x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fascismul loveşte la „Veşnica pomenire”

Fascismul loveşte la „Veşnica pomenire”

de Miruna Munteanu    |    04 Iun 2012   •   12:50

E campanie electorala, deci ungurii vor iar sa ne ia Ardealul. Apropierea alegerilor reuseste intotdeauna sa ne umfle tarata nationalista. Ba apare vreun filmulet revizionist, ba vreun brav luptator cu papusile de carpa il perpeleste pe Avramut Iancu. Acum, ne ameninta cenusa unui poet mort. Scandalul reinhumarii lui Nyiro Jozsef a depasit toate recordurile in materie de absurd.

Autoritatile de la Bucuresti s-au inflamat de parca la Odorheiul Secuiesc urma sa fie adusa o ogiva nucleara, nu o urna mortuara. Cica trecutul fascist al raposatului il face incompatibil cu pamantul sfant al tarisoarei noastre – altfel primitor cu criminali, talhari si tortionari etnic neproblematici. Oficial, a fost invocata legislatia care 'interzice simbolurile fasciste si promovarea unei asemenea ideologii in spatiul public'. De parca o slujba de inmormantare ar echivala cu un miting politic de adeziune la crezurile defunctului. Sa ne intelegem, nimeni n-a propus sa i se ridice vreo statuie lui Nyiro Jozsef. Riscul sa ne contamineze doctrinar prin prohod este ridicol. La fel de ridicol ca agitatia autoritatilor romanesti, care ba au trimis politia pe urma urnei (care cica n-avea voie sa circule cu CRF-ul), ba au atacat in contencios adeverinta de inhumare emisa de primaria din Odorhei. Apeland cand la chichite birocratice, cand la patriotismul ultragiat, discursul oficialitatilor noastre a combinat halucinant limbajul functionaresc cu demagogia sforaitoare. Ni s-a spus ca exista probleme cu certificatul de deces al 'persoanei numite Nyiro', dar si ca ne aflam in fata unei amenintari la adresa Romaniei 'demna de timpurile lui Horthy'. Cica ne paste 'extremismul fascist' si 'imixtiunea Ungariei ca pe vremea Dictatului de la Viena'!

Evident ca si la Budapesta exista politicieni dornici sa capitalizeze frustrari nationaliste, dispusi sa puna cu generozitate paie pe foc si sare pe rana, ca sa mai uite oamenii de criza. Numai diplomatica n-a fost intervetia lui Kover Laszlo, presedintele Parlamentului maghiar, care a denuntat 'comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasa, in pamantul natal'. Nu vehementa acestei critici mi se pare, insa, revoltatoare, ci omagiul sforaitor adus controversatului poet - proclamat nici mai mult nici mai putin decat 'apostol al secuilor'. Nici vecinii unguri nu prea au noroc la politicieni.

×