x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Domnul Tariceanu si comisarul Miclovan!

Domnul Tariceanu si comisarul Miclovan!

de Valentin Stan    |    29 Oct 2006   •   00:00
Domnul Tariceanu si comisarul Miclovan!

Barroso a mentionat-o pe nume pe Kuneva, iar cand s-a referit la Comisarul roman, nu a mentionat numele lui Vosganian! Adica, solicita diplomatic guvernului roman sa schimbe nominalizarea!

Aceste randuri au fost scrise in noaptea de 26 spre 27 octombrie, dupa teribilele erori facute de premierul Tariceanu. Intr-un lant incredibil de cedari, Romania a fost umilita la Bruxelles, PNL a pierdut, aiurea, ministerul apararii, iar seful guvernului a sacrificat aberant singurul sprijin (ministrul Atanasiu) pe care-l avea in batalia sa din CSAT, impotriva atacului lansat de Basescu asupra liberalilor. Marturisesc, nu am vazut si nu am citit, in viata mea, despre gafe politice grupate, de asemenea magnitudine!

Voi face doar cateva precizari, cu privire la nominalizarea lui Vosganian pentru postul de Comisar european. Sigur, Tariceanu nu a inteles ca Romania avea nevoie de nominalizarea unui fost premier, capabil sa confere greutate Comisiei Barroso, unde exista deja trei "fosti", mai ales din perspectiva deciziei anului 2009, cand numarul de Comisari va fi redus sub cifra de 27. Si, cand, Romania, fara un Comisar de mare anvergura, in perioada de tranzitie 2007-2009, cu o situatie precara, sub monitorizarea de trei ani, va fi in pericol sa piarda chiar ea, temporar, postul de Comisar. Tariceanu nu a inteles ca singurul fost premier, in slujba Romaniei, care are forta politica si aderenta "penetranta" la familiile politice din Parlamentul European (PE), este socialistul Petre Roman, mai ales in actuala situatie din PE!

Sigur, Tariceanu nu a stiut ca exista o intelegere intre socialistii lui Borrell (Presedintele in exercitiu al PE si bun prieten al lui Roman) si popularii lui Pöttering, ca sa isi imparta conducerea forului parlamentar, la jumatatea mandatului 2004-2009. Pöttering urmeaza sa preia conducerea acestuia, in 2007. Ceea ce-i va determina pe socialisti sa "prajeasca", in audierile din PE, pe orice candidat la postul de Comisar, care nu e socialist sau care nu e extrem de notoriu ca valoare personala in materie de implicare comunitara!

Si, in cazul in care Vosganian, lipsit de expertiza europeana, ar fi trecut de "gratarul" socialist, ar fi fost oricum umilit, in audieri, de un grup extrem de agresiv de parlamentari socialisti si independentisti, super-experimentati! Acestia ar fi "spulberat" alaturi de el si Romania si Comisia lui Barroso! Iar candidatul bulgar, Kuneva (liberala, dar notorie la Bruxelles), ar fi plutit "diafan" printre furcile Parlamentului intarit cu puteri aproape discretionare, in materia de "picat" Comisari, dupa Tratatul de la Nisa, marcand uriasa diferenta dintre o tara europeana, Bulgaria si o adunatura de hotentoti, Romania! De aceea, Barroso (social-democrat popular!) e extrem de reticent in a accepta pe altcineva decat un super-Comisar, daca ala nu e socialist! Era Vosganian un super-Comisar?

Tariceanu nu a inteles nici limbajul diplomatic al lui Barroso! La 26 octombrie, la Bruxelles, Barroso a prezentat-o pe Meglena Kuneva cu termenul de "membru desemnat al Comisiei", alocandu-i, public, domeniul "protectiei consumatorului" si mentionand ca, alaturi de acest Comisar din Bulgaria, "Comisarul din Romania ramane sa fie desemnat!" si a adaugat ca sunt "consultari in derulare", pentru "desemnarea" lui. si, acum, atentie! Barroso a mentionat-o pe nume pe Kuneva, iar, cand s-a referit la Comisarul roman, nu a mentionat numele lui Vosganian! Adica, solicita, diplomatic, guvernului roman sa schimbe nominalizarea!

Cred ca Tariceanu ar fi putut, cu aceleasi consecinte, sa-l trimita la Bruxelles pe Comisarul Miclovan! Si sa declare profetic: "Nu stiam ca doare asa de tare"! Sigur, nu glontul! Prostia!
×
Subiecte în articol: tariceanu editorial