x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Discriminarea românilor în Olanda nu este dovada consolidării relațiilor bilaterale!

Discriminarea românilor în Olanda nu este dovada consolidării relațiilor bilaterale!

de Serban Cionoff    |    03 Apr 2023   •   18:52
Discriminarea românilor în Olanda nu este dovada consolidării relațiilor bilaterale!

Nu au trecut nici trei luni de când, după întâlnirea şi convorbirile pe care le-au avut ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi  vicepremierul şi ministrul de externe al Regatului Unit al Ţărilor de Jos,Wopke Hoekstra, am luat cunoştinţă că Olanda va sprijini admiterea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi că şefii diplomaţiei din cele două state vor depune noi şi susţinute eforturi în vederea „consolidării relaţiilor bilaterale”, că, pe câteva canale de informaţii, apare o ştire care numai a dovadă a consolidării relaţiilor bilaterale nu aduce!

Mă refer la faptul că unui român care vizita Ţara Lalelelor, Alexandru Hegyi, i s-a refuzat pur şi simplu cazarea la un hotel din Tilburg, deşi făcuse rezervarea. Motivul invocat de către managerii hotelului a fost acela că primăria oraşului a interzis hotelierilor să cazeze români. „Românii sunt implicaţi în activităţi ilegale”, i s-a spus fără menajamente şi cu asta basta!  

 După cum era de aşteptat conaţionalul nostru s-a adresat primăriei şi altor instituţii anti-discriminare şi acum aşteaptă răspuns. Între timp, un consilier municipal din Tilburg l-a sfătuit să nu renunţe şi să îşi continue demersurile, aşa încât să afle care sunt adevăratele cauze ale acestui cras tratament discriminatoriu.

  Cu ce rezultate s-au soldat plângerile cetăţeanului român Alexandru Hegyi nu am mai aflat, fiindcă, de ieri şi până azi, subiectul a fost scos din circuit fiind depăşit de alte ştiri mai fierbinţi. Aşa după cum nu avem ştire dacă Ambasada României în Olanda a luat la cunoştinţă  de un asemenea comportament abuziv şi profund jignitor şi dacă s-au întreprins demersurile care se impuneau în mod categoric.  Informând, în eventualitatea că s-a făcut ceva concret, opinia publică despre rezultatele cu care s-a soldat intervenţia . Foarte adevărat, nici românul căruia nu i-a fost permis să fie cazat în respectivul hotel nu a mai dat noi mesaje pe subiect, dar, întrucât informaţiile au circulat pe canalele de ştiri, ar fi trebuit ca, până acum,  de la ambasada ţării noastre în Olanda, cineva cu atribuţii în domeniu să le fi reţinut şi să fi reacţionat. Informând, bineînţeles, ce efecte au avut demersurile.   

 Aşa după cum era de aşteptat ca, din partea Ministerului Afacerilor Externe, să fi avut o reacţie în timp real  şi la obiect. Adică să se transmită reprezentanţei diplomatice a României la Haga că trebuie să facă tot ceea ce îi este permis prin natura atribuţiilor sale pentru a veni în sprijinul unui cetăţean român aflat în vizită prin Olanda şi ale cărui drepturi au fost în mod foarte incorect încălcate. Inclusiv cu specificarea că, prin comportamentul lor deloc ospitalier, edilii oraşului Tilburg încalcă în mod flagrant angajamentul ministerului de externe şi a guvernului Olandei de a contribui la,,consolidarea relaţiilor bilaterale’’.  Deziderat care trebuie respectat şi aplicat inclusiv  prin modul în care autorităţile de stat, atât la nivel central cât şi la nivel local, se comportă în relaţiile cu cetăţenii români care le vizitează ţara.

 Mi s-ar putea atrage atenţia că ceea  ce i s-a întâmplat cetăţeanului român, pus de către primăria oraşului Tilburg într-o asemenea situaţie, este, totuşi, un incident local şi că altele sunt priorităţile diplomaţiei române, inclusiv (sau mai ales)  în ceea ce  priveşte votul favorabil al Olandei pentru ca România să fie admisă în Spaţiul Schengen. Observaţie pe care nu o contest, dar căreia  îi voi răspunde cu menţiunea că geaba admitere în Spaţiul Schengen dacă, odată ajuns în Olanda sau în alte state din acest areal, cetăţeanul român  se va vedea pus în asemenea situaţii, deliberat discriminatorii, precum eroul acestei naraţiuni!

 Aşa încât, rămân la convingerea că o intervenţie, fermă şi demnă, a Ministerului Afacerilor Externe, concretizată într-un demers al ambasadei ţării noastre în Olanda, ar reprezenta nu doar un sprijin efectiv  pentru conaţionalul nostru, ci şi un semnal clar că, odată admisă în Spaţiul Schengen, România va respecta îndatoririle ce îi revin, având,totodată, garanţia că drepturile sale vor fi, în mod integral şi permanent, respectate!

×
Subiecte în articol: olanda discriminare Tilburg