x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Farmecul epurării politice la români

Farmecul epurării politice la români

de Victor Ciutacu    |    28 Mai 2012   •   12:21

Dupa ce le-a taiat Rosia Montana subventiile, propagandistii portocalii raman, pe praful asta de criza, fara parale de la televiziunea de stat. In imensa-i intelepciune, pe care numai proximitatea puscariei ti-o poate induce peste noapte, Consiliul de Administratie (CA) al TVR a decis sa nu mai plateasca inestimabilele opere ale colaboratorilor din presa portocalie de partid si de stat. Cititi numele si publicatiile de unde au fost desantati activistii azi ramasi fara stipendii. Andreea Pora, Cristian Patrasconiu, Ioana Lupea, Mircea Marian, Catalin Prisacariu Prisacariu, Dan Turturica si altii ca ei, obisnuitii aeronavei prezidentiale, piscotarii seratelor intelectuale de dreapta, atarnatorii GDS-ului, masinariile de copy/paste ale Procuraturii, SRI si Biroului de presa din Modrogan. Nu-i asa ca si dumneavoastra va vine sa varsati? V-ati lamurit, sper, daca mai era nevoie, cine si pentru ce incasa de la stat. Ideal ar fi sa aflam si sumele exacte, sa stim cat ne-a costat factura proslavirii megalomanului. Abia astept sa vad daca acum le mai da mana sa-l pupe-n augustul dos, doctrinar, din pura convingere politica, pe cel care i-a tinut artificial intr-o viata profesionala in care faptic nu mai existau demult (unii n-au existat niciodata). Sau daca, din interes ori ca rasplata pentru serviciile aduse, binefacatorul si-i plaseaza pe sobolani prin institutiile pe care inca le mai controleaza.

Altfel, incercarile diversilor membri ai CA (nominalizati tura trecuta de fosta opozitie, actuala majoritate parlamentara) de a se desolidariza de cei din conducerea executiva si de a se deroba de responsabilitatea falimentului sunt si jenante, si nesimtite. Oameni care populeaza scaunele bine platite din Turnul TVR de ani si ani de zile, mandat cu mandat, asteapta votul izbavitor al Comisiei de Cultura prin care sa se traga cortina si sa se schimbe butoanele de serviciu pe care apasa politicienii. Unii dintre ei viseaza, in paralel, ca-i pune partidul presedinte-director general, isi fac un lobby nebun prin ziare si se dau atat de sinini de zici ca nici n-au trecut prin Pangratti. Ciolanul de putere din eter inca atrage. Miroase-n TVR a afumatura pe paine de-ti vine sa-l scoti cu mascatii pe Andi Lazescu din birou si sa te pui singur baskan peste Stirile TVR. E campanie electorala, e vanatoare de vrajitoare, se-mpart in avans dregatorii, se sterg la barter vechi pacate.

Ce uita toti membrii CA, luati cu lipitul de protectorii politici, e ca sunt egal raspunzatori, ca administratori, care au semnat si au incasat indemnizatii, pentru falimentul TVR. Intr-o lume normala, PSD si PNL n-ar trebui sa pastreze unul in viitorul for administrativ. Sinecurile de acest tip pot fi oferite si unor oameni care n-au fost implicati pana acum in cloaca aia infecta. Ar fi un prim semn de curatenie. Da, daca in urma auditurilor se va descoperi ca Andi Lazescu si gasca lui executiva de la Iasi (plus, poate nu uitam, Tudor Giurgiu, cel care a sapat groapa adancita de incapabilii astia) au faptuit suplimentar, sa li se adauge ani pe Codul Penal. Dar sa nu spele complicitatea muta a celorlalti. De regula, e usor de gasit un tap ispasitor. Acum e disponibila intreaga turma. Si-n oricare dai nu-ti pare rau ca gresesti...

×