x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Facerea de bine nu ne iese nici din întâmplare

Facerea de bine nu ne iese nici din întâmplare

de Dan Dumitrescu    |    13 Feb 2012   •   21:00

Natura isi face de cap. Discursul sau viguros despre vitregie apasa la greu, definind fara pic de ingaduinta netrebniciile cu care, dintr-o paguboasa obisnuinta, ne impodobim existenta. Nu ne iese facerea de bine nici din intamplare. Harnicim in schimb, cu aleasa indaratnicie, pentru a ne face raul si mai rau. Ca si cand reali­tatea nu ar fi suficient de aspra, licitam chiar si mincinos pentru placerea nebuna de a fi vestitori ai dezastrului. Lumea fotbalului reprezinta un esantion exemplar al nimicniciei care ne caracterizeaza.

Prima confruntare oficiala a sezonului traieste sub amenintarea unor conditii naturale de exceptie. Fotbalul nu poate fi mutat in incubator si, in consecinta, depinde de capriciile vremii. Care nu sunt de ignorat. Dar, dupa cum spuneam, ca si cand raul natural n-ar fi fost suficient, inventiile despre si mai rau au circulat intens in piata media. Articolele despre Nato-Arena, despre atomica suprafata de joc a noului stadion au reprezentat prima purgatie a trebalailor din presa.

Publicul larg era asigurat, sub cuvantul de onoare al scormonitorilor prin musuroaie, ca sub zapada care acoperise terenul s-ar ascunde o aratura catastrofica. Fu­se­sera identificati si vinovatii dezastrului, sentintele decapitarii erau definitive si irevocabile, iar Steaua pierduse deja meciul cu Twente la masa verde. Dar a venit si ziua in care a fost saltat coltul prelatei care acoperea necunoscutul. Si, ce sa vezi? Un gazon ireprosabil, un gazon numai bun sa-i furajeze pe mancatorii de... adevar. De va fi la fel gazonul si in ziua jocului, nimeni nu poate sti. Codurile viu colo­ra­te isi fac de cap in afara puterii omenesti, vremea poate oferi in continuare suprize neplacute. Cert este insa un singur lucru. Catastroficii lucrasera, prosteste, in avans.

Esecul campaniei Nato-Arena nu s-a lasat cu invatatura de minte acolo unde ea nu exista. Proverbialii incapatanarii au mutat mortul pe terenurile de antrenament. Zvonerii au livrat in piata o alta informatie-cancer. Steaua nu are unde se antrena. Din nou sansa singurei echipe care a ramas sa ne reprezinte in cupele europene era anulata fara cauza. Fiindca, la ora antrenamentului, cramponatii au avut posibilitatea de a-si baga muschii in circulatie. Ca au intarziat ei vreo jumatate de ora, este adevarat. Si, daca tot au intarziat, daca zapada nu a fost un impediment, fabricantii panicii au produs o alta motivatie a neimplinirii.

Spun ei ca fotbaliatorii ar fi grevat putin, protestand astfel pentru ca patronul n-ar fi achitat la timp primele europene. Grea lovitura! Si inedita. Fiindca nu prea s-a mai pomenit, cel putin in fotbalul nostru, ca patronii sa inregistreze restante la onorarea contractelor. Mincinosii din presa au mai contabilizat o infrangere. Dar, de aceasta data, ei nu au esuat in confruntarea cu realitatea de fapt. Culmea ironiei, ei au luat-o peste nas din partea altor mincinosi. Adica de la oficialii stelisti. Cei care au sustinut ca patronatul nu inregistreaza nici o restanta financiara fata de jucatori, cei care au sustinut ca antrenamentul a intarziat cu o jumatate de ora doar fiindca mai erau de aruncat vreo doua-trei lopeti de zapada de pe terenul de antrenament.

Astept meciul cu Twente. Daca olandezii nu vor fi mai puternici decat raul pe care ni-l facem singuri, Steaua poate merge mai departe.

×
Subiecte în articol: editorial