In urma cu cateva luni, doctorul Shakil Afridi din Abbotabad isi anunta pacientii ca in curand va incepe o campanie de vaccinari contra hepatitei B. Mare bucurie printre mamele copiilor amenintati de boala. Dar ele nu stiau ca doctorul lucreaza pentru CIA si spera sa recolteze probe biologice de la copiii din familia lui Ossama ben Laden. Un test ADN asemanator sau identic ar fi confirmat presupunerea ca seful organizatiei Al-Qaeda se afla in Abbotabad.
Incercarea a esuat si raidul fortelor speciale, care a lasat in urma cateva cadavre, a fost efectuat la intamplare.
Simpla eroare de planificare? Nu ar fi prima si fara indoiala nici ultima. Primul exemplu este legat de numele lui Fidel Castro. Pana in ziua de azi, CIA a incercat de 638 de ori sa il elimine din viata publica. Impresionanta cifra ne este oferita de nimeni altul decat Fabian Escalante, ofiter al Securitatii din Havana si pazitorul personal al lui Fidel.
Intr-o carte, de curand aparuta, acesta vorbeste despre incercarile repetate de a-l servi pe El Supremo cu tigari de foi condimentate cu explozive, toxine, cum ar fi botulina, sau otravuri de tot felul. Metoda a dat gres iar Castro s-a lasat de fumat prin 1985. Se mai preconiza folosirea unei arme bacteriologice care sa-l puna intr-o situatie precara, provocandu-i caderea barbii. Cunoscand pasiunea lui Fidel pentru vanatoarea subacvatica, unii "experti" si-au propus sa vopseasca in culori cat mai atragatoare niste scoici gigantice si sa le faca sa explodeze la apropierea celebrului scafandru. Alt esec umilitor.
Adusi la disperare, americanii au facut apel la un dusman personal al liderului cubanez, un anume Luis Posada Carriles, care avea sa planteze vreo 50 de kilograme de TNT sub podiumul de pe care Fidel urma sa tina unul dintre interminabilele sale discursuri. Teroristul Posada zace pana in ziua de azi in puscarie.
CIA l-a recrutat pe celebrul psiholog behaviorist B.F. Skinner si i-a cerut sa gaseasca o metoda de dirijare a rachetelor balistice. Acesta a incercat sa introduca trei porumbei dresati in ogiva din varful rachetei si sa-i convinga sa loveasca cu ciocul ecranele aflate in fata lor, aducand racheta pe drumul spre tinta. Propunerea sa nu a trecut de faza de proiect. Teoretic, bineinteles.
Una dintre obsesiile americanilor fiind Cuba, s-a ajuns la proiectul Northwoods, care avea ca scop delegitimizarea regimului din insula. Cei de la CIA aveau de gand sa atace si sa scufunde un vas militar american in Golful Guantanamo, sa foloseasca incidentul drept pretext pentru a invada Cuba. Probabil ca experienta nefasta din 1961, de la Golful Porcilor, i-a facut sa nu mai riste un alt esec rasunator.
Sub numele de cod "Mockingbird" s-a desfasurat o alta operatiune fara finalitate, distribuirea a importante sume de bani unor intelectuali si artisti care sa exprime vehement opinii anticomuniste. Lista beneficiarilor generozitatii organizatiei de spionaj il include pe Henry Kissinger, dar si pe celebra cantareata de jazz Nina Simone. Explicatiile lipsesc iar efectele au fost neglijabile.
Alte doua proiecte neincununate de succes au fost "Artichoke" si "MK Ultra", care au studiat folosirea drogurilor halucinogene, uneori asociate cu alte substante psihoactive, in tehnicile neconventionale de interogatoriu. Cativa pacienti in plus in spitalele de psihiatrie, acesta ar fi unicul rezultat.
Poate insa ca un exemplu si mai convingator de proiect conceput si executat fara nici o noima este cel numit "Accoustic Kitty". Un grup de medici veterinari, electronisti si experti in comportarea animalelor au fost pusi sa opereze o biata pisicuta si sa-i introduca in abdomen un microfon sofisticat si un emitator radio. Astfel echipata, pisica s-ar fi plimbat pe acoperisuri selectate cu grija si ar fi transmis conversatiile locatarilor. Tehnica aceasta ideala de culegere a informatiilor avea si un punct slab, cand ii era foame, pisica pleca sa caute de mancare si nu mai tragea cu urechea pe la usi si ferestre.
A fost nevoie de inca o interventie chirurgicala prin care pisicii i-a fost introdus un stimulator electric care sa-i taie foamea. In fine, dupa multa vreme si dupa 10 milioane de dolari cheltuiti, "Accoustic Kitty" a fost lansata in prima ei misiune care a durat mai putin de un minut. Un taxi care trecea pe strada unde se afla "tinta" a lovit-o si i-a defectat instrumentele. Seamana cu subiectul unei comedii cu un catel sub acoperire, productie britanica din 1966, "Spionul care avea nasul rece".
Cum se spunea pe vremea mea: "Din gresala in gresala, spre victoria finala!".