Din Elveția, primim veste că Regele Mihai se simte mai bine și este conștient. Ce-i drept, știrea nu au fost transmisă, oficial, de către Casa Regală, dar, fiindu-ne adusă la cunoștință din surse demne de încredere, ne bucurăm să o aflăm și dorim ca Regele să depășească această grea încercare. Aceasta este, sunt convins, dorința oricărui om de bună credință, indiferent dacă el se declară a fi adept al ideii de monarhie ca formă de guvernare. Ba, iertat să fiu, după cum s-au petrecut lucrurile în ultima vreme, înclin să cred că, decât o anumită categorie de monarhiști- să le zic de la obraz :,,din camarilă’’-, poate că ar fi de preferat acei oameni care, înainte de a se numi republicani sau nu, se dovedesc a fi, în gând și în faptă, oameni de bună credință.
Scriu toate acestea cu mare mâhnire văzând că, de fapt, cei care au inflamat cel mai tare spiritele în jurul unor subiecte privindu-l direct pe Regele Mihai dar și Casa Regală au fost tocmai o anumită sectă a monarhiștilor intoleranți și violenți. Am în vedere, în primul rând, comentariile apărute după incidentele în care a fost implicat principele Nicolae care a încercat să ajungă în apropierea bunicului său dar, din motive și mai ales cu mijloace despre care nu s-ar cuveni să discutăm acum, nu a reușit să o facă. Reținerea mea de a mai discuta subiectul fiind determinată și de un comunicat al Casei Regale prin care s-a transmis decizia de a nu mai comenta situația.
Din păcate, scandalul- pentru că este vorba despre un scandal în toată regula – este de notorietate, fiind intens comentat nu numai în presa română, ci și în cea europeană și de peste ocean. Numitorul comun al relatărilor și comentariilor fiind dat, am putea spune, de prestigiosul cotidian ,,Washington Post’’ în acești termeni:,,Un scandal nedemn afectează mândria casei regale’’. Scandal pe care jurnaliștii americani îl pun în antiteză cu adevărul incontestabil potrivit căruia ,,românii asociază Familia Regală cu eleganța și demnitatea care lipsesc politicienilor români’’.
Din aceste motive, socotesc necesar să spun că, în realitate, scandalul în jurul evenimentelor menționate a fost creat și este întreținut nu atât de către adversarii ideii de monarhie(cum s-ar putea crede la prima vedere), ci tocmai de către unii dintre cei care se pretind a fi monarhiști în cuget și-n simțiri. De ajuns, pentru asta, ar fi să vedem cine sunt cei care promovează, pe piața media, cele mai aiuristice scenarii și le manipulează ca muniție împotriva PSD și a actualei coaliții. Locul I în acest penibil top ocupându-l, de departe, Ioana Ene Dogioiu, arhicunoscut personaj din batalioanele de luptă politico-ideologică ale băsism-macovismului patologic dezvoltat. Textieră cu pretenții de analist politic care, comentând recenta inițiativă legislativă menită să reglementeze statutul Casei Regale ca instituție de utilitate publică, ajunge la aberanta concluzie că, întrucât proiectul respectivului act normativ a fost înaintat de către Călin Popescu Tăriceanu (președintele Senatului) și Liviu Dragnea (președintele Camerei Deputaților), Casa Regală va deveni ,,anexa cu pretenții nobiliare a PSD’’.
De parcă o asemenea elucubrație nu era de-ajuns, aceeași Ioana Ene Dogioiu, debitează o altă monstruozitate, de-a dreptul scandaloasă, potrivit căreia reglementarea printr-o viitoare lege, a statutului Casei Regale este,, o tristețe mai mare decât moarte unui rege’’.
Așadar, acum, când, indiferent dacă suntem monarhiști sau nu, noi, românii, ne rugăm pentru sănătatea Regelui Mihai, o persoană care se pretinde a fi jurată monarhistă îl și vede deja plecat dintre noi! Orice comentariu mi se pare de prisos…
Au mai fost, să o recunoaștem, multe și felurite comentarii negative atunci când, cu un deceniu și ceva în urmă, Regele Mihai s-a întâlnit cu președintele de atunci al României, Ion Iliescu, și în acest fel s-a pus capăt unei nefaste perioade de neîncredere și de izolare. Și atunci, anumiți așa-ziși adepți ai ideii monarhice, au aruncat cuvinte grele și, în primul rând mincinoase, pe seama acestui istoric gest de reconciliere în favoarea căruia a primat Interesul Național. Idee pe care, în memorabila sa alocuțiune rostită în octombrie 2011 în fața camerelor reunite ale Parlamentului, Regele Mihai avea să exprime astfel:,,Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinți, ci ca pe o țară pe care am lua=o cu împrumut de la copii noștri’’.
Din păcate, nu toți cei ce se revendică a fi descendenți spirituali ai Ideii de Monarhie fac dovada că au înțeles și că respectă această memorabilă axiomă politică și morală. Așa încât nu văd de ce ne-am mira văzând că și de această dată, adepți intoleranței politice dusă la extrem- precum Ioana Ene Dogioiu et comp- nu au o cât de mică ezitare sau chiar ceva mai mult bun simț care să îi împiedice a încălca profesiunea de credință a Regelui Mihai. Deși, dacă luăm în calcul azimuturile politice ale respectivei persoane sau, mai direct spus, mitocănia crasă de care idolul său, Traian Băsescu, a dat dovadă ori de câte ori s-a aflat față în față cu regele Mihai, atunci, avem și explicația ieșirii sale nu numai furibunde, cât pur și simplu de o cutremurătoare lipsă de respect față de Regele Mihai și de instituția monarhică.
Cândva o înțeleaptă vorbă, spunea că ,,nici un erou nu este erou pentru valetul său’’. Zicere pe care Hegel a corectat-o sarcastic:,, nici un erou nu este erou pentru valetul său, pentru că, acesta din urmă, este valet!’’ Înlocuiți, vă rog, cuvântul ,,valet ’’ cu ,,persoană din camarilă’’ și veți înțelege, astfel, de unde s-a tras această incalificabilă ieșire a Ioanei Ene Dogioiu!