x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Erori au fost, erori sunt încă…

Erori au fost, erori sunt încă…

de Andrei Bacalu    |    13 Aug 2011   •   21:00
Erori au fost, erori sunt încă…

In urma cu cateva luni, doctorul Shakil Afridi din Abbotabad isi anun­ta pacientii ca in curand va in­ce­pe o campanie de vaccinari contra he­pa­titei B. Mare bucurie printre ma­mele copiilor amenintati de boa­la. Dar ele nu stiau ca doctorul lu­crea­za pentru CIA si spera sa re­col­teze probe bio­lo­gi­ce de la copiii din fa­milia lui Ossama ben Laden. Un test ADN asemanator sau identic ar fi confirmat presu­pu­nerea ca seful or­ga­ni­za­tiei Al-Qaeda se afla in Abbotabad.

Incercarea a esuat si raidul for­te­lor speciale, care a lasat in urma ca­te­va cadavre, a fost efectuat la intamplare.
Simpla eroare de planificare? Nu ar fi prima si fara indoiala nici ultima. Primul exemplu este legat de nu­mele lui Fidel Castro. Pana in ziua de azi, CIA a incercat de 638 de ori sa il elimine din viata publica. Impresionanta cifra ne este oferita de nimeni al­tul decat Fabian Escalante, ofiter al Securitatii din Havana si pazitorul personal al lui Fidel.

Intr-o carte, de curand aparuta, acesta vorbeste despre incercarile re­petate de a-l servi pe El Supremo cu ti­gari de foi condimentate cu ex­plo­zi­ve, toxine, cum ar fi botulina, sau otra­vuri de tot felul. Metoda a dat gres iar Castro s-a lasat de fu­mat prin 1985. Se mai preconiza fo­lo­si­rea unei arme bacteriologice care sa-l puna intr-o situatie precara, pro­­vo­candu-i caderea barbii. Cu­nos­cand pa­siunea lui Fidel pentru va­na­toa­rea sub­acvatica, unii "experti" si-au propus sa vopseasca in culori cat mai atra­gatoare niste scoici gi­gan­tice si sa le faca sa explodeze la apro­pierea celebrului scafandru. Alt esec umi­litor.

Adusi la disperare, americanii au facut apel la un dusman personal al liderului cubanez, un anume Luis Posada Carriles, care avea sa planteze vreo 50 de kilograme de TNT sub podiumul de pe care Fidel urma sa tina unul dintre interminabilele sale discursuri. Teroristul Posada zace pana in ziua de azi in puscarie.

CIA l-a recrutat pe celebrul psiholog behaviorist B.F. Skinner si i-a cerut sa gaseasca o metoda de dirijare a rachetelor balistice. Acesta a incercat sa introduca trei porumbei dresati in ogiva din varful rachetei si sa-i convinga sa loveasca cu ciocul ecranele aflate in fata lor, aducand ra­cheta pe drumul spre tinta. Propu­ne­­rea sa nu a trecut de faza de pro­iect. Teoretic, bineinteles.

Una dintre obsesiile americanilor fiind Cuba, s-a ajuns la proiectul Northwoods, care avea ca scop delegitimizarea regimului din insula. Cei de la CIA aveau de gand sa atace si sa scufunde un vas militar american in Golful Guantanamo, sa fo­lo­seas­ca incidentul drept pretext pentru a invada Cuba. Probabil ca ex­peri­enta nefasta din 1961, de la Golful Porcilor, i-a facut sa nu mai riste un alt esec rasunator.

Sub numele de cod "Mockingbird" s-a desfasurat o alta ope­ra­ti­u­ne fara finalitate, distribuirea a im­portante sume de bani unor intelectuali si artisti care sa exprime vehement opinii anticomuniste. Lista be­ne­ficiarilor generozitatii organizatiei de spionaj il include pe Henry Kis­sin­ger, dar si pe celebra cantareata de jazz Nina Simone. Explicatiile lipsesc iar efectele au fost neglijabile.

Alte doua proiecte neincununate de succes au fost "Artichoke" si "MK Ultra", care au studiat folosirea dro­gu­rilor halucinogene, uneori asocia­te cu alte substante psihoactive, in teh­nicile neconventionale de in­te­ro­ga­toriu. Cativa pacienti in plus in spi­talele de psihiatrie, acesta ar fi unicul rezultat.

Poate insa ca un exemplu si mai convingator de proiect conceput si executat fara nici o noima este cel numit "Accoustic Kitty". Un grup de medici veterinari, electronisti si ex­perti in comportarea animalelor au fost pusi sa opereze o biata pi­si­cu­ta si sa-i introduca in abdomen un mi­crofon sofisticat si un emitator ra­dio. Astfel echipata, pisica s-ar fi plim­bat pe acoperisuri selectate cu gri­ja si ar fi transmis conversatiile lo­ca­tarilor. Tehnica aceasta ideala de cu­legere a informatiilor avea si un punct slab, cand ii era foame, pisica pleca sa caute de mancare si nu mai tra­gea cu urechea pe la usi si ferestre.

A fost nevoie de inca o in­ter­ven­tie chirurgicala prin care pisicii i-a fost introdus un stimulator electric care sa-i taie foamea. In fine, dupa mul­ta vreme si dupa 10 milioane de dolari cheltuiti, "Accoustic Kitty" a fost lansata in prima ei misiune care a durat mai putin de un minut. Un taxi care trecea pe strada unde se afla "tinta" a lovit-o si i-a defectat ins­trumentele. Seamana cu subiectul unei comedii cu un catel sub aco­perire, productie britanica din 1966, "Spionul care avea nasul rece".
Cum se spunea pe vremea mea: "Din gresala in gresala, spre victoria finala!".

×