x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dl Videanu, ce deziluzie!

Dl Videanu, ce deziluzie!

de Ralu Filip    |    27 Sep 2005   •   00:00
Dl Videanu, ce deziluzie!

In campanie, dl Videanu era un personaj interesant. Calm si aratos, parea sa cunoasca atat problemele oamenilor, cat si ale Bucurestilor. Avea solutii pentru toate aceste probleme, precis si convingator prezentate. Ne spunea surazator ca banii il asteapta ca sa fie cheltuiti in folosul urbei. Si consilierii Aliantei D.A., majoritari in Consiliul General, il asteptau nerabdatori sa-i aprobe proiectele. Nici un obstacol, nici o bariera in calea celui care se angaja, la televizor, sa fie cel mai bun si mai eficient primar general al Capitalei. In mod firesc, a castigat la pas o competitie in care nu a avut adversari. Saptamana trecuta, la Realitatea TV, fata in fata cu Robert Turcescu, dl Videanu a fost de-a dreptul banal. Recursul la trecut, in ceea ce priveste canalizarea, apetenta pentru proiecte noi, inexistente in campanie - un nou stadion, un nou complex sportiv, un nou centru comercial, circuit automobilistic, practic o noua agenda - , il asaza pe dl Videanu in randul primarilor inutili si risipitori care i-au premers la Primaria Bucurestilor. In campanie, dl Videanu te convingea ca prioritatile sale sunt rupte din agenda bucurestenilor. Iti puteai imagina cum, in timpul verii, peste 100 de gradinite si scoli vor fi consolidate si modernizate. Cum mizeria va disparea treptat din oras. Cum parcurile vor deveni oaze de sanatate pentru copii. Ca Primaria Generala va avea, in fine, o directie de sanatate implicata in lupta impotriva bolilor infectioase, care ravasesc Capitala Romaniei. Ca banii vor fi cheltuiti in mod transparent si eficient.

Nimic din toate acestea. In timp ce dl Videanu alearga sa stranga tot mai multi bani pentru noile sale proiecte, nici o gradinita si nici o scoala nu au fost consolidate. Si asta in ciuda faptului ca PMB obtinuse un credit BEI de 112 milioane de euro, pentru "reabilitarea sistemului educational", cu mult inainte ca dl Videanu sa devina primar general. Un eventual cutremur va pune la pamant circa 40% din scolile Sectorului 1, declara dl Chiliman, primarul sectorului. In alte sectoare procentul este si mai mare. Mii de copii pot muri striviti. Ma intreb ce este mai important: sa protejam viata copiilor sau sa construim stadioane si circuit de Grand Prix?

Constat cu amaraciune ca dl Videanu nu acorda copiilor mai multa atentie decat predecesorii sai. Altfel nu se explica insa cum de a uitat promisiunile Aliantei D.A. privind infiintarea a 20-25 de centre de zi, in fiecare an, pentru copiii strazii; de infiintarea serviciilor de consiliere si asistenta in scoli si licee, care sa previna abandonul scolar, consumul de droguri, violenta in familie; de amenajarea terenurilor de fotbal/baschet in parcuri etc. Dl Videanu nu uita insa de pasajul Orhideea - Titulescu. Nu conteaza ca PMB a pierdut finantarea, ca noul proiect costa dublu, 140 de milioane de euro, ca el este contestat de arhitecti si de locuitorii zonei Titulescu. Dl Videanu merge cu abnegatie si daruire pe un proiect nascut nu din mintile specialistilor, ci din punerea unei rigle pe harta orasului! Intrebat de Robert Turcescu daca ii va consulta pe bucuresteni in problema circuitului automobilistic, dl Videanu a fost categoric: nu! Il face, pentru ca asa vrea el! Am ramas mut, pentru ca scena mi-a reamintit "abnegatia" fostilor membri ai Marii Adunari Nationale si "daruirea" fostilor activisti. Mi-ar fi placut ca dl Videanu sa manifeste o atitudine similara in problema scolilor, spitalelor pentru copii sau reformei atat de necesare Primariei Municipiului Bucuresti.

In fata acestor probleme, dar si a altora, elanul si darzenia se frang. Oarecum de inteles, daca tinem cont ca in PMB mai toate functiile de conducere apartin membrilor PD, ca fosti subordonati ai dlui Basescu au ajuns prefecti, secretari de stat si chiar ministri. Altfel spus, dl Videanu pare sa fie mai degraba seful unei organizatii PD si mai putin primarul Capitalei. Poate de aceea prefera sa se dedice stadioanelor si esplanadelor decat sa asigure orasul cu statii RATB decente si... toalete.

×
Subiecte în articol: editorial videanu