Prin insasi normalitatea ei, invecinarea acestei rubrici cu graficele, procentajele si chemarile la politica, publicate indreptatit in paginile 2 si 3 ale Jurnalului National, m-a facut, zile la rand, sa ma simt inoportun.
|
E descurajator sa te simti un fel de David ratacit printre genunchii lui Goliath. Pe 1 Decembrie, in vreme ce presedintele Iliescu primea cu legitima mandrie profesionala - ca in atatea randuri in ultimii cincizeci de ani - omagiul in pas de front al armatei, convins ca paradele militare sunt exact ce-i trebuie neamului ca sa intre in randul lumii, eu calcam in varful picioarelor pe coridoarele unui spital, cu un tainic sentiment de nepotrivire. Eram, inca o data, intr-un impardonabil contratimp cu patria. Seara, la jurnalele festive ale televiziunilor, acest simtamant de inadecvare la trairile nationale s-a accentuat. Ma uitam cum infuleca flamanzii cartierului "traditionala si apreciata fasole cu costita" si beau - asa cum ma asigura pliantul gasit in cutia de scrisori - minunata tuica fiarta electorala si realizam ca nici un spital n-ar mai putea sa-mi rezolve senzatia de permanent decalaj cu momentul.
Si, mai ales, greata clinica fata de cei mai multi dintre politicienii care tin de cincisprezece ani afisul. Simpla rostire si scriere a numelui lor imi aduce o stare de inconfort psihic vecina cu neputinta. O sila prelungita de mine, mai mult decat sila de numele lor. Normal, trebuia sa vin si eu cu opinii, la tot ce se intampla in sezonul electoral. Nu poti insa avea pareri, ignorand numele celor care se bat pentru putere. Nu cred sa existe un singur roman stiutor de carte capabil sa-si motiveze optiunea la vot in relatie cu un program de guvernare. De cincisprezece ani, votez indarjit contra unor politicieni. Singurul castig real - daca e sa-l numim astfel - fiind acela ca acum si multi din candidatii Opozitiei imi produc aceeasi reactie vehementa de respingere, pe care socoteam ca i-o datorez in totalitate Puterii.
Cred c-ar trebui organizate alegeri si la sfarsit de mandat. Alegeri de aprobare si de dezaprobare, care sa le permita politicienilor sa candideze in continuare sau sa fie obligati sa iasa din scena.
Citește pe Antena3.ro