x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Directiva 343/2016 fata in fata cu Legea consecintelor neintentionate

Directiva 343/2016 fata in fata cu Legea consecintelor neintentionate

de Serban Cionoff    |    23 Oct 2017   •   16:10

Întreb și eu, ca tot omul: nu vi se pare ciudată tăcerea cu care o anumită partea a presei tratează  Directiva nr. 343/2016 a Uniunii Europene? Ce-i drept, termenul său de implementare este 1 aprilie 2018, dar dacă ne gândim cât patos puneau aceiași propagandiști ori de câte ori, de la Bruxelles sau de prinprejurul, eram arși la palmă cu nuiaua, de regulă sub pretext de MCV, dar mai ales,atunci când europârâcioasa Monica Macovei și ai săi mergeau cu jalba-n proțap la înalta poartă PPE-istă, parcă-parcă nu mi se  mai pare fără rost întrebarea.

Țineți minte, desigur, cum ieșeau pe sticlă zeloșii vardiști de bune moravuri (cam aceiași, de-i drept) și îi urecheau amarnic pe toți cei ce cutezau să nu ia poziție de drepți la tot ce venea ,,de acolo, de sus’’. Nu-i vorbă, năravul ăsta e mai vechi  pe mioriticele noastre plaiuri, întrându-ne în obișnuință să nu zicem nici cârc la comenzile venite ba de la Istambul, ba de la Moscova. Pentru ca, după aia, să facem fix după cum dădeau prețioase indicații Cabinetele 1 și 2. Iar, mai nou și mai nou, să schimbăm azimutul și să facem după cum ne-au zis noii clarvăzători, chit că,după o vreme, unii dintre ei, FMI-ul de exemplu, au recunoscut că au cam dat-o în bară cu evaluările lor cu tot.

 Vreau să fiu corect înțeles și, tocmai pentru asta repet și întăresc: atunci când am negociat admiterea în Uniunea Europeană , ca și atunci când am parafat acorduri de parteneriat cu state sau cu organizații europene și internaționale, ne-am asumat, în cunoștință de cauză,  obligații pe care, acum, trebuie să le onorăm.  Urmând ca, dacă unele dintre  prevederile contractelor se dovedesc a fi depășite, eronate sau, poate, s-au dovedit că aduc atingere Interesului Național, să le renegociem, pe poziții de egalitate, cu partenerii. Informând,bineînțeles, opinia publică, în mod corect și în timp real, despre rezultatul la care s-a ajuns.  

 La început,sincer să fiu, nu prea înțelegeam de ce se tace cu atâta strășnicie în ceea ce privește susmenționata directivă, despre care bine a făcut că ne-a adus aminte, zilele astea, deputatul Florin Iordache, președintele Comisiei pentru stabilitatea legislativă în justiție. Dar, luând aminte că Directiva 343/2016 care  se referă, alături de dreptul de a fi prezent la proces,consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, atunci parcă începem să pricepem și de unde vine poziția mutului pe care au luat-o vajnicii regizori, scenariști și figuranți ai tele-justiției cu dedicație.

 Ei ca ei, dar mai cu seamă ,,sursele’’ lor, ca și beneficiarii serialelor cu cătușe zornăitoare. Care beneficiari- să le zic pe nume:comanditori?!- nu mai prididesc să iasă, ei înșiși sau vocalii lor de circumstanță,  la tribună, în piață sau la talkshowuri, gratulând, pe cine  zic ei (sau li s-a spus că trebuie), cu duioasele epitete ,,penal’’ sau ,,infractor’’ ca și cu derivatele lor. Fără a-i încerca, măcar o secundă, bănuiala că aruncând asemenea vorbe grele înainte ca justiția să fi pronunțat sentințe definitive și irevocabile, ei se antepronunță și, în acest fel, încalcă grav independența acestei fundamentale instituții a statului de drept. 

 După cum este la sine înțeles, odată ce directiva cu pricina  va începe să își producă efectele, iar autoritățile trebuie să se abțină de la a-i mai prezenta pe cei acuzați sau doar cercetați, legați în cătușe, după cum se procedează acum pe bandă rulantă, este evident că ei, cascadorii râsu-plânsului,  se vor vedea fără muniție. Și atunci, adio rating, nema accesări sau like-uri și,colac peste pupăză, ciao-ciao stipendii grase!  Așa că, să nu vă fie de mare mirare dacă veți constata că băieții chibzuiți au început deja să se gândească la niște noi strategii, mai agresive care să stoarcă maxim profit din ceea ce, însă, este permis. Iar cum, până la acel pârdalnic 1 aprilie 2018, mai este ceva vreme și dacă tot mai au un asemenea răgaz , nu văd de ce nu ar profita de el și nu l-ar exploata cu maxim randament. Fără a mai pierde vremea discutând despre o directivă a UE care numai pe placul lor nu este!

 Pe cale de consecință ne putem aștepta, în viitorul foarte apropiat, la o creștere exponențială a emisiunilor tematice produse în studiourile anexe ale DNA, ca și la o explozie a declarațiilor belicoase din care cuvintele încă neprohibite – d. ex,,penalule’’ sau ,,infracționalule’’- vor ține, mai abitir, loc de argumente și, de ce nu?, până și de bun simț. Procedee care, după cum era de așteptat, nu vor fi sancționate , după 1 martie 2-18, Directiva 3432016 ne putând fi aplicată retroactiv. Așa că, vorba lui Pristanda:,,curat constituțional, da *umflați-i!’’

Toate astea ținând,până la urmă, de modul în care celebra lege a consecințelor neintenționate se dovedește mai actuală  își produce efectele unde nici cu gândul nu ne-am fi gândit! 

×