x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diversionistii

Diversionistii

de Sorin Roşca Stănescu    |    16 Ian 2012   •   13:58

In Capitala Romaniei, spre deosebire de celelalte 33 de localitati in care au avut loc demonstratii anti-Basescu, au actionat echipe de diversionisti. De agenti provocatori. Asa se si explica de ce numai in Bucuresti au avut loc incidente de natura violenta. Acesti agenti provocatori apartin uneia sau mai multor arme. Inclusiv Jandarmeriei. Scopul lor este de a incita pe acei demonstranti predispusi la violenta pentru ca, ulterior, asemenea manifestatii sa poata fi reprimate cu brutalitate. De aceea, cea mai mare responsabilitate, in raport cu ceea ce se intampla in Romania in confruntarea dintre cetateni si autoritati, o au acestea din urma.

Pentru mine, care m-am aflat in epicentrul evenimentelor din decembrie 1989, care au dus la caderea regimului comunist si, ulterior, al demonstratiilor din 13 – 15 iunie 1990, ceea ce se intampla in aceste zile in Capitala reprezinta un scenariu cunoscut. Si in 21 spre 22 decembrie 1989, si in timpul fenomenului Piata Universitatii, si in perioada 13 – 15 iunie, de fiecare data, au existat, in randul manifestantilor, reprezentanti ai diferitelor arme. Si este si firesc sa se intample acest lucru. Este cat se poate de normal ca atat jandarmii, cat si Ministerul de Interne ori Serviciul Roman de Informatii sa-si plaseze oameni pe post de observatori in zonele fierbinti ale unor demonstratii, care pot oricand degenera. Numai in felul acesta pot fi depistati si cunoscuti cetatenii turbulenti, violenti, care nu lipsesc de la marile manifestatii populare si care pot schimba cursul acestora de la demonstratii pasnice la miscari violente. Unde gresesc, in aceste conditii, autoritatile? De ce, in aceste conditii, eu pretind ca ele sunt vinovate si responsabile in plina masura pentru violentele de la Bucuresti?

Datoria reprezentantilor diferitelor arme infiltrati in multime ar trebui sa se rezume la a observa ceea ce se intampla, la culegerea de informatii si de semnalmente ale cetatenilor violenti. In niciun caz nu este permis ca ei sa se transforme in agenti instigatori. Ori asta este ceea ce s-a intamplat si in trecut si se intampla si acum in Bucuresti.

Multi dintre demonstrantii cu ceva experienta, fiindca s-au aflat printre elementele active ale societatii si in decembrie 1989, si in celelalte mari miscari de strada, m-au cautat si mi-au relatat cu detalii ca au identificat, in zonele de conflict, atat jandarmi in civil, cat si reprezentanti ai altor arme, care au savarsit acte de violenta.

Adevarul existentei acestor agenti de influenta, care au incitat la violenta, va iesi cu certitudine la iveala, asa cum s-a intamplat si in trecut, si nu va trece mult pana cand mass-media va fi in masura sa prezinte opiniei publice detalii si probe. Pana atunci, insa, este cat se poate de firesc sa incercam sa raspundem la intrebarea ce urmaresc acesti diversionisti si cei care le-au incredintat misiunea. Scopul este unul singur. Si anume discreditarea acestui protest, care devine de masa, si se generalizeaza in intreaga Romanie impotriva regimului Basescu, care a devenit nereprezentativ si, ca atare, ilegitim. Discreditand demonstratiile, prestidigitatorii diversiunii caut pretexte pentru reprimarea acestei forme de protest acolo unde ea doare mai mult. Si anume, in Capitala.

In rest, cei care se lasa incitati si savarsesc acte de vandalism si violenta este firesc sa fie depistati, retinuti si amendati sau condamnati. Atentie insa! Indiferent cat de stresanta este in aceste zile munca jandarmilor, acestia trebuie sanctionati cu toata asprimea atunci cand fac exces de zel. Exista nenumarate imagini, care au fost difuzate de televiziuni, in care se vede cum oamenii sunt loviti cu salbaticie, unii dintre ei fiind demonstranti pasnici. De asemenea, amenzile nu pot fi justificate decat impotriva celor care au demonstrat altfel decat pasnic.
Sursa: CorectNews

×