x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Europenizarea Balcanilor oprita de migranti

Europenizarea Balcanilor oprita de migranti

de Vasile Leca    |    16 Sep 2015   •   14:22

Evenimentele din ultima perioada au aratat clar ca Uniunea Europeana este tot mai slabita in fata crizei imigrantilor, aratand ca fara o autoanaliza complexa a starii institutionale, politice si morale nu mai poate aspira la rolul de factor global important in procesul de reglementare a conflictelor . Asta inseamna ca , nici la celelalte proiecte , privind Europa, nu se mai poate gandi. Integrarea Balcanilor va ramane un vis frumos si atat .

Gandirea europeana , in doua viteze , a fost nesansa Balcanilor care alaturata politicii americane bazata pe formula de la prea mult la prea putin a aratat ca in fata unor situatii de criza Europa ”intra in neputinta “.  

Recenta reuniune de la Viena privind Balcanii de Vest a aratat ca principali sustinatori ai europenizarii Balcanilor sunt obositi si dezorientati.

Participantii la reuniune aratau consternati in fata imaginilor celor 71 de cadavre gasite intr-un camion frigorific . Practic intalnirea , cu tot efortul organizatorilor , a fost marcata de descoperirea politistilor austrieci. Sansa incheierii normale a reuniunii a fost faptul ca negocierea documentelor a fost finalizata inainte iar declaratia finala a consemnat necesitatea conlucrarii mult mai intense intre tarile balcanice si nu doar fiecare in parte cu membrii UE.

In rest , spatiul discutiilor a fost acoperit de problema migratiei cu accent pe aspectul , de loc de neglijat , transformarea Balcanilor de Vest in principalul drum de tranzit intre Estul Mediteranei si Uniunea Europeana .

Al doilea element important , a fost fara indoiala migratia din Balcani care a depasit uneori pe cea din Orientul Mijlociu. Ca exemplu Germania, a inregistrat de la inceputul anului faptul ca, peste 40% din aplicatiile inregistrate la Biroul Federal de Migratie provin din tarilor din Balcani .

La Viena s-a pus accentul pe faptul ca tarile regiunii trebuie sa-si reconsidere statutul de drept si a posibilitatilor privind drepturile omului pentru ca in cadrul UE acestea sa fie considerate tari sigure . De aici, mutatiile viitoare care vor schimba semnificativ fata continentului daca nu se va trece de acum la dezvoltari realiste privind migratia, din orice parte ar veni ea.

La Viena , intr-un cadru destins, fara indoiala s-a desfasurat inaintea reuniunii oficiale , meciul de fotbal dintre diplomati si politicieni , disputele pe teren intre ministrul de externe austriac si premierul macedonean si ministrul de externe kosovar au aratat o anumita destindere dorita atat de mult si in problemele grave ale continentului.

×