x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doi lideri PNL au favorizat infractorul

Doi lideri PNL au favorizat infractorul

de Ion Cristoiu    |    01 Dec 2009   •   00:00

Întrebare firească, limpede ca şi averea lui Dinu Patriciu şi motocicleta lui Călin Popescu Tăriceanu: De ce n-au dezvăluit aceste lucruri înainte de scrutinul din 2004?



Vă mai amintiţi tărăşenia cu jurnaliştii răpiţi în Irak? Primul filmuleţ difuzat  de toate posturile tv ca fiind caseta trimisă de aşa-zişii terorişti îi înfăţişa pe cei trei plus Munaf stând în faţa unei carpete.

De dimineaţă până seara, oameni serioşi, printre care şi subsemnatul, au stat în studiouri, trăncănind despre autenticitatea secvenţei. Ţara întreagă lăsase lucrul deoparte (între noi fie vorba, asta şi aştepta!) pentru a diseca frame cu frame filmuleţul.

Moderatorii erau asaltaţi de SMS-uri prin care poporul român, devenit brusc expert în înregistrări video, îşi dădea cu părerea pro şi contra.

Despre atmosfera de acum patru ani ştim acum că era stupidă la modul absolut, dat fiind că filmuleţul, ca şi întreaga tărăşenie cu jurnaliştii răpiţi, era o crasă manipulare.

Peste ani, probabil, ne vom aminti în termeni asemănători despre dezbaterea naţională din aceste zile pe marginea filmuleţului intitulat Băsescu loveşte copilul, deoarece ne vom da seama că a fost o crasă manipulare.

Eu cred însă că alta e problema ridicată de întreaga tărăşenie.

Domnul Dinu Patriciu ne-a dezvăluit un fapt compromiţător din trecutul candidatului Traian Băsescu.

Şi în America, nu numai la noi, în campania electorală cetăţenii, jurnaliştii, adversarii scot la iveală fapte compromiţătoare din trecutul unui candidat. E normal. Alegătorii trebuie să ştie tot ce a făcut bun sau rău cel care vrea să ajungă preşedinte.  
Acest interes e legitim numai şi numai în cazul unui candidat nou. În nici un caz când e vorba despre candidatul numit preşedintele în exerciţiu.

Despre acesta sunt legitime şi necesare doar dezvăluirile privind perioada de mandat. Se presupune că alegătorii trebuie să afle dacă nu cumva preşedintele a făcut ceva rău sub protecţia înaltului post pe care l-a ocupat.

Traian Băsescu nu e un candidat nou.

A mai candidat, în 2004, şi a devenit preşedinte.

Secvenţa care l-a cutremurat pe Dinu Patriciu vizează însă o întâmplare din timpul campaniei din 2004. O întâmplare petrecută înainte ca Traian Băsescu să se supună votului popular. La această întâmplare a fost martor şi Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României. Mai mult, în strădania de a-l confirma pe Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu declară că, în autobuz, la întoarcerea de la Ploieşti, s-a discutat despre acest caz.

Nu ne vom pronunţa nici asupra veridicităţii filmuleţului, nici dacă fapta lui Traian Băsescu a fost sau nu oribilă.

Vom lua notă de faptul că Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu o consideră îngrozitoare. Atât de îngrozitoare încât cer alegătorilor din turul al II-lea să nu-l mai voteze pe Traian Băsescu.

Numai că domniile lor au fost martori la această scenă oribilă înainte ca Traian Băsescu să se supună votului popular.

Dacă ar fi să credem lui Dinu Patriciu, dezvăluirea sa a avut drept temei conştiinţa sa de om responsabil că alegătorii de la 6 decembrie 2009 trebuie să ştie că votează un scelerat. Întrebare firească, limpede ca şi averea lui Dinu Patriciu şi motocicleta lui Călin Popescu Tăriceanu: De ce n-au dezvăluit aceste lucruri înainte de scrutinul din 2004?

Ba, mai mult, potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, după incident, domniile lor s-au tot foit cum să muşamalizeze cazul. Răspuns: Pentru că la vremea respectivă aceşti doi domni erau aliaţi cu Traian Băsescu. Şi dacă ar fi dezvăluit scena, ar fi riscat ca Traian Băsescu să nu mai ajungă preşedinte.

Şi dacă Traian Băsescu nu mai ajungea preşedinte, nu mai ajungea Călin Popescu Tăriceanu premier, iar PNL-ul lui Dinu Patriciu la  guvernare? Dacă e aşa cum spun cei doi domni - şi anume că dezvăluirea de acum are menirea de a preveni electoratul să nu facă o greşeală, - de ce nu l-au prevenit şi în 2004?! Pentru că, potrivit domniilor lor, dacă poporul ar fi ştiut ce a făcut "sceleratul" de Traian Băsescu la Ploieşti nu l-ar mai fi votat.
Zguduitul  domn Patriciu, susţine că fapta lui Traian Băsescu e a unui infractor. Cum se numeşte însă faptul că domnia sa a ascuns electoratului din 2004 ceea ce a văzut? Nu cumva favorizarea infractorului? În prezent, ţinându-se de mânuţă ca nişte surate pe uliţă, Crin Antonescu şi Mircea Geoană fac turnee prin ţară în campania electorală pentru turul al II-lea. Ca şi Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu în 2004! Crin Antonescu face acest lucru pentru ca Mircea Geoană să ajungă preşedinte. Ca şi Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu faţă de Traian Băsescu în 2004.

Să admitem că Mircea Geoană comite, în timpul turneului, o faptă oribilă, ca şi Traian Băsescu în 2004. Ce va face Crin Antonescu? Va ascunde faptul electoratului pentru ca Mircea Geoană să ajungă preşedinte şi, prin asta, PNL-ul să pună mâna pe ciolan?

Şi dacă da, va trebui să aşteptăm cinci ani până când Crin Antonescu va fi duşman al lui Mircea Geoană, pentru ca domnia sa să ne-o spună?!

×
Subiecte în articol: editorial