x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Falimentul politic

Falimentul politic

de Radu Tudor    |    18 Ian 2007   •   00:00
Falimentul politic

Ambiguitatea si nesiguranta legislativa lasa loc de interpretare si pentru actiunile serviciilor secrete. Pe un teren nisipos si alunecos din punct de vedere juridic, ele ar putea fi tentate sa actioneze discretionar. Serviciile noastre de informatii, blamate de CNSAS, aratate cu degetul de mass-media si societatea civila, raman amantele de serviciu ale Puterii.

Actuala Putere a intrat in faza de faliment politic. Chiar daca am intrat in Uniunea Europeana si avem crestere economica, mecanismul politic e complet blocat in interiorul puterii. Democratii si liberalii se cotonogesc in public, se santajeaza la televizor, isi udreaza unii altora toate afurisirile cunoscute. Ministrii si functionarii publici sunt acuzati de tradare si de spionaj.

Elena Udrea, un personaj politic intim presedintelui Traian Basescu, il face pulbere zi de zi pe primul-ministru. Nici cand era consilier local PNL nu era asa de vehementa cu guvernul PSD. Vazand cat de tare s-a aprins doamna Udrea impotriva liberalilor si cate contracte cu RAPPS a avut din anul 2001, trag o concluzie. Aceea ca regimul PSD i-a fost mult mai drag avocatei presedintelui. Aproape uitasem ca blonda reprezinta un grup de interese liant intre PSD si PD. Ideea falimentului o sustin si prin jenanta pasare a pisicii de la un palat la altul cand vine vorba despre noul pachet al legilor securitatii nationale. Cu un domeniu atat de sensibil si valoros in orice stat civilizat, puterea actuala face un ping-pong penibil, periculos pentru buna functionare a institutiilor de profil.

Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii a Apararii si alte structuri fac parte din comunitatea de informatii a NATO. Schimba zilnic date si dosare de top cu serviciile occidentale, in special americane. Cooperarea a ajuns la un nivel foarte greu de intuit de pe margine. Pe plan intern insa, incapatanarea unor persoane din conducere de a evita deschiderea, educatia de tip DSS si inabilitati personale de comunicare aduc prejudicii grave de imagine serviciilor secrete. Sunt si exceptii, dar destul de rare. Pe langa acest deficit serios, actuala Putere practica o dragoste de fatada, periculoasa si generatoare de suspiciuni. Traian Basescu are o evidenta slabiciune pentru serviciile de informatii. Calin Popescu Tariceanu le uraste sincer, convins de ceea ce spun in fiecare zi consilierii sai in domeniu.

Dincolo de aceste sentimente usor de observat, ambele palate sunt blamabile pentru perpetuarea unei stari de ambiguitate si conservatorism legislativ.

Legea sigurantei nationale, reperul cel mai important pentru toate serviciile, dateaza din 1991. Avem servicii secrete NATO cu o lege din perioada Tratatului de la Varsovia. Pe mine personal nu ma mai intereseaza daca o tabara sau alta are dreptate. A trecut deja prea amult timp. Pentru ca sunt incapabile sa gaseasca o cale de dialog, un compromis institutional, palatele Cotroceni si Victoria sunt la fel de vinovate. S-au intalnit doua capre, pe podul securitatii nationale. Si se izbesc, cap in cap, de mai bine de un an. Fara sa treaca nici una. Inteligent, nu-i asa? Situatia este cu atat mai jenanta cu cat organismul care coordoneaza activitatea serviciilor secrete, CSAT, il are ca presedinte pe Traian Basescu si ca vicepresedinte pe Calin Popescu Tariceanu. Chiar atat de tare se urasc cei doi, incat nu pot ajunge la un compromis pentru interesul national?

Ambiguitatea si nesiguranta legislativa lasa loc de interpretare si pentru actiunile serviciilor secrete. Pe un teren nisipos si alunecos din punct de vedere juridic, ele ar putea fi tentate sa actioneze discretionar.

Serviciile noastre de informatii, blamate de CNSAS, aratate cu degetul de mass-media si societatea civila, raman amantele de serviciu ale Puterii. Folosite patru ani, platite pentru prestatia lor profesionista, abandonate cand vine vorba despre o responsabilitate a beneficiarului.

Mai iubite la Washington decat la Bucuresti, serviciile au devenit un obiect in scandalul politic.

Pe acest fond, Monica Macovei, cea despre care se aude ca a fost surprinsa intr-un flagrant-bomba intr-o parcare in anii ’80, promoveaza o lege de procuror ceausist. Interceptarea si supravegherea operativa sunt instrumentele cele mai utilizate de procurorul de tip nou, generatia UE 2007. Macovei, cea sprijinita neconditionat de Traian Basescu. Chiar si atunci cand face tampenii, domnule presedinte?

De aceea spun ca falimentul actualei Puteri este evident. Hranit in cioc cu viermii Puterii, PSD e anesteziat. Motaie, reactioneaza slab si e absent zile intregi din dezbaterea publica. Senzatia de haos politic e mai puternica decat oricand.
×
Subiecte în articol: politic editorial