x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "ELODIA" S.A. salvează România

"ELODIA" S.A. salvează România

de Petru Calapodescu    |    23 Sep 2012   •   07:39

Am asistat vineri la un show in cel mai pur stil otevist: asa-zisa privatizare a Oltchim. Personaj principal, scenaristul de mult (e)rodat al serialelor de tip Elodia, caruia i s-au alaturat in rol de rezoneur seful Oficiului care gestioneaza tot ce mai are de praduit statul, un ilustru necunoscut pana acum, pe numele lui Remus Vulpescu, apoi cateva personaje de umplutura, cu rol de duce-tava, precum si, mai ales, mii de amarati care, in preajma iernii, nu stiu daca vor mai avea ce pune pe masa copiilor. Dupa o peltea cu pretentii de derulare a unor proceduri riguroase, Vulpescu l-a anuntat pe Dan Diaconescu drept cumparatorul pachetului majoritar de actiuni, avand obligatia ca, in zece zile, sa puna pe masa pretul lor, aproape 45 milioane de euro.

Nici o problema, am banii, a zis Diaconescu, iar suma sa mearga la muncitori, sa li se dea salariile restante.

Fireste, valcenii - cu nervi facuti prastie de incapacitatea Guvernului de a salva combinatul din catastrofa unde l-au impins managementul de sub fosta guvernare, devalizandu-l, ca si obstructiile interesate ale actionarilor polonezi minoritari de la PCC SE - vad in Diaconescu un soi de Deus ex machina si abia asteapta repornirea instalatiilor. Mai e de rezolvat doar costul reluarii productiei, un mizilic de zeci si sute de mii de euro. Tot nici o problema, am banii, am in spate investitori strategici, dar si solutia miraculoasa tip "Dati un leu pentru Ateneu!", prin care intreg boborul va contribui, fiecare cu cativa euro, la crearea unui fond ce va fi administrat de o firma pe care o voi infiinta in acest scop, ameteste Diaconescu lumea. Si adauga, ca sa fie clar, ca are potenta financiara de a cumpara si CFR Marfa si Calatori, ba si Tarom.
Pentru orice om cu mintea limpede, aceasta dezvoltare are accente halucinante sau ar putea starni ilaritate ca orice farsa. Daca nu s-ar consuma pe fondul unei drame ce tinde sa ia amploare nationala. Sub umbrela slabiciunilor statului, a institutiilor sale. A verificat cineva la sange bonitatea noului "patron"? S-a interesat cineva - nu doar Ministerul Economiei, ci si serviciile de informatii, SRI si SIE - cine-i marele investitor din umbra lui Diaconescu? Exista el? Iar daca exista, e vreun "om de onoare" de prin Sicilia, sau din vreo casuta postala, pentru ca ma indoiesc ca vreun mare si respectabil concern s-ar insoti cu "Elodia" S.A.?

Asistam la vreo facatura cu urmari incalculabile si ireversibile? Sunt oare in spatele lui Diaconescu papusari si smenari ai fostei guvernari, care-l lasa sa-si faca niste caraghioase jocuri electorale, de un populism rudimentar, pentru ca ei sa-si continue opera de devalizare a economiei nationale?

Aproape nu trece o zi fara sa auzim de alte si alte prabusiri. Campia Turzii este un oras care moare si el odata cu industria metalurgica de acolo. Otelul Rosu se inchide si el. Vin vesti sinistre despre soarta multor altor unitati industriale. Ce face Ministerul Economiei, unde titularul Daniel Chitoiu nu da semne ca intelege gravitatea situatiei? Este Romania in stare de prefaliment? Nu are capacitatea de a interveni cu masuri rapide si de anvergura? Au disparut in neant chiar toate zecile de miliarde de euro cu care Boc si Basescu au indatorat tara?

Nu in ultimul rand, premierul Ponta si Cabinetul sau ar avea, ar trebui sa aiba sub priviri un scenariu care capata o tot mai vizibila consistenta. Pe toate planurile, dar in primul rand pe cel economic, fosta putere uzeaza si abuzeaza de orice manopera, indiferent de costurile sociale, spre a convinge electoratul ca guvernarea USL nu-i capabila sa administreze tara. In aceasta cheie trebuie citita, in perspectiva alegerilor de la 9 decembrie, si avalansa de rateuri economice insamantate sub Boc, dar explodand acum. Qui habet aures...

×