x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Drogul migratiei: pasul de la tranzit la consum

Drogul migratiei: pasul de la tranzit la consum

de Ionuț Bălan    |    28 Iul 2005   •   00:00
Drogul migratiei: pasul de la tranzit la consum

Cresterea demografica a Uniunii Europene depinde de imigratie. Ba chiar va depinde in continuare, pana in 2030, apreciaza expertii reuniti la Congresul International pentru Populatie de la Tours. Cu putine exceptii (Franta si Finlanda), populatia va creste in UE datorita azilantilor, si nu a sporului natural. Din pacate insa, in tari ca Germania, Ungaria, Italia, Cehia si Slovacia, nici macar valul migrationist nu va reusi sa contrabalanseze sporul natural negativ. Iar in Polonia si in tarile baltice, lucrurile stau chiar mai rau: pe langa numarul de decese, mai mare decat cel al nasterilor, se vor confrunta si cu emigratia.

Acestea fiind spuse, participantii la Congres declara ca occidentalii n-au de ce sa considere integrarea Romaniei, Bulgariei si, in perspectiva, cea a Turciei ca fiind un risc major.

Multumim frumos specialistilor pentru vorba buna pusa pe langa vestici, dar nu din cauza fricii lor eram noi ingrijorati (chiar daca multi ne gratuleaza la gramada cu apelativul de "tigani"). Problema noastra este alta: cine-i va mai sprijini aici, in Romania, pe varstnici, daca inca 1-2 milioane dintre conationali vor munci in afara si vor plati asigurari in contul pensionarilor italieni?

Prin urmare, daca Italia sau Germania este preocupata ca de la 4 salariati care sustin un pensionar vor ajunge la 2:1 in 2030 si la 1,5:1 in 2050, noi ce sa mai spunem? La noi, acest raport exista deja, ba chiar intors pe dos - 1,5:1, scorul pensionari - salariati! Ce sa facem, sa inchidem granitele?! Sa interzicem avortul?! Sau sa-i bagam la munca fortata in colonii penitenciare pe cei gasiti vinovati de "parazitism"?!

E greu de spus ce se va intampla, dar daca in 2050 vom constata ca am ramas doar 16 milioane, deci nu suntem mai multi ca-n 1950, nu pe strainii care accepta romani la munca trebuie data vina, ci numai si numai pe viziunea ingusta a conducatorilor nostri. Adica, daca relatia dintre pensionari si salariati este in prezent de 1,5:1, iar raportul dintre adulti si batrani e cat de cat normal, de 3:1, rezulta ca la noi, in Romania, "pensionar" nu inseamna neaparat "varstnic". Desi peste tot in Europa se vede cum ponderea populatiei ocupate in agricultura este in scadere, la noi e-n crestere. O parte din cei pe care industrializarea fortata i-a adus la oras s-au intors in satul de unde au plecat. Sunt exact acei oameni carora inundatiile le-au devastat locuintele si culturile. Senatorul PSD Ion Iliescu isi sfatuia colegii sa nu politizeze viiturile, fiindca devin ridicoli si "presa cupleaza la asa ceva". Pai, domnule senator, dvs. nu vedeti ca, din oricare unghi am privi chestiunea, ajungem la aceleasi promisiuni fara acoperire care tradeaza gandirea pe termen scurt?!

La fiecare eroare din trecut, descoperita dupa ce practica se izbeste de ea, se da repede o masura de carpeala. Se guverneaza prin exceptii, pentru a repara exceptiile anterioare. Greselile de acum se lasa, eventual, pe seama indreptarilor din mandatele viitoare, ca doar de-asta s-a inventat alternanta la putere. Si chiar daca odata, demult, Ion Iliescu pleda in aula Academiei pentru pretul corect - o economie rationala, bazata pe mecanismele pietei libere, pe concurenta onesta, pe legi si reguli egale pentru toti, pe economisirea resurselor, pe libertate, dar si pe disciplina - , tot la nivelul teoretic, academic, am ramas si in prezent. Reformele incomplete au alternat cu antireformele, cresterea economica nesanatoasa - cu recesiunea profunda. Interventiile statului, inconsecventa, redistribuirea nu au facut decat sa incurajeze grupuri de indivizi sa obtina rente de pe urma economiei de stat. Mai are sens sa ne mai miram ca aceia care s-au imbogatit in acest fel sfideaza reformele si lupta sa le dilueze sau chiar sa le impiedice?!

Oricum ar fi, pacatele economice se platesc pe lumea asta. Lipsa utilajelor si managerilor ii determina pe lucratori sa se duca acolo unde forta de munca este folosita mai bine. Blaturile din trecut sunt penalizate cu exactitate de metronom. Emigratia goleste piata muncii. Importurile elimina produsele autohtone. Cand li se cer salarii mai mari si produse competitive, capitalistii din tara simt cum le fuge pamantul de sub picioare.

Deci, daca romanii se duc sa munceasca in UE, cine mai ramane sa lucreze aici? Pai, daca romanii pleaca la Paris sau la Milano, in locul lor, la Bucuresti, vor veni urmatorii de pe scara veniturilor, africanii din Lagos sau Nairobi, asiaticii din Manila, Karachi sau Hanoi. Asta ca sa nu ne mai batem cu caramida-n piept ca suntem aici de 2.000 de ani. Asa cum occidentalilor le moare astazi capra modificata genetic, vom ramane si noi fara erbivorele autohtone, inlocuite de iaci si antilope gnu.

×
Subiecte în articol: editorial