x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Farsa Oltchim şi Mesia din tomberon

Farsa Oltchim şi Mesia din tomberon

de Miruna Munteanu    |    03 Oct 2012   •   13:45

Nu a aflat nici unde e Elodia, nici dacă Cioacă şi-a făcut nevoile între Rucăr şi Bran. Dan Diaconescu a descoperit, însă, ceva mult mai important: cum să transforme ratingul în cotă electorală şi cum să adune capital politic dintr-o ficţiune. Ultimul său serial, "Privatizarea Oltchim", întrece în senzaţional tot ce a produs OTV-ul până acum. Şi în cinism. Ceea ce, să recunoaştem, nu e deloc simplu.
Vorbim, totuşi, de omul care a redefinit standardele media în materie de absurd, grotesc şi patologic. Un adevărat deschizător de drumuri. Până la el, nici o televiziune nu transmisese priveghiuri de interlopi, scandaluri cu manelişti, sau confesiunile în direct ale unor morţi vorbăreţi.
Maestru al inventării de personaje, senzaţionalul DD se reinventează acum pe sine. Sigur, cu niţel ajutor specializat…

Prin afacerea Oltchim, audienţa lui Dan Diaconescu a crescut spectaculos. Cantitativ, dar mai ales calitativ. Publicul său a depăşit cu mult nucleul fanilor OTV. Mai importantă este, însă, schimbarea de context şi, implicit, de percepţie. Nu-l mai vedem pe DD ieşind din tomberon, ci de la Guvern sau din sediul ambasadei Statelor Unite. Iată o scamatorie pentru care tupeul e necesar, dar nu suficient.

Afacerea Oltchim l-a propulsat pe Dan Diaconescu de la periferia exotică a jocului politic direct în curtea "celor mari". La fel cum arestarea l-a făcut europarlamentar pe Gigi Becali. În punctele sale esenţiale, reţeta e aceeaşi: mediatizare, victimizare, discurs populist dezinhibat.
Cine pierde şi cine câştigă din acest vodevil? Pozând în investitor strategic persecutat de Guvern, DD punctează pe toată linia. Joacă impecabil cartea patriotismului ultragiat, dovedindu-se un virtuoz al demagogiei şi manipulării. Şi mai avantajat este, însă, PDL-ul – cu toţi sateliţii săi de camuflaj. Umflarea lui Dan Diaconescu şi a improbabilului său partid înseamnă, de fapt, inventarea unui viitor aliat postelectoral. Un aliat foarte util încă de pe acum, prin virulenţa atacurilor antiguvernamentale.

În acest scenariu, USL pierde inevitabil puncte. Nu doar dinspre electoratul OTV, ci şi din zone mai lucide ale societăţii. Mulţi dintre cei care nu pot fi amăgiţi de retorica fantastă a lui Diaconescu sunt indignaţi că Guvernul Ponta a tolerat o asemenea farsă. Şi probabil că au dreptate, chiar dacă mizanscena acesteia fusese pregătită de un alt cabinet.

×