x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Excedent bugetar și micșorarea statului!

Excedent bugetar și micșorarea statului!

de Ionuț Bălan    |    02 Aug 2023   •   06:30
Excedent bugetar și micșorarea statului!

Majorarea salariilor bugetarilor a dus la intrarea într-o spirală preţuri-salarii la nivelul întregii societăţi, ceea ce i-a făcut pe analiştii neafiliaţi partidelor să arate spre relaţia productivitate-venituri. Sigur, lefurile pot creşte, însă doar după ce se face statul mic. Adică, după ce se descentralizează/externalizează o serie de activităţi, remuneraţiile se măresc, dar în contextul unor câştiguri de eficienţă şi a existenţei unor instrumente de piaţă ce absorb lichiditatea, venitul disponibil generat.

 

Așadar, soluția nu-i să crească veniturile în paralel cu mărirea taxelor și deficitelor, care înseamnă pierdere, ci concomitent cu micșorarea poverii fiscale, excedent bugetar și întărirea rolului piețelor.

Haideţi să detaliem însă mai mult problematica pornind de la relația exporturi + economisire + taxe = importuri + investiții + cheltuieli publice. În mod firesc, exporturile ar trebui să se echilibreze cu importurile, economisirile cu investiţiile şi taxele cu cheltuielile bugetare.

Dacă balanţa export-import este dezechilibrată e nevoie să fie compensată fie prin scăderea cheltuielilor fiscale, fie prin creșterea altor elemente, precum economisirea sau taxele.

Din păcate, populația are datorii, nu prea are cum să facă economii, iar impozitarea o înghesuie mai mult.

Bineînțeles că poți să atragi mai multe fonduri europene, însă există riscul ca ele să nu fie bine canalizate. De aceea, ajungem la ultimul factor al relației, investițiile, pe care dacă-l asociem cu celălalt element viabil, reducerea cheltuielilor publice, rezultă că avem nevoie de un stat mai mic.

Cu mai puțin stat în economie se creează un mediu de business propice să atragă investiții străine directe și se dezvoltă piețe ce absorb venitul disponibil al populației și formarea brută de capital a companiilor. Pe când, în acest moment, cu o economie cu bugetul statului în centru, banii absorbiţi prin taxe nu reuşesc să genereze o creştere economică reală, ce aduce bunăstare, nu deficite!

Dar pentru a veni investițiile sunt necesare modificări legislative în planul taxării și instituționale în zona piețelor. Fiindcă, în prezent, avem un sistem care doar dă impresia că ar exista economie de piaţă, fără să fie de fapt. De aceea orice specialist ar fi chemat din afară, cu oricât de multă competenţă, şi-o va declina. El nu poate face nimic fără schimbarea cadrului şi pentru ca acesta să poată fi modificat în sensul eficientizării e necesar să fie eradicat traficul informal de decizii, numit popular corupție.

Şi odată ce România va fi condusă de o clasă de persoane educate şi cu expertiză palpabilă - nu una mimată de diplome - se va putea merge spre un sistem legislativ care să permită să se obțină în acelaşi timp relaxare fiscală şi micșorarea statului.

×
Subiecte în articol: excedent bugetar spirala preţuri salarii