x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eu, sumerianul...

Eu, sumerianul...

de Marian Nazat    |    10 Ian 2013   •   15:03

Deunăzi, până la desemnarea actualului premier, a umblat zvonul că cineva din PSD a  negociat în secret cu duşmanul de la Cotroceni. Nu s-a dat vreun nume, dar toţi au arătat cu degetul înspre Geoană.  Care, hodoronc-tronc, a dezminţit rumoarea, negând că şi-ar dori fotoliul suprem din Palatul Victoria. Oricum însă, senatorul de Dăbuleni a pierdut mai apoi orice funcţie în parlament, semn că fumul n-a ieşit degeaba.  Iar de focul  ăla mocnit s-a pârlit  oleacă şi primarul Vanghelie, mesagerul dintotdeauna al “prostănacului”. Dar şi adversarul declarat al “pisicuţului”. Să fi fost Marean negociatorul întâlnirii de taină ? Posibil, că altfel nu pricep  scoaterea  dintr-odată, pe paginile ziarelor opoziţiei, a contrei edilului ferentarian cu comisarii de integritate. Cică Vanghelie  are probleme   cu ANI din cauza... Oanei, s-au întrecut destui, îndeosebi din tabăra “strapontinarilor”, să toace subiectul. Şi să-i întărâte pe  pesedişti, tocma îmbătaţi cu licoarea miraculoasă a puterii. Deocamdată e linişte, “Almanahe” n-a răspuns  la “testurile” impuse  de la centru, dar nu-l văd tăcând prea mult. Câteodată, răfuielile de partid se vâlvoresc cu foi de gazete, sau se sting, după ce inamicii îşi vor fi reglat conturile în  dosul  cortinei...

Ce metamorfoză dezgustătoare ! Din ditamai “preşedintele-jucător” să ajungi “preşedinte-jălbar”... Trecând prin starea de “preşedinte-ilegitim”, să nu omitem asta ! Cândva ţanţoş şi pieptos cât zece, toleratul din Deal s-a simţit alaltăieri  românul ăla simplu şi neajutorat printre grangurii de  Bruxelles. Şi-a  luat jalba cu el şi s-a ploconit  pe la stăpâni, doar-doar l-o băga cineva în seamă. Cuiva trebuia să i se plângă şi să dea asigurări  că  s-a dezvăţat de gâlceavă. A jucat natural şi firesc rolul românului sadea, pornit cu pâra pe la şefii ăi mari de la capitală. Decăderea insului este totală, dar umilinţa lui este şi a fiecăruia  dintre noi. Jalba rămâne pe veci brandul nostru de ţară, uitaţi frunza elenică !

România  postcomunistă s-a născut dintr-o fărădelege ordinară şi sinistră: asasinarea soţilor Ceauşescu (îmbrăcată în straie judiciar-penale, cât cinism !?). Coabitarea de care se face atâta vâlvă are  o geneză la fel de neruşinată: pactul vampiric din 12.12.'12. Fiindcă numai vampirii se iţesc în toiul nopţii să-şi înfigă colţii în grumazul speranţei. Ce-o fi fost în capul celor patru “lideri naţionali” să ne înjosească în asemenea hal ? Să transforme România într-o ţară tribală, în care regulile elementare de bună  purtare să fie puse pe  hârtie... Care hârtie să fie prezentată  cu tam-tam comisarilor  europeni...  Cum să nu ne considere ăia pe mai departe “curul Europei”, cum ? De acum încolo ne vom sfii să le spunem ălora, în peregrinările de afară, că suntem români. Ne vor privi în continuare ca pe nişte  sălbatici, exhibiţionişti şi turbulenţi. Păi, şi n-avea dreptate lituanianca aia insolentă  să ne îndemne la maturizare, chiar la noi acasă ? Ba bine că nu, degeaba ne-am ofuscat atunci.

Protocolul ruşinii de care vă vorbeam este, s-o recunoaştem, o victorie a părelnicului preşedinte. A vrut să transmită norodului că n-a pierdut partida, că meciul se joacă încă. În plus, câştigă  timp, se repliază. Social-liberalii se vor buluci la “caşcaval”, orbiţi să şi-l împartă, şi-şi vor  ignora o vreme inamicul proverbial, trecut în plan secund. Exact planul dorit de torpilor într-o asemenea conjunctură. Va avea astfel spaţiu îndestul  pentru manevre şi diversiuni. Guvernanţii, din clipa miruirii Cabinetului Ponta 2, şi-au început erodarea. Criza  mondială, departe de a se linişti, îi va slăbi întruna. Peste  un an, simpatia de care se bucură azi se va risipi. Şi să nu ignorăm împrejurarea  că absenteiştii din decembrie (în procent de aproape 60 %) se vor manifesta împotriva straniei uniuni de interese. Vasăzică, pacea e mincinoasă, şi cine se încrede în ea se va frige amarnic. De aici voioşia simulată a căpitanului de judeţ european de la ceremonia învestirii   miniştrilor. Ştie că ceilalţi vor coborî în sondajele de opinie, iar el va creşte. Istoria se repetă, pe cine nu laşi să moară,  nu te lasă să trăieşti. Cândva, s-a zvonit cogeamitea, alde Năstase l-au iertat de arestare, azi, pactul interzice suspendarea... În curând vom afla cine regretă stupidul gest, mâzgălit  pe-o coală velină cu apostilă.

La ultimul scrutin îmi propusesem să stau în casă. Nu mă îmboldea niciun  competitor să merg la urnă. În cele  din urmă, detestatul impostor de la Cotroceni, prin  declaraţiile sale halucinante, m-a scos din neutralitatea premeditată. Votul meu era,în definitiv, palma dată demagogiei violente  şi deşănţate. O răcorire, nici pomeneală de raţiune. Dar şi luarea înapoi a  încrederii pe care i-o acordasem în 2004. Închideam un cerc al dezamăgirii, al dezbinării şi învrăjbirii oficiale a românilor. Individul acesta, pe care  mă căznesc să-l  uit şi căruia nu i-am mai  scris numele din vară, a stârnit în mine  sentimente de care nu  mă  socoteam capabil. Pulsiuni de care îmi este jenă azi, aşa încât, pe viitor, mi-am promis că  voi ocoli cabina de vot. Ura  nu-i un motiv să  votezi.
Apropo, Ana Bladiana remarcă undeva că “sumerienii ştergeau din celebrele lor  liste de regi pe cei răi, negându-i nu numai pentru  viitor, ci şi pentru  trecut, convinşi că, prin  asta, reechilibrează universul pe care crimele  acelora îl lipsiseră de armonie şi de cumpănă”. Or, în relaţia  cu nescrisul personaj mă închipui sumerian.


×