x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doua guverne la aceeasi masa

Doua guverne la aceeasi masa

de Laszlo Borbely    |    11 Noi 2006   •   00:00
Doua guverne la aceeasi masa

In aceasta zona a Europei sunt tari cu o istorie mult discutata, care se interpreteaza in fel si chip, cu batalii, razboaie de independenta, dar care sunt legate totusi prin multiculturalitate, traditii. Evident, ma refer la Romania si Ungaria, doua tari intre care granitele incep sa se volatilizeze, iar peste doi-trei ani vom putea calatori chiar fara pasaport.

Aceasta evolutie arata ca lucrurile s-au asezat dupa caderea comunismului, astfel ca, dupa 16 ani, am ajuns sa discutam fara patima despre subiecte care altadata constituiau motiv de cearta. Mai sunt probleme de rezolvat in relatiile interetnice, cu siguranta. Dar aceste discutii sunt mult mai principiale, mai la obiect.

Aceasta evolutie arata totodata o maturizare a clasei politice, maturizare care a facut posibila organizarea unor sedinte comune de guvern romano-ungare. Prima a avut loc anul trecut la Bucuresti, iar saptamana viitoare va avea loc cea de-a doua sedinta la Budapesta, fapt ce demonstreaza ca putem fi consecventi. Si trebuie sa fim consecventi mai ales ca in Uniunea Europeana, Romania si Ungaria nu numai ca sunt partenere, dar au si interese comune. Cele doua tari pot dezvolta proiecte comune pentru a accesa mai multe fonduri europene, proiecte prin care putem demonstra si Uniunii Europene ca putem colabora si ca nu a gresit atunci cand a admis integrarea noastra. Putem invata unii de la ceilalti, o tara nu trebuie sa repete greselile celeilalte, in eforturile de indeplinire a cerintelor Uniunii Europene. Cred ca nu exista dubiu asupra faptului ca, pentru Romania, colaborarea cu Ungaria, experienta ei in contextul UE, este foarte benefica, mai ales acum, cand mai avem o luna si jumatate pana la integrare. Experienta ne poate fi de mare folos pentru a evita unele greseli pe care le-au facut si alte tari din UE atunci cand s-au aflat in stadiul in care este Romania la ora actuala.

Sedinta comuna de guvern este o premiera in aceasta zona, avand si o puternica incarcatura simbolica. Ministrii unui guvern isi fac bagajele si se duc in capitala vecina ca sa vorbeasca despre proiecte comune cu omolgii lor si chiar sa adopte hotarari in acest sens. Ne-am implicat foarte mult in stabilirea agendei de lucru a sedintei comune, iar in domeniul lucrarilor publice si amenajarii teritoriului vor fi promovate patru acorduri bilaterale in patru domenii de colaborare: dezvoltarea integrata a complexului culoarului Dunarii, dezvoltarea durabila a Bazinului Hidrografic Tisa, infiintarea si punerea in functiune a unui cluster de dezvoltare in sectorul constructiilor din Romania si politici de locuire, urbanism, gestiunea fondului construit si regenerare urbana.

Dincolo de mesajul simbolic pe care il transmite, sper ca aceasta sedinta sa fie si una pragmatica. Depinde de capacitatea celor doua guverne ca aceasta sedinta sa nu fie doar o intrunire protocolara, pe care sa o bifeze fiecare parte, ci una in care sa fie convertita experienta comuna in proiecte care sa aduca avantaje ambelor tari.

Acest tip de colaborare este un bun exemplu pentru a demonstra ca, atunci cand exista vointa politica, pot fi promovate proiecte importante. Si trebuie sa continue, intrucat rezultatul va fi vizibil in timp. Aceasta colaborare va insemna in viitor si o altfel de abordare a relatiei de vecinatate, o deschidere pe piata muncii si nu numai, o deschidere pe piata ideilor. Aici nu exista bariere, ci doar intelepciune.
×
Subiecte în articol: editorial