la finalul acestui campionat trofeul pe care în ediţia precedentă l-a cîştigat en fanfare. În astfel de situaţii, orgoliul apasă greu trăirea omenească. Iar, dacă un dinamovist este pus

în situaţia de a face plecăciunea învinsului în faţa unui stelist, umilinţa este deplină. Este lesne de înţeles aşadar de ce Dinamo, rezumată doar la postura de arbitru al luptei pentru titlu, a ales să încline steagul în faţa clujenilor. Lobonţ a făcut în meciul cu CFR o economie de reflexe, care-l va adduce în formă maximă la meciul cu Steaua. Vasile Turcu a declarat că trăieşte să învingă Steaua şi o victorie în meciul de duminică l-ar face să uite de toate necazurile. Îl cred. Pentru că nu a gîndit. Aşa simte omul. Despre Borcea ce să mai vorbim? Se chinuieşte de săptămîni bune să aşeze cîteva cuvinte într-o rostire logică, dar nu-i iese.

A plusat prea mult în cacealmalele fotbalului şi acum este plătit cu sec. Este pe post de mînă moartă. Şansa lui rămîne în sarcina unor fotbalişti buni în teren şi subţiri la contract. Pe Miranda poate să-l ia acasă. Poate e un băiat cumsecade. Dar atît!

Steaua vine la startul me­ciului cu Dinamo după un parcurs dificil. Oţelul, Timişoara şi Craiova, ultimii adversari ai steliştilor, au pledat mai mult decît convingător pentru ade­vărurile fotbalului. Întîmplător sau nu, lotul echipei a fost subţiat alarmant de îndîrjirea acestor dispute. Nimeni şi ni­mic nu poate justifica, de pil­dă, eli­minarea lui Golanski în meciul cu Universitatea. Su­porterii din Ghencea sînt îngrijoraţi. Lăcătuş, cel puţin apa­rent, rămîne într-un echilibru definitoriu pentru sportivul ca­re a fost. Urmează 90 de mi­nute de joc cît un campionat.

 

×
Subiecte în articol: editorial